Színes programokkal kecsegtettek minket a szervezők, amiből valóban nem volt hiány - bár a bozsoki látnivalók önmagukban lélekemelő hatással bírnak.
A legizgalmasabb eseménynek a hajnali disznóvágás ígérkezett, amitől a rendkívüli hideg miatt tartottunk egy kicsit: a hőmérő nappal sem ment mínusz 7 fok fölé, ezért úgy tippeltük, hajnalra mínusz 15-re számíthatunk. Bevallom, gyerekkoromban annyi disznóvágáson kellett kötelezően részt vennem, hogy ez a program engem nem hozott lázba. Nem úgy, mint a fotósunkat, aki művészi szemmel tervezgette, honnan fotózza le a festői falucska hajnali fényeit, a lelkes munkásembereket, a disznóvágás csodálatos munkafolyamatát. Mondanom sem kell: a társaság minden női tagja átaludta a hajnali programot, a férfiak képviseltették magukat az eseményen.
Az utazás legnagyobb élményét maguk a házigazdák adták, vagyis a személyiségük, a hely iránti néma szerelmük. Zita és Béla néhány évtizede szeretett bele a környékbe, majd úgy döntöttek belevágnak a régi malomépület felújításába. A Malomporta egy olyan meseszerű szálláshellyé vált, amely ötvözi a modern és népies hagyományokat. Az apartmanokban a vendégek akár saját maguk is főzhetnek, de kérhetik Zita segítségét is, ahogy azt mi is tettük. Az ételek elkészítéséhez háztáji állatok adják az alapot, a zöldségek és gyümölcsök a helyi biokertészetükből kerülnek az asztalra. Megmásíthatatlan vidéki romantika, egyszerű és nagyszerű falusi gasztronómia jellemzi ezt a bűbájos helyet, ahová érdemes ellátogatni, ha feltöltődésre vágyunk.
Miközben a finomabbnál finomabb ételeket esszük, mosolyogva hallgatom a Malomporta történetet: hogyan találtak rá erre a gyöngyszemre, miért utaznak ide Budapestről minden hétvégn, hogy Béla disznókákat tenyészt szabadtartásban a hegyen, és hobbiból borászkodni is elkezdett. Kivételes emberek ennek a helynek a tulajdonosai: olyan szerényen mesélik el történetüket, hogy csupán véletlenül derül ki: Béla egyik fehérbora már díjat is nyert.
A bozsoki Malomportát átlengi valami nyugalom, a vendégek kedvük szerint élvezhetik a csendet, elmehetnek gyalog és biciklitúrára, de választhatnak a házigazdák változatos programjai közül is: kenyérsütés vagy éppen disznóvágás. Kell, hogy néha kiszakadjunk a szürke hétköznapokból, hogy találjunk egy nyugodt, mégis színes helyet, ahol újra magunkra találhatunk. Bozsok ilyen hely.
A tulajdonos által készített mennyei kuglóf receptjét itt találod >>>
Fotó: Tyukodi László
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.