Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Puncstorta  recept
Puncstorta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Először arra gondoltam, hogy azt a címet adom a mai postnak, hogy A szomszéd fűje mindig zöldebb..., és az a vicc, hogy amúgy tényleg zöldebb. :-)) De nem csak a fűje, a süteményei is mindig ezerszer szebbek, mint az enyémek, és akkor az ízükről még nem is beszéltünk.

Mentségemre szóljon, hogy a konyhában töltött zsenge 6 évemmel voltaképp kezdőnek számítok, és egyébként is: bennem a látványos finomságok sosem irigységet szülnek, inkább inspirálnak. Nos, így volt ez most is, amikor a múlt héten Erikának és Lacinak (a szomszédainknak) átvittünk Dorkával egy ananászos pitét. Egyszerű, kevert tészta volt, mondhatni, szerény külsővel megáldva. Erikáék cukik voltak, nagyon örültek, mintha csak dobostorta lett volna a kis tányéron.
Aztán eltelt néhány nap, és kopogtattak az ajtón. Erika volt az, széles mosollyal az arcán... lejjebb pillantottam, a kezében szorongatott kistányérra, amit persze nem üresen hozott vissza, hanem finom süteményekkel megrakva. De micsoda süteményekkel!!! Komolyan, beleszédültem a látványba és az illatukba....

Erika rózsás süteményei :-)
Erika rózsás süteményei :-)

- Te jó Ég! - hápogtam, hiszen a túrós sütemények tearózsákat formáztak. - Ezeket te csináltad? Hogy tudtad így megformázni őket???
Erre már Dorka és Ká is az előszobába sereglettek, és hozzám hasonlóan tátott szájjal bámulták a rózsákat.
Erika szerényen mosolygott.
- Vigyázzatok vele, még meleg - mondta - most vettem ki a sütőből!
Aztán magunkra hagyott, a rózsás süteménnyel, mi pedig hozzájuk sem mertünk nyúlni. No, nem azért, mert érezhető forróságot onottak magukból (és elképesztő, édes illatot), hanem azért, mert olyan szépek voltak, mint valami porcelánrózsák a Herendi manufaktúrából.
- Hogy lehet valaki ilyen ügyes? - néztem elgondolkodva a rózsákat. - Szegények, mit szólhattak az én csoffadt kevert tésztámhoz...
- Ugyan, Mirza, örültek neki, hisz láttad! - simogatta meg Ká az arcomat. - Erika mondta is, milyen finom volt.
- Ühüm.... finomnak finom volt.... kmm... de úgy tűnik, jócskán van mit tanulnom esztétika terén... - sóhajottam fel elgondolkodva. - Persze, lehet, hogy begolyóznék, mire megcsinálnék egy ilyen virágot... :-)))))

De a sors olykor érdekes fordulatokat hoz az ember életében. Erika ugyanis átküldte a receptet, amely alapján a túrós almarózsák készültek, de nem pusztán a leírást, hanem a blog linkjét is, ahol találta, és amely nagyon nagy hatással volt rám - majd mindjárt meglátjátok, miért. :-)
A blog tulajdonosa egy erdélyi háziasszony, aki Amerikában él: Jade blogja
Tehát, a csodálatos recept tőle származik, amit most leírok nektek, de a hajtogatási technikát az ő oldalán tudjátok megnézni. Itt: Túrós rózsa-briós/pogácsa >>>

És a recept, Erika süteményének képeivel:

Túrós rózsa-briós

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 3 tojás, 10 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, fél teáskanál só, fél dl olaj, 2,5-3 dl tej, reszelt citromhéj, vaj vagy tojás a kenéshez
A töltelékhez: 60 dkg túró, 2 tojás, 20 dkg cukor, vaníliakivonat, reszelt citromhéj, csipetnyi só, 1-2 evőkanál búzadara (ha szükséges)
Elkészítés:
1.) Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos, cukrozott tejben, majd a többi hozzávalóval rugalmas, közepesen lágy kalácstésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
2.) Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit, ha lágynak találjuk, adjunk hozzá búzadarát is.
3.) A megkelt tésztát 16 egyforma darabra osztjuk (ha nagyobb pogácsákat szeretnénk, osszuk 12 db-ra). Egyenként nagyjából 10-12 cm átmérőjű körformára nyújtjuk és 6 vágást ejtünk rajta. A közepére teszünk 1-2 evőkanálnyit a töltelékből, majd minden második szirmot felhajtunk és kissé összeragasztjuk a széleket. Ezután a megmaradt szirmokat hajtjuk föl és összecsíptetjük. Bátran lehet próbálkozni a formázással, nem kell föltétlenül ezt a sorrendet követni.
4.) Hagyjuk duplájára kelni a briósokat, majd megkenjük tojással vagy olvasztott vajjal. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, porcukorral meghintve tálaljuk.

