Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktől. A Metaxa külön kategória önmagában.

Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát.

Párolt bor

A Metaxát a mai napig a több évszázados recept alapján három Attikán termő szőlőfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. Ez egy különleges bor, amelyet lepárolnak. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik 3 – 30 évig (ez a készülő Metaxa típusától függ), majd Limnos és Samos szigetéről származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül –6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik.

Csillagok és évek

Az üvegen szereplő csillagok az érlelési időről árulkodnak.

Metaxa 3*
Mézszínű, mazsolás, gyümölcsös aromájú fiatalos ízű ital. Érlelési ideje
legkevesebb három év.

Metaxa 5* Classic
Üvegét az ókori görög építészet ihlette.
Sötét mézszínű, mazsolás, enyhén gyümölcs aromájú, lágy, érett ízű ital.
Érlelési ideje legkevesebb öt év.

Metaxa 7* Amphora
A márka legimpozánsabb, ’deluxe’ képviselője, elegáns üvegét az ókori görög “Amphora” váza formája ihlette. Óarany színű, teljes, érett, enyhén vaníliás ízű ital.
Érlelési ideje legkevesebb hét év.

Hidegen-melegen

Az ital jellemzője a különleges lágy íz, amelyet sokféle módon élvezhetünk. Fogyaszthatjuk szobahőmérsékleten vagy jéggel, magában vagy long-drink-ként (például gyömbérrel, narancslével vagy kólával), de koktélalapnak is kiváló. Hagyományosan azonban önmagában, szobahőmérsékleten, különösen étkezés után kellemes ital. Jéggel üdítően hat a nyári éjszakában. Hűvösebb estéken pedig meleg teában vagy kakaóban is finom!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.