Hozzávalók 12 szelethez:
20 dkg liszt + a sütőformához
vaj a sütőformához
1,5 evőkanál kakaópor
1,5 kiskanál sütőpor
1 tasak zselatinpor
3 tojás
20 dkg cukor
0,5 dl jó erős feketekávé
4 dl tejszín
1 evőkanál porcukor
1 kiskanál azonnal oldódó kávépor
A lisztet elkeverjük 1 evőkanál kakóporral és a sütőporral. Kivajazunk, kilisztezünk egy kerek, kapcsos tortaformát. A zselatinport a csomagoláson olvasható előírás szerint beáztatjuk. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.
Elkészítés: A tojást a cukorral habosra felverjük. Hozzáadjuk a feketekávét, majd óvatosan lisztes keveréket. A tésztát a formába öntjük, és a sütőben 40 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A zselatint 1 dl vízzel felmelegítjük (nem főzzük!), hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, és kettéosztjuk. A zselatint a felvert tejszínhab felével egy percig még egyszer felverjük. A megsült piskótát kettévágjuk, az alsó lapot megkenjük a zselatinos tejszínhabbal. Ráborítjuk a másik lapot, a tetejére tesszük a tejszínhab másik felét, és megszórjuk a porcukorral. 30 percre a hűtőbe tesszük. Tálaláskor elkeverjük a maradék kakaóport a kávéporral, és megszórjuk vele a torta tetejét.
Hozzávalók:
5 tojássárgája
15 dkg porcukor
1 erős feketekávé
4 dl tejszín
1 dl whiskey-s tejszínes krémlikőr
4 mokkáskanál kakaópor
A tojásokat kettéválasztjuk, csak a sárgájára lesz szükségünk. Vízfürdőt készítünk.
Elkészítés: Fém keverőtálban a tojások sárgáját a porcukorral fehéredésig keverjük. Beleöntjük a kávét, és vízgőz fölött a masszát sűrűre főzzük. Kihűtjük. Kemény habbá verünk 3 dl tejszínt, és a kihűlt krémhez keverjük. A krémet kétharmad-egyharmad arányban elosztjuk, és a kisebbik részébe belekeverjük a likőrt. A sima kávés krémet hőálló poharakba adagoljuk (a parfét úgy tálaljuk majd, mint az ír fekete kávét), óvatosan rákanalazzuk a likőrös krémet, és a mélyhűtőben nem túl keményre fagyasztjuk (kb. 2,5 óra). Tálalás előtt a maradék tejszínt kemény habbá verjük. A parfét 10 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A tejszínt nyomózsákba szedjük, a poharakat megdíszítjük vele, és a kakaóporral megszórva tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
7 dl tej
2 tojás
2 evőkanál azonnal oldódó porkávé
1 evőkanál liszt
15 dkg cukor
5 dkg csokoládé a díszítéshez
A tejet – fél dl kivételével – felforraljuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
Elkészítés: A forró tejbe keverjük a kávéport, és hagyjuk, hogy teljesen feloldódjon. A lisztet a maradék hideg tejjel jól eldolgozzuk, és a forró kávés tejhez keverjük. A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, a tejhez adjuk, végül beledolgozzuk a fehérjéből vert habot. Üvegkelyhekbe adagoljuk, 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a csokoládéból zöldséghámozóval forgácsokat faragunk le, és a krémre szórjuk. Jól lehűtött fagylaltról is faraghatunk csíkokat hasonló módon, de akkor a kínálással igyekeznünk kell, hogy a fagylaltdísz ne olvadjon meg.
A következő oldalon az ínyenceknek ajánlunk remek recepteket! >>>
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg száraz tészta (masni vagy orsó)
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
35 dkg csiperkegomba (vagy vegyesen több fajta)
20 dkg sonka
2 evőkanál olívaolaj
8 evőkanál paradicsompüré
1 kiskanál cukor
1 dl feketekávé
4 evőkanál reszelt parmezán sajt
Vizet forralunk a tésztafőzéshez. A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A sonkát kis kockákra daraboljuk.
Elkészítés: Felforrósítjuk az olajat, a hagymát és a fokhagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a gombát, és addig pirítjuk, amíg a leve elpárolog. A gombához keverjük a sonkát, a paradicsompürét, a cukrot és a kávét, sózzuk, borsozzuk. Erős lángon, állandóan kevergetve 5 percig főzzük. A tésztát bő sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Tányérokra szétosztjuk, ráadagoljuk a mártást, és a sajttal megszórva, forrón tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre:
8 szelet csontos sertéskaraj
3 evőkanál olívaolaj
A páchoz:
2 dl erős feketekávé
6 evőkanál borecet
1 evőkanál cukor
2 evőkanál mustár
4 kiskanál Worchestershire szósz
Előkészítés:
A páchoz összekeverjük a kávét a borecettel, a cukorral, a mustárral és a Worchestershire mártással. A hússzelteket leöblítjük, leszárítjuk, lapos porcelántálba fektetjük, ráöntjük a pácot, és letakarva a hűtőben legalább 3 órán át érni hagyjuk.
Elkészítés: Az olívaolajat bevonatos serpenyőben felforrósítjuk. A húsokat kivesszük a pácból, és mindkét oldalukat 5-8 percig sütjük. Közben a páclével gyakran megkenegetjük. Friss zöldsalátával körítve tálaljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.