Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Vége az ünnepeknek, és szembesülhetünk a problémával: másfél hét alatt hogyan szedhettünk fel több kilónyi testsúlyfelesleget? A baj az, hogy a többlet energiabevitelt nem követi megfelelő mennyiségű mozgás, amihez télen egyébként is kevésbé van kedvünk. A házimunkával pedig csak fele annyi energiát égetünk, mint lassú sétálás során!

Át kell tehát gondolnunk: vagy kevesebbet eszünk, ha nincs kedvünk mozogni, vagy - ha ragaszkodunk a korlátozás nélküli evéshez - megtaláljuk annak a módját, hogy mozogjunk is eleget. Ám ha mégsem sikerült időben átgondolni a dolgot, előtérbe kerülhetnek az egészséges étrendi ajánlások.

Gyurcsáné Kondrát Ilona dietetikus tanácsai:

  • együnk naponta 4-5 alkalommal, de az energiatartalom ne haladja meg az 1500-2000 kcal-t (sajnos, keveset enni egyszerre sokkal nehezebb, mint koplalni,; viszont ha nem akarjuk visszaszedni a végre leadott kilókat, jobb, ha nem piszkáljuk alapanyagcserénket, mert a koplalásokat, tartósan kihagyott főétkezéseket nagyon megbosszulhatja)
  • a megfelelő mennyiségű zöldség, főzelék, gyümölcs fogyasztása minden időben, mindenkinek ajánlott
  • használjunk kevesebb zsiradékot a főzéshez-sütéshez
  • a hús ne legyen alkalmanként 10 dkg-nál (nyersen) több, a felvágottból vagy sajtból is elég 3-5 dkg
  • a nassolnivalókat váltsuk fel joghurttal, gyümölcsökkel, gyümölcssalátával, de finom a sült alma, sült körte is
  • és végül: ne feledjük: nem az evés örömétől kell megfosztanunk magunkat, hanem a többlet kalóriáktól, a hagyományos ételek zöme elkészíthető energiaszegényebb összetételben!

Nézzük, mivel csillapíthatjuk éhségünket a nagy, ünnepi lakmározások után!

Fontos: a receptek 4 személyre szólnak, de az energia-, szénhidrát- és fehérjetartalom 1 adagra, a súly megtisztított hozzávalóra vonatkozik.


Gombás burgonyaleves

Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg burgonya
15 dkg gomba
2 dkg margarin
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tyúkhúsleveskocka
1 csomag finomra vágott petrezselyem
majoránna, ízlés szerint
1zöld húsú paprika
1 piros húsú paprika

Elkészítés: A margarint felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát és az apró kockára vágott burgonyát. Összepirítjuk, majd felengedjük kb. egy liter vízzel, sóval, borssal ízesítjük , majd fedővel lefedve főzzük. A paprikákat és a gombát feldaraboljuk. Amikor a burgonya már majdnem puha, a gombát és a paprikát a leveshez adjuk a leveskockával együtt, a majoránnával ízesítjük, ízlés szerint utófűszerezzük és összeforraljuk. Melegen tálaljuk, tálaláskor meghintjük a petrezselyemmel.

Energiatartalom: 590 kJ/141 kcal
Szénhidrát: 26,1 g


Tengeri halfilé pirított burgonyával

Hozzávalók 4 adaghoz:
60 dkg halfilé
3 evőkanál liszt
80 dkg burgonya
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
fűszerpaprika, fehér bors
1 citrom

Elkészítés: A halat kéztörlő papírral szárazra töröljük, fűszerpaprikával és borssal ízesítjük. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a az apóra vágott burgonyát, megsózzuk, és fedő alatt tíz percig pároljuk. Hozzáadunk 1 dkg vajat, és fedő nélkül, néhányszor óvatosan megkeverve megpirítjuk. A halszeleteket a lisztben megforgatjuk. A maradék vajat serpenyőben felolvasztjuk, és a halszeletek mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük. Tálaláskor gyengén megsózzuk, citromgerezdekkel díszítve, a pirított burgonyával tálaljuk.

Energiatartalom: 1600 kJ/382 kcal
Szénhidrát: 49,5 g


Sertéskaraj, pikáns mártással

Hozzávalók 4 adaghoz:
40 dkg sertéskaraj, csont nélkül
3 evőkanál olaj
3 evőkanál száraz sherry
3 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál szezámmag
1 evőkanál csípős mustár
metélőhagyma, ízlés szerint

Elkészítés: A szezámmagot megpirítsuk. A húst felszeleteljük, és kicsit kiklopfoljuk. Az olajat a serpenyőben felhevítjük, és a hússzeletek mindkét oldalát rózsaszínűre sütjük benne. Hozzáadjuk a pirított szezámmagot, a szójaszószt, a mustárt és a sherryt, és fedő alatt összepároljuk. Tálaláskor a húsokat megszórjuk apróra vágott metélőhagymával, és hozzáöntjük a pikáns mártást. Tepsis, vagy főtt burgonyával fogyaszthatjuk.

Energiatartalom: 1156 kJ/276 kcal
Szénhidrát: 4,7 g


Kapros uborkasaláta

Hozzávalók 4 adaghoz:
50 dkg kígyóuborka
2 dl tejföl (12 %-os)
1 kis pohár joghurt
1 csomag kapor
1 gerezd fokhagyma
őrölt fehér bors
mustár, ízlés szerint

Elkészítés: Az uborkát ízlés szerint kockára, vagy vékony csíkokra aprítjuk. A tejfölt összekeverjük a joghurttal, mustárral, sóval, fehér borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük. A kaporból néhány levélkét félreteszünk a díszítéshez, a többit apróra vágjuk, és az öntetbe tesszük. A kész öntetbe lazán belekeverjük az uborkát. Salátástálba rakjuk, lefedjük, a hűtőben az ízeket összeérleljük. Tálaláskor a félretett kaporlevelekkel díszítjük.

Energiatartalom: 484 kJ/116 kcal
Szénhidrát: 6,2 g


Téli gyümölcssaláta I.

Hozzávalók 4 adaghoz:
30 dkg alma
2 narancs
20 dkg ananász (friss, vagy cukor nélküli)
1 kivi
1 citrom

Elkészítés: Az egyik narancsnak kifacsarjuk a levét, a citromlével, szükség esetén kevés édesítővel ízesítjük. Díszítésnek félre rakunk fél kivit, és négy gerezd narancsot. A többi gyümölcsöt kis darabokra felaprítjuk. Összekeverjük a gyümölcssaláta lével. Hűtőben egy órán keresztül érleljük. Tálalás előtt még egyszer óvatosan átkeverjük, üvegtálba helyezzük, és a félretett gyümölcsökkel díszítjük.

Energiatartalom: 501 kJ/120 kcal
Szénhidrát: 20,7 g

forrás: Kiskegyed Konyhája

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.