Elsődleges szempontunk, hogy finom legyen. :-) A különleges ízvilágot és a kísérletezőkedvet is szeretjük. Viszont nem árt, ha egyszerűen, akár korábban elkészíthető a sok finomság. Ha találtok kedvetekre valót az alábbiak között, próbáljátok ki! Mi is ezt tesszük!
Halas falatkák
Hozzávalók:
• 2 húsos paprika,
• 10 dkg ringli (konzerv),
• 1 doboz kapribogyó,
• 4 vékony szelet lazac,
• 1 grépfrút,
• kaporlevélkék
Elkészítés: A paprikát hosszában felszeleteljük. A szeleteket héjukkal fölfelé a grillsütő rácsára helyezzük, barnulásig sütjük. A fölhólyagosodott, megpirult héját lehúzzuk. A ringlit lecsepegtetjük, a ringlikarikákat a paprikaszeletekbe burkoljuk, a tetejére kapribogyót állítunk, és fogvájóval összetűzzük. A leszűrt olajjal meglocsoljuk. A grépfrútot meghámozzuk, fölszeleteljük, majd kockára vágjuk. A lazacot ugyancsak falatnyi kockára szeljük, majd a grépfrúttal együtt fogvájóra tűzzük. Kaporlevélkékkel díszítjük.
Olasz gesztenyekrémleves
Hozzávalók 8 személyre:
• 80 dkg gesztenye
• 12 sárgarépa
• 1 kis fej hagyma
• 2 evőkanál vaj
• 1 evőkanál szárított kakukkfű
• 2 zöldségleveskocka
• 2 dl tejszín
• 4 vékony szelet füstölt sonka
Előkészítés: A gesztenyét megmossuk, végeit kereszt alakban bevágjuk, és kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Megtisztítjuk, kissé összevagdaljuk. A répát és a hagymát meghámozzuk, megmossuk, a répát vékony szeletekre, a hagymát apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk a vajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a répát és a gesztenyét, és kissé megpirítjuk. Felöntjük 1,5 liter vízzel, beleszórjuk a kakukkfüvet, és felforraljuk. A levesbe keverjük a zöldségleveskockát, és lassú tűzön kb. 20 percig főzzük. A sonkát hajszálvékony csíkokra vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A levest levesszük a tűzről, botmixerrel összetörjük. Szétosztjuk nyolc tányérba, a tejszínhabot a tetejére tesszük, és megszórjuk a sonkaszeletekkel.
Lazac bacon-csíkokban fűszeres lencsével és bazsalikomos répával
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg lencse
80 dkg lazacfilé
8 szelet bacon
olívaolaj
1 citrom
petrezselyem
zsálya
bazsalikom
só
bors
50 dkg sárgarépa
1 gerezd fokhagyma
balzsamecet
2 dl joghurt
Elkészítése: A beáztatott lencsét feltesszük főni kis lángon. A répát megpucoljuk, felkarikázzuk, és enyhén sós vízben nem túl puhára főzzük. A lazacból kétujjnyi csíkokat vágunk, személyenként 2 darabot. Borsozzunk, picit sózzuk, majd betekerjük a baconszeletekbe. Ha a zöldségek megfőttek, leszűrjük őket. A lencséhez keverjük a felaprított petrezselymet, zsályát és a citrom levét. A joghurtot a tetejére locsoljuk. A sárgarépát megöntözzük kevés olívaolajból, balzsamecetből, sóból és a zúzott fokhagymából készített szósszal. Összekeverjük, a tetejét meghintjük friss bazsalikommal. A halat forró sütőbe toljuk, és kb. 10 perc alatt készre sütjük. A langyos salátákkal tálaljuk.
Karácsonyi pulykasült
Hozzávalók:
• egy fiatal pulyka,
• só,
• csipetnyi majoránna,
• 8 dkg vaj,
• víz
• A töltelékhez:
• 10 dkg szalonna,
• 1 hagyma,
• 2 dkg vaj,
• 5 száraz szemle,
• só,
• bors,
• kakukkfű,
• majoránna,
• 2 tojás,
• 1,5 dl tej,
• 40 dkg gesztenye,
• 40 dkg sovány darált marhahús
Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk-fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálaljuk.
Citromos babapiskóta hidegen
Hozzávalók:
• 4 dl tejszín
• 4 dl joghurt vagy tejfel
• citromhéj
• 2 citrom leve
• cukor
• 1 doboz babapiskóta
Elkészítés: A 4 dl habmestert vagy tejszínt felverem, beleteszem a citromhéjat, cukrot (vagy édesítőt) ízlés szerint, a 4 dl joghurtot vagy tejfelt. A piskótát lerakjuk soronként, citromlével locsoljuk, és krémet öntünk rá, így rétegezzük. Hidegen finom.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.