A forró levegős sütők népszerűsége, úgy tűnik, töretlen, annak ellenére is, hogy például a fogyasztásuk miatt csak kis adagokat érdemes sütni bennük. Bár alapvetően tényleg jobb módszer air fryer készülékben sütni, mint a mikróban vagy olajban, ám ennek a módszernek is lehetnek egészségügyi kockázatai. Összegyűjtöttük, mi mindenre kell odafigyelni, hogy elkerüljük ezeket.
A túl magas hőmérséklet eredményeképpen akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Különösen igaz ez a sült krumplira, amelyen a barnás elszíneződés és ropogós kéreg épp e folyamatok során alakul ki. Bár a vizsgálatok nem adnak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a forró levegős sütés vagy a hagyományos sütőben sütés során keletkező vegyületek mennyiségében jelentős eltérés mutatkozna, nem árt óvatosnak lenni, mindkettő sütési mód esetében.
A hosszan tartó sütési folyamat miatt az ételek tápanyagtartalma lecsökkenhet. Különösen a vízben oldódó vitaminok vesznek el az ezeket tartalmazó élelmiszerekből.
Az air fryerben készült ételek zsírtartalma jóval alacsonyabb, tekintve, hogy nem használunk plusz olajat a sütéshez. Emiatt azonban hajlamosak lehetünk egyszerre nagyobb mennyiséget elfogyasztani az ételből, ami a súlygyarapodás kockázatával járhat.
(Kiemelt kép forrása: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.