Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta recept
Méteres sütemény, ahogy nagyi csinálta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Mákos guba  recept
Mákos guba
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia szervezésében egy 9 hónapon át tartó, 9 alkalomból álló eseménysorozat indul, melynek célja, hogy az európai szakácsverseny hazai elődöntőjében induló versenyzők, a gasztronómia iránt érdeklődőknek bemutathassák a legmagasabb színvonalú magyar fine dining konyhaművészetet.

Molnár Gábor, a 2015-ös szakácsolimpián 13. helyezést elért séf különleges vacsorájával, júniusban elstartolt a Bocuse d’Or Gasztrokörút. A rendezvénysorozat különlegessége, hogymindne állomáson, a séfeknek a helyszín jellegét, hangulatát és funkcióját figyelembe véve kell összeállítaniuk állomásról-állomásra a menüsort, a földrajzi adottságok által meghatározott kiváló magyar alapanyagok felhasználásával.

Molnár Gábor, séf
Molnár Gábor, séf

A hazai selejtezők, és a turnévégi döntő eredményeképpen összeáll az a magyar csapat, amelyik képviseli hazánkat a 2016-ban, Budapesten, az európai döntőben, ami nem csak kiemelkedő országimázs-építő esemény, hanem további lehetőséget ad arra, hogy a nemzetközi porondon még inkább előtérbe kerüljenek hazánk termékei, kulturális és turisztikai kincsei, és főleg, a gasztronómiája.

A helyszín

A 18. században épült, Röjtökmuzsajon található patinás Szidónia Kastélyszálloda „híd” múlt, jelen és jövő között, mely kétszáz éve őrzi a történelem emlékeit.

Szidónia Kastélyszálló, Röjtökmuzsaj
Szidónia Kastélyszálló, Röjtökmuzsaj

„A menü összeállításakor legfőképpen a kastélyszálloda eredetisége, hagyományai és az erdőben-mezőben gazdag vidéki környezet inspirált. Célom az volt, hogy az egyszerű, hagyományos magyar alapanyagokat a 21. századi formában mutassam meg. Az öt fogásos menüben megjelent a mangalica, a magyar szivárványos pisztráng és a kacsamáj, csakúgy, mint a vadturbolya, a csalán és a vadcitromfű is – utóbbi két növény egy részét a Röjtökmuzsaj felé tartó utam alatt, a folyópart mellett magam gyűjtöttem. Tettem ezt azért, mert fontosnak tartom a természet kincseinek felfedezését, ezekkel élni kell, nem szabad őket veszni hagyni. E gondolatot szánom a menü fő mondanivalójának is” – mondta Molnár Gábor, a gasztrokörút első állomásának házigazdája, aki a Bocuse d’Or 2015-ös lyoni döntőjén 13. helyet szerezte meg csapatával, és egyben elnyerték a legjobb plakátnak járó különdíjat is, ami óriási siker a világ legjobb séfjeinek versenyében.

A menü

A hűs pezsgővel kísért kulináris különlegességek mellett a helyszín is nagymértékben hozzájárult a komplex gasztronómiai élményhez, hiszen a romantikus vacsora a régmúlt idők hangulatát idéző csodás enteriőrben, finom jazz és swing standardek aláfestésével zajlott.

Vadturbolyaleves, curry-creme fraiche
Vadturbolyaleves, curry-creme fraiche

Langyos marinált pisztráng, hízott kacsamáj, alamborleves, pumpernickel
Langyos marinált pisztráng, hízott kacsamáj, alamborleves, pumpernickel

US-Tafelspitz frankfurti zöldszósz, fehér spárgam retek, vajas morzsagombóc
US-Tafelspitz frankfurti zöldszósz, fehér spárgam retek, vajas morzsagombóc

BBQ Mangalicatarja, füstölt paprika, mustáros uborka, ropogós csalán
BBQ Mangalicatarja, füstölt paprika, mustáros uborka, ropogós csalán

Brios-Royal vaníliás rebarbakompóttal, sóskafagylalttal
Brios-Royal vaníliás rebarbakompóttal, sóskafagylalttal

„Külön megtiszteltetés és óriási büszkeség számunkra, hogy egy ilyen eseménynek adhattunk otthont, úttörői lehettünk egy csodásan kibontakozó kezdeményezésnek. Bízunk abban, hogy egyúttal mi is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a jövő évi verseny sikeres legyen, és a világ felfigyeljen kis országunk nagy büszkeségeire” – mondta Gulyás Eszter, az est házigazdája, a Szidónia Kastélyszálloda menedzsere.

A Bocuse d’Or Gasztrokörút második állomása Veszprémben lesz, a rendezvénynek 2015. július 4-én a Villa Medici ad otthont, Pesti István séf közreműködésével.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.