A langyos tej feléhez keverjük hozzá a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A maradék tejet öntsük bele a keverőtálba, adjuk hozzá az olajat és az egész tojást, majd keverjük össze. Ezután öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd szitáljuk hozzá az előzőleg sóval elkevert lisztet, és pár perc alatt dagasszuk be a tésztát.
A megdagasztott tésztát tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük kb. másfél óráig. A megkelt tésztát ezután borítsuk kilisztezett felületre, gyúrjuk át, majd osszuk el három egyforma részre, és mindegyik tésztát formázzuk gombóccá.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, a pirospaprikát, és ízlés szerint sózzuk. Ezután keverjük alaposan össze. A medvehagymát vágjuk fel apróra, távolítsuk el az erét, majd adjuk hozzá a tejfölt és egy csipet sót, és keverjük alaposan össze. A sonkát vágjuk fel apró kockákra. A tejföl majd a tészta lekenéséhez kell.
Az egyik tésztagombócot nyújtsuk ki kb. 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a túrós töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
A második tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a medvehagymás töltelékkel. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
A harmadik tésztagombócot szintén nyújtsuk ki 35x30-cm nagyságúra, majd egyenletesen kenjük meg a tejföllel, és szórjuk meg az apróra vágott sonkával. Ezután a két szélét kicsit hajtsuk be, majd tekerjük fel mint a bejglit, óvatosan kicsit sodorjuk meg, és tegyük félre.
Végül fonjuk össze a három megtöltött tésztarudat, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe (én egy 18x27 cm-es tepsibe tettem, hogy sütés közben ne terüljön majd el nagyon).
Ezután konyharuhával takarjuk le a tepsiben lévő tésztát, és szobahőmérsékleten kelesszük 25 percig (közben melegítsük elő a sütőt 160 fokra). Kelesztés után kenjük le egész tojással a kalácsot, majd helyezzük előmelegített sütőbe, és közepesnél kicsit magasabb hőmérsékleten süssük 45-50 perc alatt szép pirosra. A sütőből kivéve helyezzük rácsra, és hűtsük ki egészen.
Megjegyzés
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk pl. a húsvéti asztalon.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.