Ugye, milyen szépek?
Ugye, milyen szépek?


Édesek, illatosak, szépek ... és mmmmilyen finomak!
Édesek, illatosak, szépek ... és mmmmilyen finomak!


Mint egy nyíló rózsa... :-)
Mint egy nyíló rózsa... :-)

Szóval, felbuzdulva Jade és Erika süteményén, ugyanebben a blogban találtam egy fahéjas almás süteményt, ami legalább olyan mutatós volt, mint a fenti túrós rokona, ezért nekiláttam, megsütöttem, és fergeteges sikert arattam vele. :-)))
Az eredeti recept és a technika itt található, de megmutatom azt is, hogy én miként tekertem fel a tésztacsíkokat.

Fahéjas almarózsák

Hozzávalók: 1 csomag vajas- leveles tészta lap (fagyasztott), 3 alma, 5 ek cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, csipet szerecsendió, 1 teáskanál reszelt citromhéj, 4 csésze víz, 3 evőkanál cukor, 2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
1.) Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházakat kivágjuk. Feltesszük a vizet főni a 3 evőkanál cukorral és 2 evőkanál citromlével. Az almákat vékony szeletekre vágjuk és a forrásban levő vízbe tesszük 2 percre, csak addig, hogy könnyen lehessen hajlítani. 2 perc múlva szűrőkanállal kivesszük, majd papírtörlőre rakosgatva szárítjuk meg.
2.) A vajastésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd kétujjnyi vastag csíkokra vágjuk derelye metszővel. Megszórjuk a cukor - fahéj - szerecsendió - citromhéj keverékkel, majd még egyszer végighengergetjük a nyújtófát rajta, hogy a töltelék ne szóródjon ki csavarás közben.
3.) A csíkokat jobbról balra kirakjuk az alma szeletekkel úgy, hogy kissé fedjék egymást, majd balról kezdve szorosan felcsavarjuk. A végét kissé nedves újjal odacsíptetjük az oldalához (én fogpiszkálóval is megtűztem), sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 220 fokon sütjük 25 percig - a tepsi alá egy másik vízzel töltött tepsit tehetünk, így nem ég oda a sütemény alja - majd miután kissé kihűlt megszórjuk porcukorral.

Nem lettek túl egyenesek a tésztacsíkjaim, de a vastagság miatt meg akartam ezt is mutatni
Nem lettek túl egyenesek a tésztacsíkjaim, de a vastagság miatt meg akartam ezt is mutatni


2 perc forró vízben, utána leszűrjük, papír törlőre szedjük
2 perc forró vízben, utána leszűrjük, papír törlőre szedjük


Ilyen irányban kell elrendezni az almaszirmokat a tésztán
Ilyen irányban kell elrendezni az almaszirmokat a tésztán


Balról jobbra feltekerjük a tésztát - szerintem ha egy kicsit mindig lejjebb tekerjük a tésztát, jobban kiemelkednek a szirmok
Balról jobbra feltekerjük a tésztát - szerintem ha egy kicsit mindig lejjebb tekerjük a tésztát, jobban kiemelkednek a szirmok


A rózsabimbó születése - szép, ugye?
A rózsabimbó születése - szép, ugye?


Egy nagy csomag leveles tésztából és 6 almából 2 ilyen tepsim lett
Egy nagy csomag leveles tésztából és 6 almából 2 ilyen tepsim lett


... porcukorral meghintve
... porcukorral meghintve


Nagyon illatosak és mutatósak
Nagyon illatosak és mutatósak


Ízre olyanok, mint az almás rétes, de vizuálisan sokkal jobban hatnak az emberre...:-)
Ízre olyanok, mint az almás rétes, de vizuálisan sokkal jobban hatnak az emberre...:-)


Az első fahéjas almarózsám :-)
Az első fahéjas almarózsám :-)

Egy aprócska megjegyzés. Az almarózsák elkészítése egyszerű, de munkaigényes - legalább 2 óra (pedig nekem besegítettek a nagyszülők is). Az rózsák színesebbek és mutatósabbak lesznek, ha héjastul szeljük fel őket (hiszen lehetnek sárgák, pirosas-sárgák és tűzvörösek), de szerintem finomabb lenne az egész héj nélkül, ugyanis az alma és a tészta puha lesz a sütés után, az almahéj viszont kevésbé. Szóval, legközelebb én lehámozom az almát. :-)
Aztán apukám mondott egy érdekes tippet: miszerint fahéjas cukor helyett a következő alkalommal cukros-dióval szórjuk meg a tésztát. Szerintem érdemes megfontolni, mert az alma a dióval is isteni lehet.

Remélem, Rátok is inspirálóan hatnak a rózsáink (külön köszönet a remek receptekért Jade-nak és Erikának!!!), és sokan kipróbáljátok majd őket - mert ezekért a szép és finom sütikért érdemes begolyózni! :-))))

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.