A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsés-húsos hasé recept
Lencsés-húsos hasé
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Sokan el sem tudják képzelni a napjukat kávé nélkül: van, akinek a reggeli ébredéshez kell egy bögre fekete, más a délutáni kapucsínóról nem tud lemondani. Ami biztos: néha jó a hagyományos ízvilágot egy picit megbolondítani. A gyömbér és a fahéj után itt egy másik fűszer, amit kipróbálhatsz: a bors.

A fekete borssal meghintett kávé nemcsak finom, fűszeres, hanem számos előnyös tulajdonsággal is bír. Fogyasztása a hűvös, esős – havas – napokon ajánlott, hiszen a testet és a lelket is felmelegíti.

Borssal gyakorlatilag minden kávét meghinthetsz / Fotó: Shutterstock

Ezért jó a fekete bors

A magyar konyha kedvelt alapfűszere, ami nélkül nehezen boldogulnánk a konyhába. De emellett sok-sok pozitív hatása van az egészségre:

  • A fekete bors serkenti a gyomorsav termelését, ezáltal elősegíti a megfelelő emésztést.
  • Piperin nevű hatóanyaga erős antioxidáns tulajdonságú, védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.
  • Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is bír, ami különösen hasznos lehet az ízületi fájdalmak vagy a krónikus gyulladások enyhítésében.
  • A piperin elősegíti bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, például a B-vitaminok, a szelén és a béta-karotin felszívódását. Ezért érdemes más ételekkel együtt fogyasztani.
  • Antibakteriális hatása miatt a fekete bors hatékony az immunrendszer erősítésében, és csökkentheti a fertőzések kialakulásának esélyét.
  • A fekete borrin tartalma elősegíti a zsírbontást és gyorsítja az anyagcserét, így segít a fogyásban. testsúlycsökkentésben.
  • Egyes kutatások szerint a piperin javíthatja a memóriát és támogathatja az agyi funkciókat, ezért potenciálisan hasznos lehet neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór megelőzésében vagy kezelésében.
  • A fekete bors melegítő hatása hatás a légúti nyálka oldásában, így csökkentheti a köhögést és a megfázás tüneteit.

Mint mindenben, itt is a mértékletesség a kulcs, hiszen a bors túlzott fogyasztása irritálhatja a gyomrot!

Így készíts fekete boros kávét

Egyszerűen tegyél egy csipet borsot a csészébe, öntsd rá a kávét és már fogyaszthatod is! Mivel a többi klasszikus összetevő, mint például a cukor, a tej, a kakaó, a méz vagy a kurkuma hozzáadását nem zárja ki, így bátran próbálhatod akár úgy is, hogy a kávés italod tetejére szórod a borsot.

Mi a helyzet a rózsaborssal?

A rózsaborssal ízesített kávé perspektívát nyújt a megszokott italok terén. Egy-egy csipetnyi rózsabors különlegessé teheti a reggeli vagy délutáni kávét, egyedi ízélményt kínál, amit sokan a „luxus érzetéhez” kötnek. A rózsabors nem annyira csípős, mint a fekete, inkább édeskés és citrusos, ami jól kiegészíti a kávé karakteres, kesernyés ízjegyeit. Aromás jegyei kiemelik a kávé illatát, frissességet adva az italnak. 

Egy csipet rózsaborssal a kávé illata összetettebbé és különlegesebbé válik / Fotó: Shutterstock

Bár nem egy igazi borsfajta, antioxidánsokat tartalmaz, és enyhe antibakteriális hatása is lehet, ami javíthatja az ital jótékony hatását. Egyesek szerint a rózsabors fokozhatja a kávé élénkítő hatását azáltal, hogy javítja a vérkeringést és az emésztést.

Ha egész rózsaborsot adsz a kávéhoz, az nemcsak az ízét, hanem a látványt is fokozza, különösen, ha latte vagy kapucsínó tetejére szórod. Finoman őrölve könnyebben oldódik az italban, és finom textúrát ad.

(Kiemelt kép: Shutterstock)

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.