15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Az utóbbi időben igazán felkapott lett az air fryer, sokan választják ezt az eszközt a hagyományos sütési módok helyett. A forró levegős sütőben valóban egészségesebben készülnek el az ételek, mintha bő olajban sütnénk őket, ám ennek a módszernek is megvannak a mellékhatásai.

A forró levegős sütők népszerűsége, úgy tűnik, töretlen, annak ellenére is, hogy például a fogyasztásuk miatt csak kis adagokat érdemes sütni bennük. Bár alapvetően tényleg jobb módszer air fryer készülékben sütni, mint a mikróban vagy olajban, ám ennek a módszernek is lehetnek egészségügyi kockázatai. Összegyűjtöttük, mi mindenre kell odafigyelni, hogy elkerüljük ezeket.

Az air fryerben sütésnek is lehetnek mellékhatásai, jó, ha odafigyelünk ezekre /Fotó: Shutterstock
Az air fryerben sütésnek is lehetnek mellékhatásai, jó, ha odafigyelünk ezekre /Fotó: Shutterstock

A magas hőmérséklet következményei

A túl magas hőmérséklet eredményeképpen akrilamid vegyületek keletkeznek, amelyek az anyagcsere során olyan anyaggá alakulnak, amik potenciálisan daganatképzők lehetnek. Különösen igaz ez a sült krumplira, amelyen a barnás elszíneződés és ropogós kéreg épp e folyamatok során alakul ki.

A vitaminok elvesznek az air fryerben sütés közben

A hosszan tartó sütési folyamat miatt az ételek tápanyagtartalma lecsökkenhet. Különösen a vízben oldódó vitaminok vesznek el az ezeket tartalmazó élelmiszerekből.

Súlygyarapodáshoz vezethet

Az air fryerben készült ételek zsírtartalma jóval alacsonyabb, tekintve, hogy nem használunk plusz olajat a sütéshez. Emiatt azonban hajlamosak lehetünk egyszerre nagyobb mennyiséget elfogyasztani az ételből, ami a súlygyarapodás kockázatával járhat.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.