Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Imádom a mákot és nagyon szeretem a pogácsát: ha van egy recept, amelyben mindkettő megemlíttetik, mi tartana vissza attól, hogy kipróbáljam? Egyedül a lustaság – ám egy korgó gyomor hamar tettekre sarkallja az embert. Még a receptet is képes átírni miatta.

Itt még a köménnyel kavar a mák
Itt még a köménnyel kavar a mák

Rögvest megmagyarázom a címbéli, idézőjelbe foglalt szószüleményemet, bár nem nehéz rájönni, mit takar: a „mák” talán adja magát, de a „papri”-t sem lehetetlen megfejteni – ő volna a paprika. A mák mellett ugyanis jó sok pirospaprikára van szükség ehhez a pogácsához, hogy a többi fűszert már ne is említsem: fekete és fehér bors, szemes és őrölt kömény, na meg só. Mindenesetre szerintem elsősorban a mák és a paprika kettőse adja ennek a poginak a különlegességét, ezért úgy gondoltam, hogy a címben is helyet adok nekik – így született meg a paprimák®. Egész jól hangzik, ugye? (Már most szólok: nyelvészek dehonesztáló kommentjeire nem válaszolok!) :)

Pogácsánk receptje számos változatban kering a világhálón – vajh melyik az eredeti? –, ám közreadóik igencsak mostohán bánnak a fűszerekkel: a sótartó mögé egyikük sem kukkantott be. Való igaz, első alkalommal én is csak sót használtam, de már akkor úgy véltem, hogy ebből a pogiból többet is ki lehet hozni. (Na nem a vendégeknek, mert mindet felfalnák.) :) Legutóbb, szombaton csak annyi volt a dolgom – már ami az ízesítést illeti –, hogy a korábban kikísérletezett fűszeradagokat a tésztához keverjem.

Vörös rózsa, akarom mondani morzsa :)
Vörös rózsa, akarom mondani morzsa :)

Jelentem, a pogácsa (ismét) sikerült, sőt megrendelésem is van rá, de újabb megbízást egyelőre nem vállalok – süsse meg szépen mindenki magának! :) Rajtam nem fog múlni a siker.

Mi kell a kredencből?

– konyhai mérleg
– mély tál
– poharak, kanalak
– gyúródeszka, nyújtófa
– 3 cm-es pogácsaszaggató, kenőtoll
– gáztepsi (40x40 cm-es) sütőpapírral bélelve

Mi kell a konyhából? (100 darab kis pogácsához)

– 40 dkg finomliszt és 10 dkg grahamliszt keveréke (vagy 50 dkg finomliszt
– 1 dl étolaj
– 4 teáskanál só
– 1 egész tojás

Élmény vele dolgozni
Élmény vele dolgozni

– 1 zacskó instant élesztő (megfelel 25-30 gr frissnek) 1 dl langyos, csipetnyi cukorral elkevert tejben feloldva
- 5 dkg szemes (nem darált!) mák
- 2 dl langyos tejföl
– a pogitetők kenéséhez felvert tojás
Fűszerek „minden mennyiségben” (az adagok az egyéni ízlésnek megfelelően módosíthatók, ám ez esetben a jótállás megszűnik!):)
- 2 nagy evőkanálnyi csemege vagy édesnemes fűszerpaprika
- 2 nagy evőkanálnyi egész kömény (kb. 2 dkg)
- 1 teáskanálnyi őrölt kömény
- 1,5-1,5 teáskanálnyi őrölt fehér- és feketebors (nem frissen őrölt)

Hogy lesz ebből paprimákos pogácsa?

A hozzávalók kimérése után indítsuk be az élesztőt (lásd fent), hogy ne kelljen várni rá. Ezután a lisztet keverjük el a sóval, adagoljuk bele a fűszereket, újabb keverést követően öntsük hozzá az étolajat, majd az egészet morzsoljuk össze. Most üssük rá a tojást, zuppantsuk bele a felfuttatott élesztőt, a sort a mák és a langyos tejföl zárja.

