A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A póréhagymát hosszában félbevágjuk, alaposan megmossuk (figyeljünk arra, hogy a levelek között is lehet föld), és felkarikázzuk. A fokhagymagerezdeket megpucoljuk, pár darabra vágjuk. A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, kockákra vágjuk.
Egy levesesfazékban közepes lángon kevés olívaolajat hevítünk, és hozzáadjuk a vajat. Amint felolvadt, felhabzott, jöhet a vöröshagyma, majd 1-2 perc dinsztelés után következhet a póréhagyma. Sózzuk, és pár percig kevergetve folytatjuk a párolást, majd hozzáadjuk a fokhagymát is, és ezt is elkeverjük. Végül hozzáadjuk a burgonyát, ízesítjük borssal, fűszerezzük kakukkfűvel.
A levesalapot összekeverjük, majd felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, ami ellepi a zöldségeket. Ha szükséges, ízesítjük sóval. Forrástól számítva nagyjából 25-30 percig főzzük, amíg a burgonya meg nem fő.
Ezután elzárjuk a lángot a tűzhelyen, és botmixer segítségével homogén állagúra pürésítjük a levest. Ha túl sűrű, kevés alaplével vagy vízzel hígíthatjuk. A krémlevest alacsony hőmérsékleten ismét melegíteni kezdjük, és hozzáadjuk a tejszínt, hogy még krémesebb és selymesebb legyen. Ha felforrt, már tálalhatjuk is egy kevés pirított baconnel és apróra vágott petrezselyemmel, pár csepp extraszűz olívaolajjal.
Nézd meg videón, hogyan készül a póréhagyma-krémleves!
Megjegyzés
Ez az étel tökéletes példája az egyszerű, hétköznapi, vidéki francia konyhának. A leves fogyasztható hidegen és melegen egyaránt.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.