Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Puncstorta  recept
Puncstorta
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Végérvényesen megérkezett a jó idő, a grillsütések és kerti partik időszaka. A frissen sült húsok és bográcsozások mellett az is fontos, hogy kellően izgalmas italkínálattal várjuk vendégeinket. A rövid italok és a hűvösen gyöngyöző sörök helyett ezúttal kóstoljunk meg egy pohár különleges zamatú jégbort!

Igényes vacsoraestek, borkóstolók ritka csemegéje a Magyarországon is egyre népszerűbb borkülönlegesség, a jégbor. Készítésének alapfeltétele az időjárás kedvező alakulása, mivel a tökéletes íz eléréséhez a szőlőszemeknek meg kell fagyniuk a tőkéken. A jégbor Magyarországon kívül Németországban, Ausztriában és Svájcban ugyancsak kedvelt specialitás.

A megfelelő zamat alapfeltétele, hogy a szőlőszemek megfagyjanak, ezért a gazdák többnyire hajnalban, mínusz 5 és mínusz 7 Celsius-fokos hőmérséklet mellett mennek ki a szőlőkbe szüretelni. A szőlőt fagyott állapotban kell szüretelni és préselni a kívánt íz elérése érdekében. A fagy következtében elhalt bogyóhéjon keresztül fokozottabb a párolgás, így a nagyfokú relatív cukorgyarapodás következtében jó minőségű, különleges zamatú bor készíthető. A 11°-os alkoholtartamból és a 130 g/l fölötti cukortartalomból adódóan kellően vastag, lusta mozgású nedű készül, amelynek gazdag illatában az édesfűszerek, a hársvirág és az akácméz uralkodik.

A jégborkészítéshez meteorológiai tanúsítványra is szükség van, ugyanis ahhoz, hogy a szőlőszemek jól kifagyjanak, legalább három napon át mínusz 7 fokra volna szükség! Előfordul ugyan, hogy fagy híján a termést hűtőházban fagyasztják, ám ez az eljárás nem hivatalos és a legkevésbé sem fer.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.