A gyúrás munkás percei következnek: a gyönyörű, lávaszínű masszát legalább tíz percig kell dagasztani, hogy már ne akarjon az edény falához tapadni. Tömör tésztáról lévén szó, fontos az alapos gyúrás-dögönyözés, ezt semmilyen gép nem pótolhatja. Kissé rugalmas, egyöntetű színű, fénylő masszát kell alkotnunk. (Ha nagyon kemény a tészta, egy pici olajjal puhíthatjuk, bár erre rendszerint nincs szükség.)

Paprimákos szaggatmányok
Paprimákos szaggatmányok

Fertályóra pihentetést követően kettéosztjuk a tésztát (így könnyebben kezelhető), s előbb az egyik cipót nyújtjuk és szaggatjuk ki, majd a másikat. (Figyelem! Közben ízzítsuk be a sütőt 240 fokra!) A kinyújtott tészta 5-6 milliméter vastag legyen, szaggatásra pedig 3 centiméteres formát válasszunk – semmiképp se nagyobbat, mert a belseje nem fog tudni átsülni. Az ennél kisebb pedig már nagyon apró pogikat eredményezne.

Egy szó: mint száz

Megszámoltam, a 3 centis szaggatóval kereken 100 darab pogácsát sikerült gyártanom, s még jutott tészta egy kiflinek is (hiába, régen volt már az a hókifli, hiányzik). :) Soknak tűnik ez a 100 pogi, de hamar megvan, és különben is, ilyen gyönyörű alapanyaggal élmény dolgozni – ugye egyetért, kedves Olvasó?

Na, kb. ennyien álltak múltkor a pénztáraknál!
Na, kb. ennyien álltak múltkor a pénztáraknál!

Sajnos azonban lassan el kell búcsúznia a pogácsáktól, ugyanis
nem maradt más hátra, mint hogy megkenje a buksijukat tojással. Ha ezzel is megvan, fertályóra pihentetést követően rakja át őket szép sorban a nyújtódeszkáról a sütőpapírral bélelt gáztepsibe. Elég, ha 1-1 cm-t hagy közöttük – legalábbis nekem, élesztő ide vagy oda, eddig soha nem nőttek meg, épp csak megduzzadtak –, így kb. a fele befér. Végül dugjuk a forró sütőbe, felülről számítva a második sínre, és lessük az óramutatót: 10 perc elteltével (sütőkesztyű, óvatosság stb.!) ellenőrizzük egy-két paprimákosunkat: akkor jók, ha a talpacskájuk egészen sötétbarna, sőt kissé feketébe hajló árnyalatú. Azaz a lehető legtovább kell sütni, ekkorra válik ropogóssá és sül át belül is. Nálam ehhez most 13-14 percre volt szükség. Vigyázni kell, mert egy-két perc alatt megég! (Ha ez mégis bekövetkezne, a kihűlt pogik alján lévő égett réteg fűrészfogú késsel szépen lekapargatható.)

Megs(z)ülettek :)
Megs(z)ülettek :)

Újratöltve

A tepsiből kiszedett pogik helyére a sütésre váró csapat kerül. Előfordulhat, hogy néhány darab kimarad, de semmi gond: ezeket nyugodtan tegyük bármilyen más tepsibe, azt meg egy emelettel lejjebb a sütőbe – legfeljebb majd előbb kivesszük.

Néhányan az első bálozók közül
Néhányan az első bálozók közül
Fűszerek farsangja

Elkészült a pogácsa, ez a kitűnő borkorcsolya, vendégváró falat vagy épp farsangi csemege – mindegyiknek kiváló. Apropó, farsang! Ebben a pogácsában farsangoznak a fűszerek is: jó sokan vannak, és egymásba érnek az ízeik, sőt néha nem átallnak egymás jelmezébe bújni. De persze falatról falatra lehull róluk az álarc, és mindenkiről kiderül, kicsoda valójában – ugye van kedvük e finom mulatsághoz?

Paprimákos élményeket kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.