Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Kutatók rájöttek, hogy azok a kicsik, akiknek az anyukája a terhesség alatt heti több mint két adag alacsony higanytartalmú halat fogyasztott, jobb eredményt értek el a képességteszteken.

Ugyanezen tesztek eredményei ugyanakkor rosszabbak voltak azoknál az óvodásoknál, akiknél az anyuka vérében a terhesség alatt magas higanytartalmat mutattak ki. A várandósság alatt rendszeres halfogyasztóknál pedig ez a magas higanytartalom jellemzőbb volt.



A tanulmány kimutatta, hogy bár a hal egészséges az agynak, de terhesség alatt az alacsony higanytartalmú hal fogyasztása kedvezőbb.

Az olyan olajos halakban, mint a tonhal, a lazac és a szardínia megtalálható az omega-3 zsírsav, mely fontos a magzati és a gyermeki agy fejlődéséhez. A gond az, hogy az olajos hal viszont nagyobb valószínűséggel tartalmaz higanyt, azaz olyan vasat, amely mérgező az agysejtekre, elsősorban a magzatoknál és a kisgyerekeknél.

A várandós nőknek ajánlatos elkerülni többek között a cápa, a kardhal és a király makréla fogyasztását, ezek ugyanis több higanyt tartalmaznak, hiszen ők maguk halakkal táplálkoznak. Az omega-3 zsírsavban gazdag, de higanyban szegény halak a konzerves tonhal, és a kisebb olajos lazac. A tőkehalhoz hasonló fehér húsú halak viszonylag kevés higanyt tartalmaznak, de túl sok omega-3 zsírsav sincs bennük.

Amerikai egészségügyi szakemberek azt tanácsolják, hogy a terhes nők hetente ne egyenek többet két adag halnál.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.