Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
A karácsonyi meghitt együttlétet az ünnepi ételek megkoronázzák. Az, hogy mi kerül ilyenkor az asztalra, természetesen a család elvárásaitól is függ. Mi most nagyon szubjektíven válogatunk.

A legfontosabb az, hogy szeretteink ízlésvilágának megfeleljen az ünnepi menü
A legfontosabb az, hogy szeretteink ízlésvilágának megfeleljen az ünnepi menü

Elsődleges szempontunk, hogy finom legyen. :-) A különleges ízvilágot és a kísérletezőkedvet is szeretjük. Viszont nem árt, ha egyszerűen, akár korábban elkészíthető a sok finomság. Ha találtok kedvetekre valót az alábbiak között, próbáljátok ki! Mi is ezt tesszük!

Előre elkészíthető, mutatós, különleges:

Halas falatkák

Hozzávalók:
• 2 húsos paprika,
• 10 dkg ringli (konzerv),
• 1 doboz kapribogyó,
• 4 vékony szelet lazac,
• 1 grépfrút,
• kaporlevélkék

Elkészítés: A paprikát hosszában felszeleteljük. A szeleteket héjukkal fölfelé a grillsütő rácsára helyezzük, barnulásig sütjük. A fölhólyagosodott, megpirult héját lehúzzuk. A ringlit lecsepegtetjük, a ringlikarikákat a paprikaszeletekbe burkoljuk, a tetejére kapribogyót állítunk, és fogvájóval összetűzzük. A leszűrt olajjal meglocsoljuk. A grépfrútot meghámozzuk, fölszeleteljük, majd kockára vágjuk. A lazacot ugyancsak falatnyi kockára szeljük, majd a grépfrúttal együtt fogvájóra tűzzük. Kaporlevélkékkel díszítjük.

Különleges téli finomság, elsősorban ünnepnapra, viszont korábban elkészíthető!

Olasz gesztenyekrémleves

Hozzávalók 8 személyre:
• 80 dkg gesztenye
• 12 sárgarépa
• 1 kis fej hagyma
• 2 evőkanál vaj
• 1 evőkanál szárított kakukkfű
• 2 zöldségleveskocka
• 2 dl tejszín
• 4 vékony szelet füstölt sonka

Előkészítés: A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.

Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A levest levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.

Bő fél óra, és egy friss, egészséges, nagyszerű éteket tálalhatunk:

Lazac bacon-csíkokban fűszeres lencsével és bazsalikomos répával

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
80 dkg lazacfilé
8 szelet bacon
olívaolaj
1 citrom
petrezselyem
zsálya
bazsalikom

bors
50 dkg sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
balzsamecet
2 dl joghurt

Elkészítése: A beáztatott lencsét feltesszük főni kis lángon. A répát megpucoljuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. A lazacból kétujjnyi csíkokat vágunk, személyenként 2 darabot. Borsozzunk, picit sózzuk, majd betekerjük a baconszeletekbe. Ha a zöldségek megfőttek, leszűrjük őket. A lencséhez keverjük a felaprított petrezselymet, zsályát és a citrom levét. A joghurtot a tetejére locsoljuk. A sárgarépát megöntözzük kevés olívaolajból, balzsamecetből, sóból és a zúzott fokhagymából készített szósszal. Összekeverjük, a tetejét meghintjük friss bazsalikommal. A halat forró sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt készre sütjük. A langyos salátákkal tálaljuk.

A legfontosabb az, hogy szeretteink ízlésvilágának megfeleljen az ünnepi menü
A legfontosabb az, hogy szeretteink ízlésvilágának megfeleljen az ünnepi menü




Akinek ennyi hal sok, és inkább egy klasszikus húsételre vágyna:

Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók:
• egy fiatal pulyka,
• só,
• csipetnyi majoránna,
• 8 dkg vaj,
• víz
• A töltelékhez:
• 10 dkg szalonna,
• 1 hagyma,
• 2 dkg vaj,
• 5 száraz szemle,
• só,
• bors,
• kakukkfű,
• majoránna,
• 2 tojás,
• 1,5 dl tej,
• 40 dkg gesztenye,
• 40 dkg sovány darált marhahús

Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.

Ezt a receptet mi már kipróbáltuk, sőt... folyamatosan próbáljuk. Mert egyszerűen isteni:

Citromos babapiskóta hidegen

Hozzávalók:
• 4 dl tejszín
• 4 dl joghurt vagy tejfel
• citromhéj
• 2 citrom leve
• cukor
• 1 doboz babapiskóta

Elkészítés: A 4 dl habmestert vagy tejszínt felverem, beleteszem a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a 4 dl joghurtot vagy tejfelt. A piskótát lerakjuk soronként, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.