A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Kutatók rájöttek, hogy azok a kicsik, akiknek az anyukája a terhesség alatt heti több mint két adag alacsony higanytartalmú halat fogyasztott, jobb eredményt értek el a képességteszteken.

Ugyanezen tesztek eredményei ugyanakkor rosszabbak voltak azoknál az óvodásoknál, akiknél az anyuka vérében a terhesség alatt magas higanytartalmat mutattak ki. A várandósság alatt rendszeres halfogyasztóknál pedig ez a magas higanytartalom jellemzőbb volt.



A tanulmány kimutatta, hogy bár a hal egészséges az agynak, de terhesség alatt az alacsony higanytartalmú hal fogyasztása kedvezőbb.

Az olyan olajos halakban, mint a tonhal, a lazac és a szardínia megtalálható az omega-3 zsírsav, mely fontos a magzati és a gyermeki agy fejlődéséhez. A gond az, hogy az olajos hal viszont nagyobb valószínűséggel tartalmaz higanyt, azaz olyan vasat, amely mérgező az agysejtekre, elsősorban a magzatoknál és a kisgyerekeknél.

A várandós nőknek ajánlatos elkerülni többek között a cápa, a kardhal és a király makréla fogyasztását, ezek ugyanis több higanyt tartalmaznak, hiszen ők maguk halakkal táplálkoznak. Az omega-3 zsírsavban gazdag, de higanyban szegény halak a konzerves tonhal, és a kisebb olajos lazac. A tőkehalhoz hasonló fehér húsú halak viszonylag kevés higanyt tartalmaznak, de túl sok omega-3 zsírsav sincs bennük.

Amerikai egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy a terhes nők hetente ne egyenek többet két adag halnál.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.