A diós és mákos bejgli tésztájánakelkészítéséhez a tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a két tojássárgáját, a csipet sót, és beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
A vajat langyosra felmelegítjük és hozzáadjuk az olajat is, majd apránként, a dagasztás közben, a tésztához adagoljuk. A tésztát addig dagasztjuk amíg elválik a kezünktől és a tál oldalától is. A tészta tetejét meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig meleg helyen kelesztjük.
Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot és a diót külön tálban összekeverjük a cukorral, és a reszelt almával.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A megkelt a tésztát kiborítjuk a tálból, újra összegyúrjuk, kicsit pihentetetjük, majd ketté osztjuk. Kinyújtjuk kb. fél centi vastagságúra, az egyiket megszórjuk a mákos töltelékkel, a két végét behajtjuk, majd feltekerjük a tésztát, és belerakjuk a tepsibe. A másik tésztát szintén kinyújtjuk, elsimítjuk rajta a diós tölteléket, a tetejére mazsolát szórunk, és szintén feltekerjük, majd a tepsibe tesszük. 30 percet újra kelesztjük.
Ha megkeltek bejglik, a felvert tojással duplán megkenjük a tetejüket, majd hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek ki. Betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Ha megsült, kivesszük a tepsiből, rácsra tesszük hűlni, majd csak langyosan szeleteljük fel!
Megjegyzés
A nagymamám készítette így a bejglit, igazi kelt tésztából. Nekem még mindig a számban van az ő bejglijének íze, az orromban érzem a finom kalács illatát.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.