Karrierje töretlen – sumérek, egyiptomiak, görögök, rómaiak és germánok már az ókorban életelixírként fogyasztották. A középkor patikáiban már egy sereg betegség ellen kínálták. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezek hatása áldás a szervezetnek.
A méz négyötödrészt cukorból áll. Pontosabban szőlő- és gyümölcscukor keverékéből. Túlzásba vitt fogyasztása tehát hizlal (100 g = 325 kcal), ráadásul halmazállapota miatt a fogaknak is árt.
Az iparilag előállított édesítőszerrel ellentétben a méz kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, eddig körülbelül 180 féle hatóanyagot találtak meg benne. Igaz, ezek közül néhány (például a vitaminok) csupán kis mennyiségben vannak jelen. Annál fontosabb a szerepük az ásványi anyagoknak, így a vasnak, illetve a nyomelemeknek. Utóbbiak közül a króm elősegíti a cukor feldolgozását, szabályozza a vércukorszintet. Ez az egyik oka, amiért a méz könnyebben emészthető a háztartási cukornál.
Egy kanál méz a nyelvre megnyugtatja az idegrendszert, új erőt ad a kimerült szervezetnek. Erősíti a szívet, serkenti a vérkeringést. Egy csésze meleg tejben elkeverve és rendszeresen fogyasztva véd a fertőző betegségek ellen. Egy borsónyi mennyiséget szétkenve az arcbőrön, az puha és bársonyos lesz. (Ne feledd lemosni!)
A baktériumok egyáltalán nem örülnek a méznek: már az ókori egyiptomiak is ebből készítettek kenőcsöt nyílt sebek gyógyítására. A mézes tea megfázás elleni hatását pedig már minden gyerek ismeri. A “ragacsos szirup” hasmenés kezelésére is hatásos. Fontos: bár a mézet nyugodtan lehet forró italba keverni, sosem szabad együtt főzni vele, mert elillannak a hatóanyagok.
A méz legfontosabb tulajdonsága, hogy a szervezet rengeteg energiát nyer belőle. (A Mount Everest, a világ legmagasabb pontja első meghódítójának, Sir Edmund Hillarynek is ott lapult egy üveg méz a hátizsákjában.) Természetesen elsősorban a magas cukortartalom miatt van ez így, de kísérletileg bizonyított, a cukor önmagában sokkal gyengébb hatású. Ennek ellenére a legjobb méz sem helyettesítheti a gyümölcsöt és a zöldséget! Az is vitathatatlan, hogy a méz megnyugtatja az idegeket. Az ilyenkor termelődő szerotonin nevű hormon ellenben nemcsak a mézben található szénhidrátokra indul be.
Több tízezer éves tapasztalat szerint vannak olyan anyagok, melyek növelik a férfigerjedelmet. A méz is ezek közé tartozik. Manapság virágporos kúrát is alkalmaznak a szexológusok. Ezek azonban a lelki eredetű szexuális problémákat önmagukban nem tudják megoldani. Ehhez szakterápiás kezelés is kell. A méz már az antik időkben is jelen volt az emberi kapcsolatokban. A római és görög fürdőkben az ismerkedni vágyók mézes vizet küldtek a kiszemelt partnernek. Ha elfogadta, azt jelentette, részemről semmi akadálya, udvarolhatsz. Hazánkban is fűződnek hozzá népi hagyományok. Ha az udvarló fiatalembert a lányos ház úrnője mézes pogácsával kínálta, azt jelentette: fiam, akár az anyósod is lehetnék. A Távol-Keleten a mézeshetek kifejezést nemcsak átvitt értelemben használták. A régi időkben ugyanis a házasságot megelőzően a vőlegényt kemény éjszakai próbának vetették alá. A menyasszony meztelen testét mézzel kenték be. A vőlegény feladata pedig a méz eltávolítása, csak és kizárólag ajkainak segítségével. Ha csak a gátlásosság szab határt a teljesítőképességnek, akkor sem kell csüggedni. Erre is van megoldás a méztartalmú nászbor segítségével. Ha a férfi iszik egy pohárral, egy óra múlva érezheti jótékony hatását. Persze nem érdemes túlzásba vinni a nászbor fogyasztását sem. Hiszen az alkohol könnyen ágyba csábít, de ott rútul cserben is hagy...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.