Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk. Adunk hozzá egy keveset a lisztből és a cukorból, folyékony masszává keverjük, és letakarva, meleg helyen felfuttatjuk.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáöntjük az olvasztott vajat, a cukort, a vaníliás cukrot, a sót, a fahéjat, az őrölt szerecsendiót, a gyömbért, és a tojássárgáját, végül a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk.
Ezután hozzáöntjük a kandírozott narancshéjat, a durvára darabolt mandulát, és a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát, majd ismét jól összegyúrjuk. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kelni hagyjuk kb. 40 percig.
A megkelt tésztából hosszúkás cipót formázunk, és az egyik felén bevágást ejtünk. Ismét letakarjuk, és meleg helyen tovább kelesztjük.
180 fokra előmelegítjük a sütőt, és a megkelt stollent betoljuk. A forró sütőben kb. 40-45 percig sütjük.
Amint megsült a süti, kivesszük a sütőből és még forrón megkenjük a maradék olvasztott vajjal, végül vastagon megszórjuk porcukorral.
Nézd meg videón, hogyan készül ez a különleges karácsonyi süti, a drezdai stollen
Megjegyzés
A pólyás Jézuskára emlékeztető kalács formát úgy is kialakíthatod, ha sodrófával nyomsz egy hosszanti mélyedést a nyers cipóba.
Várd meg, hogy a stollen kihűljön, majd csomagold folpakba, celofánba vagy alufóliába. Így megpuhul és hetekig eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.