A bejgli tésztájához a langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat kis tálban felolvasztjuk.
A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk először az élesztős tejet és 2 db tojássárgáját, majd a vajat és a sót, végül a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket.
A darált diót és darált mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10-10 dkg cukorral és 1-1 dl tejjel. A vaníliás cukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk bele mazsolát és reszelt citromhéjat is.
A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén a széleken hagyva kb. 1 centi széles csíkot, majd óvatosan feltekerjük.
A két rudat a tepsibe helyezzük, nem túl szorosan egymáshoz, hiszen a sütés közben még kelni fognak. A bejglik tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. Húsvillával megszurkáljuk őket.
200 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük a süteményeket.
Mutatjuk videón a repedésmentes bejgli sütésének titkát. Érdemes megnézni!
Megjegyzés
A bejglitésztát vaj helyett margarinnal is készíthetjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.