A lekvár a zserbó egyik fontos összetevője, ugyanis ettől lesz szaftos, igazán édes, mégis picit savanykás a sütemény. Sokan sokféle receptet követnek, de baracklekvárral az igazi a zserbó, ám készíthetjük eper, málna, sőt akár szilvalekvárral is. De mit tegyünk ha nincs otthon semmilyen lekvár, nem kaptunk a boltban, vagy nem ehetünk fruktóztartalmú készítményeket, azaz gyümölcsöt, és így lekvárt, dzsemet sem?
Mivel a lekvár adja a zserbó szaftosságát, ezért valami pürés dologgal könnyen helyettesíthetjük. Ha az őszi szezonból maradt esetleg sütőtök a kamrában, vagy felkockázva lefagyasztottuk, akkor tökéletes lekvárhelyettesítő készíthető belőle. Szintén remek választás, és kíváló zöldségpüré lehet a céklából is.
A sütőtököt vagy a céklát egyszerűen főzzük meg, majd pürésítsük. Keverjünk hozzá egy kevés citromlevet (ez idézi meg a lekvár savanykás ízét), reszeljük bele egy bio citrom héját, és adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot vagy porállagú édesítőszert. Az így kapott sütőtök- vagy céklapürét használjuk ugyanúgy, mint a lekvárt, azaz kenjük meg vele a tésztalap tetejét, szórjuk meg a cukros, darált dióval és rétegezzük egymásra a zserbó lapjait.
Tipp: Ha nem volt a boltban lekvár, és nem szeretnénk zöldségpürét készíteni, akkor vehetünk helyette őszibarackos vagy akár sütőtökös bébiételt is, ezek is remekül helyettesíthetik a lekvárt a zserbóban.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.