Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Puncstorta  recept
Puncstorta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A Metaxát sokan görög brandynek tartják, de mind a gyártási eljárása, íze, fogyasztási javaslatai, karaktere alapján elkülönül a hagyományos brandyktől. A Metaxa külön kategória önmagában.

Spyros Metaxa görög úr 1880-ban úgy gondolta, hogy hatalmas lehetőség rejlik a mintegy 5000 éves hagyományokra visszatekintő görög borkészítésben. Nemcsak jól értett a borokhoz, de kiváló üzleti érzékkel is rendelkezett. 1888-ban Piraeus-ban megalapította a Metaxa márkát.

Párolt bor

A Metaxát a mai napig a több évszázados recept alapján három Attikán termő szőlőfajtából (Savatiano, Sultania és Black Cornith) készítik. Ez egy különleges bor, amelyet lepárolnak. Az így nyert párlatot kézzel készített tölgyfahordókban érlelik 3 – 30 évig (ez a készülő Metaxa típusától függ), majd Limnos és Samos szigetéről származó koros muskotályborokkal, kevés természetes karamellel és desztillált vízzel elegyítik. Ezt a keveréket gyógynövényeken és rózsaszirmon szűrik át, majd további, legalább 6 hónapig érlelik. Palackozás előtt 48 órán keresztül –6°C-os hőmérsékleten hűtik a folyadékot, majd újra átszűrik.

Csillagok és évek

Az üvegen szereplő csillagok az érlelési időről árulkodnak.

Metaxa 3*
Mézszínű, mazsolás, gyümölcsös aromájú fiatalos ízű ital. Érlelési ideje
legkevesebb három év.

Metaxa 5* Classic
Üvegét az ókori görög építészet ihlette.
Sötét mézszínű, mazsolás, enyhén gyümölcs aromájú, lágy, érett ízű ital.
Érlelési ideje legkevesebb öt év.

Metaxa 7* Amphora
A márka legimpozánsabb, ’deluxe’ képviselője, elegáns üvegét az ókori görög “Amphora” váza formája ihlette. Óarany színű, teljes, érett, enyhén vaníliás ízű ital.
Érlelési ideje legkevesebb hét év.

Hidegen-melegen

Az ital jellemzője a különleges lágy íz, amelyet sokféle módon élvezhetünk. Fogyaszthatjuk szobahőmérsékleten vagy jéggel, magában vagy long-drink-ként (például gyömbérrel, narancslével vagy kólával), de koktélalapnak is kiváló. Hagyományosan azonban önmagában, szobahőmérsékleten, különösen étkezés után kellemes ital. Jéggel üdítően hat a nyári éjszakában. Hűvösebb estéken pedig meleg teában vagy kakaóban is finom!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.