Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Desszert

Utazás a múltba: békebeli datolyás kuglóf kelt tésztából

Ha szeretnél egy igazán finom klasszikust készíteni, ne keress tovább: a datolyás kuglóf tökéletes választás. A kinézete fejedelmi, az állaga könnyed, az íze mennyei! Máris mutatjuk a receptet.

A kuglóf elegáns, mégis nagyon egyszerű sütemény, amit hétköznapokon és ünnepeken is szívesen fogyasztunk. Ez a datolyás, kelt tésztás finomság bizony nem egy pillanat alatt készül el, de megéri a munkát, hidd el! Leginkább egy ráérős hétvégére ajánljuk, amikor nem sürget az idő, és nyugodtan tudsz alkotni a konyhában.

Szép és nagyon finom: megéri dolgozni vele! / Fotó és recept: Vidék íze magazin
Szép és nagyon finom: megéri dolgozni vele! / Fotó és recept: Vidék íze magazin


Hozzávalók:

  • 1,5 dl langyos tej
  • 100 g cukor
  • 30 g friss élesztő
  • 500 g finomliszt
  • 150 g magozott aszalt datolya
  • 1 evőkanál rumaroma
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaőrlemény
  • 150 g puha vaj
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál meleg víz

A formához:

  • 30 g puha vaj

A díszítéshez:

  • 50 g egész mandula

Elkészítés:

  1. A sütés előtti este felkockázzuk a magozott datolyát egészen apró darabokra. A rumaromát elkeverjük egy deci vízben, ráöntjük a datolyára, és egy éjszakán át pihentetjük.
  2. Másnap egy deci langyos tejbe beleszórunk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk két evőkanál lisztet és 10 percre félretesszük, hogy az élesztő felfusson. A dagasztógép táljába szitáljuk a maradék lisztet, összevegyítjük a sóval és a többi cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a maradék tejet, a vaníliaőrleményt és a felfuttatott élesztőt. Alacsony fokozaton 2-3 percig dagasztjuk a géppel, majd több részletben hozzádolgozzuk a puha vajat is. Magasabb fokozatra állítjuk a robotgépet, és 6-8 perc alatt szép egyenletesre dagasztjuk a tésztát. Leszűrjük a datolyát. A rumaromás áztatólevéből hozzáadunk fél decit a tésztához, beletesszük a datolyát is, és további 1-2 percig dagasztjuk.
  3. Kivesszük a tésztát a robotgép táljából és elfelezzük. Az egyik felét visszatesszük gépbe, belekanalazzuk a meleg vízzel krémesre kevert kakaóport, majd alaposan összegyúrjuk. A tésztákat külön tálba tesszük, átlátszó fóliával letakarjuk, és szobahőmérsékleten 60–90 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Közben előkészítünk egy 2,5 literes kuglófformát: vastagon kikenjük a puha vajjal, és a forma mélyedéseibe beleteszünk egy-egy szem egész mandulát.
  5. A megkelt tésztákat óvatosan vékonyan belisztezett munkafelületre fordítjuk. A fehér tésztát körülbelül 25×40 cm-es – ujjnyi vastagságú – téglalappá nyújtjuk. Ugyanezt megismételjük a kakaós tésztával is.
  6. A fehér tészta tetejére fektetjük a barnát, és szorosan feltekerjük, mint a bejglit. A két végét összecsippentjük, és ellentétes irányba tekerve, többször megcsavarjuk. A tészta olyan hosszú legyen, hogy amikor belefektetjük a formába, a két vége éppen összeérjen.
  7. A megformázott tésztát a kuglófformába helyezzük, és letakarva újabb egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
  8. A sütőt 170 fokra melegítjük elő, és a tésztát 45-50 perc alatt aranyszínűre sütjük. A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kifordítjuk abból. Vastagabb szeletekre vágva tálaljuk.

(Kiemelt kép: Vidék íze magazin)

 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.