A tejet langyosítjuk, 1 ek cukrot elkeverünk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk.
Amíg felfut, a lisztet mély tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a sót. A tojást felverjük, nagyjából az 1/3-át félretesszük. A vajat egészen apró kockákra vagdossuk.
Amikor az élesztő felfutott, először a lisztes keveréket kezdjük el keverni, majd folyamatos keverés mellett először a felfutott élesztőt, aztán a maradék tejet adagoljuk hozzá, majd nagyjából 4-5 percnyi dagasztást követően a puha vajkockákat is.
Alaposan kidagasztjuk. (Ez legalább 10 percet vesz igénybe, de akkor lesz tökéletes a tészta, ha már elválik az edény falától.) Letakarva 1 órán át meleg helyen kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett gyúródeszkán jó alaposan átgyúrjuk a tésztát. Nagyobb gombóccá formáljuk, és konyharuhával ismét letakarva 10-15 percet hagyjuk állni.
Ha ismét megnőtt, a tésztát 3 részre vágjuk. Mindegyikből nagyjából 35-40 cm hosszú rudat gyúrunk, ezeket laposra sodorjuk.
A töltelékeket, vagyis az összenyomott paprikás kolbászt, az apróra vágott, sózott medvehagymát és a szeletelt mozzarella sajtot hosszában elosztjuk a 3 tésztán. Hengerré formáljuk őket, hogy a töltelék középen legyen a rudakban.
A tésztarudakat lazán összefonjuk. (Fontos, hogy ne legyen túlságosan szoros, mert így fog szépen megnőni.) A már kész kalácsot újabb 45 percen át pihentetjük letakarva.
A félretett tojáshoz 1 teáskanál hideg vizet adunk, villával kissé felverjük, majd ecsettel szépen megkenjük vele a kalácsot. A sütőbe tesszük, amit csak akkor kapcsolunk 175 fokra, amikor a kalács már bent van (így szépen sül). Nagyjából 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk hűlni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.