Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Egy napsütéses, hideg pénteken indultunk neki a Nyugati határtól alig két percre fekvő Bozsok falvának. Szombathelytől fél órára található kis faluban annyi érdekesség található, hogy ha egy hétre jöttünk volna, minden napra találtunk volna elfoglaltságot.

Színes programokkal kecsegtettek minket a szervezők, amiből valóban nem volt hiány - bár a bozsoki látnivalók önmagukban lélekemelő hatással bírnak.

A fiatal házaspár ezen a környéken biciklizett és szerelem volt első látásra a csörgedező patak, a Sibrik kastélykert árnyas fái, az aprócska falu magával ragadó bája.
A fiatal házaspár ezen a környéken biciklizett és szerelem volt első látásra a csörgedező patak, a Sibrik kastélykert árnyas fái, az aprócska falu magával ragadó bája.
Falusi disznóvágás

A legizgalmasabb eseménynek a hajnali disznóvágás ígérkezett, amitől a rendkívüli hideg miatt tartottunk egy kicsit: a hőmérő nappal sem ment mínusz 7 fok fölé, ezért úgy tippeltük, hajnalra mínusz ­15-re számíthatunk. Bevallom, gyerekkoromban annyi disznóvágáson kellett kötelezően részt vennem, hogy ez a program engem nem hozott lázba. Nem úgy, mint a fotósunkat, aki művészi szemmel tervezgette, honnan fotózza le a festői falucska hajnali fényeit, a lelkes munkásembereket, a disznóvágás csodálatos munkafolyamatát. Mondanom sem kell: a társaság minden női tagja átaludta a hajnali programot, a férfiak képviseltették magukat az eseményen.

Amíg az ide látogató férfiak legszívesebben a disznóvágásra látogatnak el, addig a hölgyek a kenyérsütés fortélyait lesik el szívesebben.
Amíg az ide látogató férfiak legszívesebben a disznóvágásra látogatnak el, addig a hölgyek a kenyérsütés fortélyait lesik el szívesebben.
Álomszerű malomporta

Az utazás legnagyobb élményét maguk a házigazdák adták, vagyis a személyiségük, a hely iránti néma szerelmük. Zita és Béla néhány évtizede szeretett bele a környékbe, majd úgy döntöttek belevágnak a régi malomépület felújításába. A Malomporta egy olyan meseszerű szálláshellyé vált, amely ötvözi a modern és népies hagyományokat. Az apartmanokban a vendégek akár saját maguk is főzhetnek, de kérhetik Zita segítségét is, ahogy azt mi is tettük. Az ételek elkészítéséhez háztáji állatok adják az alapot, a zöldségek és gyümölcsök a helyi biokertészetükből kerülnek az asztalra. Megmásíthatatlan vidéki romantika, egyszerű és nagyszerű falusi gasztronómia jellemzi ezt a bűbájos helyet, ahová érdemes ellátogatni, ha feltöltődésre vágyunk.

A tulajdonosok sokéves és odaadó munkájának, illetve segítőik, helyi mestereknek köszönhetően a malom új életre kelt: immár tágas, modern, mégis népies hangulatú apartmanoknak ad otthont.
A tulajdonosok sokéves és odaadó munkájának, illetve segítőik, helyi mestereknek köszönhetően a malom új életre kelt: immár tágas, modern, mégis népies hangulatú apartmanoknak ad otthont.
FALUSI GASZTRONÓMIA

Miközben a finomabbnál finomabb ételeket esszük, mosolyogva hallgatom a Malomporta történetet: hogyan találtak rá erre a gyöngyszemre, miért utaznak ide Budapestről minden hétvégn, hogy Béla disznókákat tenyészt szabadtartásban a hegyen, és hobbiból borászkodni is elkezdett. Kivételes emberek ennek a helynek a tulajdonosai: olyan szerényen mesélik el történetüket, hogy csupán véletlenül derül ki: Béla egyik fehérbora már díjat is nyert.

A tulajdonosok saját terméseikből készítenek házi lekvárokat, dzsemeket.
A tulajdonosok saját terméseikből készítenek házi lekvárokat, dzsemeket.
Ezt látnod kell!

A bozsoki Malomportát átlengi valami nyugalom, a vendégek kedvük szerint élvezhetik a csendet, elmehetnek gyalog­ és biciklitúrára, de választhatnak a házigazdák változatos programjai közül is: kenyérsütés vagy éppen disznóvágás. Kell, hogy néha kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, hogy találjunk egy nyugodt, mégis színes helyet, ahol újra magunkra találhatunk. Bozsok ilyen hely.

A tulajdonos által készített kuglóf annyira megízlett nekünk, hogy gyorsan el is kértük a titkos házi receptet!
A tulajdonos által készített kuglóf annyira megízlett nekünk, hogy gyorsan el is kértük a titkos házi receptet!

A tulajdonos által készített mennyei kuglóf receptjét itt találod >>>

Fotó: Tyukodi László

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.