A Beltsville-i Mezőgazdasági Kutató Szolgálat (ARS) Humán Táplálkozási Kutató Központjának tudósai és a Baltimore-i Nemzeti Öregedés Intézet (NIA) munkatársai a vizsgálathoz férfi és nő önkénteseket kértek fel arra, hogy kétszer 8 héten át kövessék a megszabott diétás előírásokat.
Az egyik periódusban naponta háromszor kellett étkezniük, míg a másikban ugyanazt a kalóriamennyiséget – mely éppen a súlyuk fenntartásához volt elegendő – napi egyszeri étkezés során kellett elfogyasztaniuk. Ezzel a módszerrel a résztvevők a saját kontrolljukként szolgáltak. A vizsgálatot az ARS élettanászai, David Baer és William Rumpler az NIA idegtudósával, Mark Mattsonnal közösen tervezték.
Az American Journal of Clinical Nutritionben közölt cikk szerint az egyetlen étkezés következtében szignifikáns mértékben emelkedett a résztvevők összkoleszterin- és „rossz” (LDL) koleszterinszintje, valamint a vérnyomása is, ahhoz képest, amikor naponta háromszor ettek. Ezek a szív- és érrendszeri betegségekre hajlamosító rizikótényezők annak ellenére változtak negatív irányban, hogy a napi egy evés periódusában enyhén csökkent az önkéntesek testsúlya és zsírtömege.
Az eredményekből ezen felül az is kiderült, hogy az egyszeri étkezés növeli a reggeli éhezési vércukorszintet, és késlelteti a szervezet inzulinra adott reakcióját. Az inzulin hormon az egyetlen a szervezetben, amely képes csökkenteni a vércukor szintjét, működésének zavara esetén cukorbetegség léphet fel.
Forrás: Medipress
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.