Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A tavasszal már az Országgyűlés elé került javaslat immmár törvénytervezetként jelent meg a Kormány honlapján - így szabályoznák az energiaitalok forgalmazását a jövőben.

Ahogyan azt mi is megírtuk , még tavasszal került az Országgyűlés elé az a gyermekek egészségének megőrzéséről szóló törvény, amely a jövőben megtiltaná az energiaitalok eladását a 18 év alattiak számára. A Kormány honlapján már közzétettek egy rendelettervezetet, amely szabályozná a kérdést - adta hírül az index.hu.

A víz már nem divat, üdítőt és energiaitalt isznak a magyar fiatalok /Fotó: Shutterstock
A víz már nem divat, üdítőt és energiaitalt isznak a magyar fiatalok /Fotó: Shutterstock


„A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendeletnek a gyermek- és fiatalkorúak egészségének védelmével összefüggő módosításáról” címmel jelent meg egy rendelettervezet a kormány honlapján.

Ebben azt rögzítenék, hogy a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére nem értékesíthető, illetve nem kiszolgálható energiaital az olyan, 2009 vagy 2202 VTSZ-szám alá tartozó alkoholmentes ital, amely legalább 15 milligram per 100 milliliter mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó vegyületet, vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét:

  • ginszeng,
  • L-arginin,
  • inozitol,
  • glükuronolakton,
  • taurin.

A törvénytervezet általános indoklása szerint a 18 év alatti korosztályban folyamatosan növekszik az energiaitalt fogyasztók aránya. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz 2011. november 1-je óta közel ötszáz bejelentés érkezett az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről.

A bejelentett események 26 százaléka lányokat, 74 százaléka pedig fiúkat érintett, az esetek 74 százalékában 18 év alatti fiatal lett rosszul, közülük is a 15-16 éves korosztályból kerültek ki a legtöbben. Az elfogyasztott energiaital mennyisége személyenként 1 deciliter és 2,5 liter között változott, és az energiaitalt 22 százalékban alkohollal együtt fogyasztották. Az eseteknél az energiaital fogyasztásának helyszíneként 40 százalékban az otthont, 23 százalékban az iskolát, mindössze 8 százalékban szórakozóhelyet jelöltek meg.

A probléma súlyosságát mutatja, hogy a bejelentések nagy részében - 70 százalékukban - valóban szükség volt az egészségügyi ellátó rendszer igénybe vételére. Az indoklásban szerepel, hogy a Magyar Kardiológusok Társasága, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szakértőinek véleménye egybehangzóan az, hogy a fiatalok túlzott energiaital-fogyasztásának jelentős egészségügyi veszélyt jelent.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.