Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Albániát az utóbbi években kezdik felfedezni a turisták. Az Enver Hoxha által mindentől elvágott ország lassan felkerül a mediterrán nyaralóhelyek palettájára, teljes joggal.

Gazdag történelmi múlttal rendelkező, az Adriától a Jón-tengerig nyúló partszakasszal bíró országba érdemes ellátogatni. A helyi adottságok, a illíreken át a görögökön keresztül ívelő múltjuk mellett az albán gasztronómia is megér egy próbát.

 

Albán tengerpart
Albán tengerpart

 

A földrajzi fekvéséből adódóan az albán konyhát három jelentős hatás érte. Egyfelől az Adria túlpartján elnyúló olasz csizma ízei, másrészt a tőszomszédságukban élő görögök, harmadrészt a sokáig náluk állomásozó törökök konyhája hagyott mély nyomokat. Az albánok meg bölcsen megtanultak mindent, és ezzel a gasztronómiai bőséggel fogadják az ide látogatókat.

Ha igazi nemzeti eledelt keresünk Albániában, az a burek. A tartalmas, olcsó, laktató, szendvicsként funkcionáló ételt szinte bármelyik sarkon megvehetjük. Leggyakrabban sajttal töltik, de létezik belőle zöldségekkel kombinált vagy hússal készített verzió is.

 

Bureket minden sarkon lehet kapni Albániában
Bureket minden sarkon lehet kapni Albániában

 

Rengeteg családi étterem működik, és a legtöbb meg is él, mert az albánok nagyon szeretnek étterembe járni. A kis kifőzdékkel tele vannak a városok. Egymást érik a burekesek, a mish i fresket felirattal ellátott hentesboltok, ahol a friss húst a kedvünkre a hentes el is készíti. Ugyanígy létezik a pech i fresket, ahol a friss halakat készíti el az üzlet tulajdonosa a mi szánk íze és az ő szakácstudománya szerint.

 

Nyárson vagy rácson is szívesen sütik a húsokat
Nyárson vagy rácson is szívesen sütik a húsokat

A mediterrán népekre jellemzően nem túl sok leves került az albán étlapokra. Híres a fejleves (Pace Koke), amit juhfejből készítenek, illetve a taratot, ami a bolgároknál is létező, hideg uborkaleves.

A kommunizmus alatti nélkülözést követően a hús nagyon fontos szerepet kapott az utóbbi 20 évben az albán konyhában. Közkedvelt a bárány, a kecske, amiket a korábban említett henteseknél lehet kis adagokban kérni, vagy az éttermek előtt forgó nyárson sülő húsból ehetünk.

A húsokat szívesen főzik, sütik össze zöldségekkel, kedvelik a ragukat. A színhúson kívül a bensőségeket is szeretik, egyik jellegzetes ételük a Kukurec, egy birka belsőségekből készített nyárs, amelyet bélbe burkolnak, és parázson megsütik. Néhány jellegzetes albán húsos étel: Qofte Te Ferguara (általában bárányból készült sült húsgombóc), Tave Kosi (sült bárány joghurtos öntettel), illetve a Speca Te Mbushura (töltött paprika).

Az ország hosszán végignyúló tengerpartnak köszönhetően rengeteg a hal. Leggyakrabban grillen sütve kínálják, de hallal gazdagított egytálételek is gyakoriak az étlapokon.

 

Mivel hosszú tengerpartjuk van, így a tenger kincsei is gyakran terítéken vannak
Mivel hosszú tengerpartjuk van, így a tenger kincsei is gyakran terítéken vannak

 

A kecskéknek és a birkáknak köszönhetően nem csak a húsból van széles kínálat, hanem rengetegféle tejterméket is készítenek az albánok. Ilyen például a Kosz, egy - a magyarok számára könnyen megjegyezhető, nevéven ellentétben igen fehér - joghurtital. Nagyon kedvelik az albánok, régebben a tradicionális kukoricakenyérrel ették. Rossz nyelvek szerint azért, mert különben a kenyér ehetetlen volt. A kukoricakenyeret már csak a turistáknak kínálják, ellenben a kosz a mai napig szerves részét képezi az albánok mindennapjainak. A joghurt mellett rengetegféle sajtot is előállítanak. A sós, kemény juh- és kecskesajtokat általában a saláták mellé kínálják, vagy előételként önmagában, illetve a legtöbb esetben ezzel töltik a bureket.

