Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mióta ismeri az emberiség a szóját? Hogyan vált korunk reformerévé? Minek köszönheti népszerűségét? Miért együk, és miért fogyasszuk mértékkel?

A mintegy 5000 éve ismert szójabab Dél-Kelet Ázsiából származik. Kezdetben nem táplálékul szolgált, csupán egyfajta talajjavítóként. Az i.e. 11-12. századi Kínában azonban rájöttek, hogy az addig ehetetlennek tartott szóját fermentálással ehetővé lehet tenni. Innen került Koreába, Japánba és más távol-keleti országokba, ahol ma már alapvető élelmiszernek számít. Európába csak a XVIII. században vált ismertté.

Magyarországon először 1875-ben próbálkoztak meg a termesztésével. A II. világháború idején a húshiány és a hadiipar szükségletei miatt (a babból készült olajra a repülőgépiparnak volt szüksége) hazánkban is jelentősen megnőtt a termesztése. A technológia korszerűtlensége miatt akkor a szójának kellemetlen íze volt. Ma egyrészt a korszerű feldolgozási technológiának, másrészt a szójanemesítésnek köszönhetően mindenféle kellemetlen íztől mentes termékek kerülnek forgalomba: szójatej, szójaolaj, tofu (túrószerű sajt), tempeh (szójasajt), misszó (szójakrém), szójaliszt, szójapehely, szójagranulátum, szójakocka. Amerikában a hatvanas években kezdték a növény termeszteni. Az Egyesült Államok az utóbbi néhány évtizedben a világ első számú szójatermelő országává vált. A szójának kb. 1500 fajtája van.

Miért együk?

Az egyetlen növényi fehérje, amely az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavakat (fehérje alkotórészeket) tartalmazza. Jól használható a húst nem fogyasztó táplálkozási irányzatot követők étrendjében. Ajánlható a sok húst evők számára is, hiszen a szója becsempészésével az étrendbe csökkenthető a felhasználandó hús mennyisége. A szója gazdag kálium, magnézium, vas és E-vitamin forrás. Nincs benne koleszterin, sőt a préselt szójababból kivont szójaolaj jelentős része a koleszterinszint-csökkentő linol- és linolénsav. Nagy mennyiségben tartalmaz a lecitint, amely az agy és a máj működéséhez szükséges. A szójában számos olyan anyag található, amelyeknek ösztrogénszerű hatása van. Ezek bizonyos körülmények között csökkentik az ösztrogénfüggő emlődaganat kialakulásának esélyét. A változó korú nőknél úgy találták, hogy a szója rendszeres fogyasztása alkalmas bizonyos tünetek pl.: hőhullámok enyhítésére, férfiak esetén a prosztatarák kockázatának csökkentésére.

Nézzük meg a szója és a sertéshús tápanyagtartalmát!
100gramm Szója-granulátum, kocka sertéslapocka
Energia (kcal) 451 295
Fehérje (gramm) 45 18
Zsír(gramm) 20 24
Szénhidrát(gramm) 18 -
Rost(gramm) 4 -


Miért együk mértékkel?

A szójabab ugyanúgy rendelkezik káros, mint előnyös élettani hatásokkal. A benne található fitoösztrogének könnyen konkurálhatnak szervezetünk természetes hormonjaival, különösen, ha a szükségesnél nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Ennek a veszélye főleg kisgyermekek esetében áll fent, akiknek a hormonháztartása még kialakulatlan. A szójából készült ételek hasi diszkomfort érzést, gázképződést okozhatnak. Mint mindenre, így a szójára is igaz: mértékkel kell fogyasztani ahhoz, hogy elsősorban az előnyeit élvezhessük.

Használati útmutató
• A szárított szójakészítmények (kocka, granulátum, pehely) ízetlenek, ezért és duzzadóképessége miatt is célszerű felhasználás előtt jó néhány órával fűszeres vízben áztatni. Ez idő alatt nemcsak megduzzad, hanem elveszti semleges ízéét és kellemes lesz. Közvetlenül felhasználás előtt a szóját jól ki kell csavarni.
• Csak szójaliszt felhasználásával nem lehet süteményeket, kenyeret készíteni. Általában a búzaliszt 10-15%-át válthatjuk ki vele. Az így készült tészta, kenyér magasabb, lazább, táplálkozás-élettanilag értékesebb, mint a tisztán búzalisztből készültek.
• Szójagranulátumból áztatás után minden olyan étel készíthető, amihez darálthúst használunk, akár teljesen, akár részben felváltva a húst.
• Szójakockából áztatás után minden olyan étel készíthető, amihez kockára vágott húst használunk.
• Tofu (áztatás nélkül) alkalmas körözött, ízesített krémek, rántott szelet, készítésére.

Egy kis gyakorlat

Milánói makaróni
Hozzávalók: 30 dkg makaróni, 12 dkg szójagranulátum (áztatáshoz: víz, hagyma, majoranna, só, borsikafű), 1 közepes fej vöröshagyma, 10 dkg gomba, 4 dkg lecsó, 1 doboz paradicsompüré, 8 dkg füstölt sajt(karaván) 2 evőkanál étolaj, só, bors, ketchup,
Ellészítés: Az olajban megfonnyasztott, apróra vágott vöröshagymát összepirítjuk a tisztított, vékony szeletekre vágott gombával. Ízesítjük sóval, borssal, majorannával. Hozzátesszük az előzőleg fűszeres lében áztatott, majd kicsavart szójagranulátumot, paradicsompürét, lecsót (tehetünk még bele babérlevelet, oregánót, bazsalikomot is). Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A kifőzött leszűrt makarónira halmozzuk, reszelt sajttal megszórva tálaljuk. Vágott nyers uborkával, paradicsommal, kevés kockára vágott lilahagymával megszórva új ízt kölcsönözhetünk neki.

További hasznos információ: www.teszalapitvany.hu

Erdélyi-Sipos Alíz,
a TESZ Alapítvány dietetikusa

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.