15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
PR

Így használd fel a sertéshúst - tippek az oldalastól a lapockáig!

Göngyölt töltött sertésdagadó
A sertéshús, bár időről-időre igyekeznek rossz hírét kelteni, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: alapvető ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk, a sovány sertéshús pedig az egészségtudatos táplálkozásba is tökéletesen beleillik, mivel zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Nézzük, melyik részéből mit készíthetünk - tuti recepteket a piros linkekre kattintva találtok!

1. Fejhús

A fejhús az egyik legfontosabb alapanyaga a kocsonyának és a disznósajtnak. A kocsonya készítéséhez a fejen, és a fülön kívül jól jöhet a köröm, de csülök és malacfarka is kerülhet bele, ha valaki kifejezetten a cupákos részekért kedveli ezt az ételt. A kocsonya készítése pedig semmi másról nem szól, mint egy húsleveshez hasonló levesbe hő hatására hagyni, hogy kioldódjanak a bőrben, csontban lévő zselírozó anyagok (zselatin) és a levest annyira elfőzni/redukálni, hogy a zselatin képes legyen megkötni a folyadékot.

2. Oldalas

Az oldalast a zsírban gazdagabb húsfélék közé sorolható, ugyanakkor rendkívül változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk egyben sütve, főzelékek feltétjeként, vagy zöldségekkel párolva is. A fokhagymás oldalas a téli időszak egyik legnépszerűbb étele, az amerikai stílusú mézes-mázasat pedig így készítheted el:

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 10 szem egész fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl ketchup
  • 0,8 dl méz
  • 1 ek édes csiliszósz
  • olaj
  • őrölt bors

Elkészítés:

1. Az oldalast feldaraboljuk egy nagy fazékban feltesszük főni az egész borssal, kevés sóval, a megpucolt hagymával, 2 gerezd fokhagymával. Kb 1-1,5 óra alatt puhára főzzük, majd kiszedjük és hagyjuk hűlni.

2. Míg hűl az oldalas elkészítjük a mázat. Egy tálban összekeverjük a ketchupot, a mézet és az édes csiliszószt és belenyomunk 2 gerezd fokhagymát.

3. Az oldalast egy vékonyan kiolajazott tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalról megkenjük a mázzal. 200 fokra előmelegített sütőben (ha van grill fokozatunk, akkor azon), elkezdjük sütni. Sütés közben megfordítjuk. Kb. 20 perc alatt megpirul szépen mind a két oldala. A mázas oldalast krumplipürével tálalhatjuk.

3. Csülök

A sertés mellső lábait hívjuk első csülöknek, míg a hátsó lábaknál a comb alatt helyezkedik el a hátsó csülök. A csülök népszerű fogás egyben sütve, ilyen például a magyar konyha egyik tradicionális étele, a csülök Pékné módra. Főzve, párolva is fogyasztható, leginkább savanyúsággal, de pörköltet is készítenek belőle. Füstölve is szívesen fogyasztjuk, főleg húsvétkor, de egy jó bableves is elképzelhetetlen nélküle.

4. Dagadó

A dagadó a sertés hasaalja, amelyet általában megtöltve sütnek meg, ám ez a szaftos húsféleség a töltött káposztába is kiváló, sőt: darálva fasírtnak is príma!

5. Hosszú- és rövidkaraj

A sertés egyik legsoványabb – és a szűzpecsenyével együtt –, egyik legértékesebb része. Igen sokrétűen elkészíthető, hiszen süthetjük egyben, szeletben, göngyölve és ne felejtsük el, hogy az egyik legkedveltebb nemzeti eledelünk, a rántott hús alapanyaga. Húsimádóknak ajánljuk a következő receptet, amiben az alapot a karaj szolgáltatja, a feltét főtt-füstölt karaj, vékonyra szelve, valamint szemérmetlenül sok sajt és tejföl. Íme a tepsis karaj receptje:

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj kiklopfolva, lesózva
  • 10 dkg főtt-füstölt csemegekaraj
  • 20 dkg edami sajt lereszelve
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

6. Tarja

A grillezések legnépszerűbb kelléke a sertéstarja, ami nagyon finom, kissé szaftos húsféle. Előnye, hogy a benne található vékony zsírrétegnek köszönhetően nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, így igazán zamatos végeredményt kaphatunk! Tarjából készül másik hagyományos magyar ételünk, a cigánypecsenye is.

7. Lapocka és comb

A lapocka a sertés első combja, ez szintén egy rendkívül változatos módon felhasználható húsféle: lehet sütni, párolni, kiváló pörkölt alapanyag, de készíthető belőle fasírt és kolbászhúsnak is használják, de ebből készül a legfinomabb, konfitált húsétel is a pulled pork.

A comb szintén a sertés egyik legsokoldalúbban felhasználható része, egyben sütve vagy apróhúsként is ízletes ételek alapanyaga. A sertéscomb egyik legértékesebb része az ún. dió, ebből készül például a legfinomabb brassói aprópecsenye, amelyet így készíthettek el szakszerűen:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.