 

Rengeteg finom tejterméket készítenek Albániában, a feta-jellegű sajt az egyik legkedveltebb
Rengeteg finom tejterméket készítenek Albániában, a feta-jellegű sajt az egyik legkedveltebb

 

Az éghajlati tényezők jóvoltából az albánoknál sokféle zöldség és gyümölcs megterem. Nagyon kedvelik a paradicsomot, a paprikát, a kukoricát és a hüvelyeseket, de elterjedt errefelé az okra is. Az ebédekhez mindig nagy adag salátákat is kínálnak.

Desszertjeik - hasonlóan a legtöbb mediterrán népéhez - a mi számunkra élvezhetetlenül tömények és édesek. Kevés a piskótás desszert, inkább a töményebb, krémmel, mézzel, sziruppal gazdagon készített példányokat részesítik előnyben. Az olasz hatás örömére viszont remek fagylaltokat készítenek. Desszertként szokták fogyasztani a boza nevű krémes italukat is, ami kukoricából készül, de sokszor csupán friss gyümölcsöket esznek egy kis helyi mézzel megédesítve.

Mint a legtöbb mediterrán országban, Albániában is rengeteg olajfa nő. A legjobb minőségű és épp ezért leghíresebb olívaolaj a Berat környékén található fák terméséből készül. Ennek az olajnak a legalacsonyabb a zsírtartalma, és egészen egyedi ízzel bír. A fűszerek közül a fokhagyma és az erős paprika a legkedveltebb, de a vadon termő zöldfűszereket is gyakran használják. Ha lehet, nem kevernek túl sok fűszert egy ételbe, inkább hagyják érvényesülni az alapanyagok ízét.

 

Sok salátát fogyasztanak, a görög hatás itt is érződik
Sok salátát fogyasztanak, a görög hatás itt is érződik

 

A szőlőművelés már az illírek óta jelen van Albániában. Néhány az őshonos szőlőfajtáik közül: Kallmet, Shesh i zi, Mavrud. A bor mellett szőlőből készül a raki is, ami egyfajta pálinka, és a görögök meg a törökök mellett az albánoknál is nemzeti ital. Rakit szilvából és eperfa termésből is készítenek, bár ezek inkább az ország északi részére jellemzők. Az alkoholok terén érdemes megemlíteni a főváros fémjelezte Tirana sört és a nemzetközileg is elismert Skanderbeg konyakot.

Burek pitetálban

Hozzávalók:
1 csomag (8 lapos) réteslap 
50 dkg feta 
3 fehérje 
1 tojás 
némi olívaolaj

Elkészítés: A pitetálat olajjal vékonyan kikenem. Ebbe fektetek egy réteslapot, olajjal megkenem, teszem rá a következőt, olajjal ezt is megkenem, jön rá a harmadik lap, majd az olajos masszázs, újabb lap. Erre viszont nem kenek olívaolajat, hanem a villával szétnyomott, tojásfehérjékkel és tojással alaposan elkevert fetát halmozom rá. Újabb réteslapért nyúlok, ezzel fedem a krémet, ezt már újra olajozom, jön a hatodik lap. Olajozom, ráfektetem a következő lapot, kenem, majd az utolsó lappal befedem. Összesodrom a széleit, hogy megtartsa a tölteléket, majd 190 fokon úgy 30-35 percig sütöm.

Qofte Te Ferguara

Hozzávalók:
50 dkg darált bárányhús
1 karéj régi kenyér
10 dkg feta sajt
1 vöröshagyma

frissen őrölt bors
1 teáskanál szárított mentalevél
liszt
olívaolaj

Elkészítés: A kenyeret megszabadítom a héjától, majd egy kevés vízbe beáztatom. Amíg ázik, addig összekeverem a húst a nagyon apróra vágott hagymával, a finomabbik reszelőn lereszelt fetával. Óvatosan sózom, majd hozzáadom a kinyomkodott kenyérbelet, fűszerezem, és alaposan összedolgozom. A masszából golyóbisokat gyúrok, azokat egy kis lisztben megforgatom, majd forró olajban kisütöm.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.