A portugálok születésekor várható élettartama átlagosan több mint 83 év, míg hazánkban az átlag csupán 76,2 év. Portugáliában átlagosan évente 56 kilogramm halat fogyasztanak fejenként. A magyar lakosság az európai (20 kg körüli) átlaghoz képest sajnos nagyon kevés halat fogyaszt: a mai éves halfogyasztási adatunk nem éri el az 1900-as évek elején jellemző havi halfogyasztási adatot. Jelenleg a magyarok kicsit több, mint 6 kg/fő/év halat fogyasztanak. A halak a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3, -6 és -9 zsírsavakkal és vitaminokkal, könnyen emészthető, első rangú fehérjeforrások, ezért nagyon fontos, hogy beépítsük az étrendünkbe. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, legalább hetente kétszer kellene halat fogyasztanunk.
1. A halakban található telítetlen zsírsavak a terhesség és a szoptatás során jó hatással vannak a babára is: jobb intellektus, fejlettebb beszéd- és problémamegoldó készség jellemezheti ezeket a gyerekeket a későbbiekben.
2. A halfélékben nagy mennyiségben található omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer, a máj és a szem működésében.
3. A telítetlen zsírok bizonyos származékai (például thromboxanok vagy a prostaglandinok) hozzájárulnak a keringés, a vérnyomás és a véralvadás szabályozásához.
4. A rendszeres halfogyasztás csökkenti az öregkori szellemi leépülés gyakoriságát.
5. A halhúsban található magas vitamintartalom (például A-, B1- és D-vitamin) kedvező hatással van az immunrendszerre.
6. A halfogyasztás csökkenti az allergiás megbetegedések számát is.
Alapanyagként használjunk fenntartható forrásból származó, jó minőségű halfajokat és érdemes szem előtt tartani, hogy a halétel mindig friss halból a legízletesebb.
Így kerüld el a szálkákat!
Sokakat a halételek bonyolult elkészítési módja és a szálkák tartanak vissza attól, hogy belevágjanak egy halas étel elkészítésébe. Számos módja van, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elbánni a szálkákkal!
A legismertebb módszer a filézés, amelynek során a hal gerince mellett vékony vágást ejtünk, majd óvatosan, egy éles kés segítségével lefejtjük a halhúst. A filézéshez kell ugyan némi gyakorlottság, de a http://kapjra.hu/ oldalon található gasztro videoblogban, Rácz Jenő Michelin-csillagos séf által bemutatott technikák alapján könnyedén elsajátítható.
Gyorsan elkészül
A melegvérű állatok rostosabb, inasabb és zsírosabb húsával szemben a hal magas víztartalmának köszönhetően könnyen emészthető és az elkészítési ideje is sokkal rövidebb, mint az emlősállatok húsának, ugyanakkor magas fehérje tartalma gyorsabb romlandóságot is jelenthet.
A hal kiváló párolva, főzve, sütve, grillezve, panírozva, sütőpapírban sütve, konfitálva, füstölve vagy marinálva egyaránt. Készíthetünk belőlük krémeket, leveseket, gazdag salátákat, de egyben sült, pörkölt, paprikás vagy rakott formában is kiváló.
Fűszerezés
Érdemes figyelni a sózásra is, (a magyar lakosság 3-4-szer több sót fogyaszt az ajánlottnál), a halak kiválóan ízesíthetőek fokhagymával, borssal, citrommal, pirospaprikával, paradicsommal, kapribogyóval, mustárral, esetükben így könnyebb elhagyni a fokozott sóhasználatot, hiszen a friss fűszerekkel nem csak egészségesebb, de finomabb étel is készíthető.
A „KAPJ RÁ!” APPLIKÁCIÓ
A „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány részeként elkészült a „Kapj rá!” mobil alkalmazás, amelyet az App Store és a Google Play áruházból ingyenesen tölthetnek le a felhasználók.
A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow állomásaival, a kiállításokon való megjelenésekkel és a kampánnyal kapcsolatos egyéb hírekkel és információkkal a Facebook közösségi oldalon találkozhatnak az érdeklődők.
Az Európai Tengerügyi és Halászati Alap (ETHA) és Magyarország társfinanszírozásával megvalósuló „Kapj rá!” kampánynak a hazai halfogyasztás növelése az elsődleges célja. A kampány weboldalán, a www.kapjra.hu oldalon a látogatók információs anyagokat, receptgyűjteményeket és konyhatechnológiai írásokat találnak, amelyek segíthetik eligazodásukat a halgasztronómia világában. A kampány egyszerre igyekszik felhívni a figyelmet az egészséges életmód és a tudatos táplálkozás fontosságára, valamint a fogyasztók számára is megmutatni a halételek sokféleségét és változatos ízvilágát. Az Európai Unió 2006-ban döntött úgy, hogy a halászati támogatásokat leválasztja az agrártámogatási rendszerről, és így hívta életre a 2007-2013-as programozási időszakra az Európai Halászati Alapot.
A 2014-2020-as pénzügyi időszakban Magyarországnak a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP 2014-2020) keretében az előző időszakhoz képest 12%-kal több forrás – a hazai társfinanszírozással együtt valamivel több, mint 16,2 milliárd forint – áll rendelkezésre a haltermeléshez, a halfeldolgozáshoz és a halastavak természeti értékeinek megőrzéséhez kapcsolódó intézkedésekre, illetve a halételek fogyasztásának népszerűsítésére.
További információ a „Kapj rá!” kampányról és a halételekről a www.kapjra.hu weboldalon és a https://www.facebook.com/kapjra/ közösségi oldalon érhető el.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.