Holstein szelet recept
Holstein szelet
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Karácsony

7 jó tanács, hogy tökéletes legyen a mézeskalácson a cukormáz

Díszítsétek cukormázzal a kalácsokat
A mézeskalács tésztából sütött csillagokat, házikókat, harangokat, angyalkákat és mindenféle más karácsonyi formát cukormázzal díszíthetjük. Az írókázáshoz használt massza azonban nem mindig sikerül, ami megnehezíti a munkát. A buktatókat azonban könnyedén elkerülhetjük – eláruljuk, hogyan!

Cukormázzal nemcsak a mézeskalácsot díszíthetjük: kekszekhez, muffinokhoz is jól illik. Ahhoz, hogy jól tudjunk vele dolgozni, figyelni kell néhány dologra. Mutatjuk, hogyan lesz a cukormáz tökéletes, a sütik pedig gyönyörűek!

A mézeskalácsok díszítésének csak a fantázia szab határt / Fotó: Shutterstock
A mézeskalácsok díszítésének csak a fantázia szab határt / Fotó: Shutterstock

1. figyeljünk a részletekre

A porcukrot gondosan szitáld át, hogy ne maradjanak benne rögök. A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. A biztonság kedvéért adhatsz hozzá kevés étkezési keményítőt is – ez is legyen természetesen csomómentes.

2. Íme a tuti recept

Robotgéppel verj fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyíts el egy csipetnyi sóval és 1 evőkanál étkezési keményítővel. A felét add a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verd további 3 percig. Ezután add hozzá a maradék porcukrot, és verd tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölszerű lesz. Végül dolgozz bele 2-3 csepp citromlevet.

3. így készül a Terülőmáz

Ha a mézeskalácsok egész felületét be akarod vonni a mázzal, akkor a fentiek szerint elkészített masszát hígítsd fel folyósra 1 evőkanál vízzel.

Egy jó cukormáz recept már fél siker / Fotó: Shutterstock
Egy jó cukormáz recept már fél siker / Fotó: Shutterstock

4. Használjunk ételfestékeket

A legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz. Ezért nem ajánlott pl. a normál málnaszörp. Sűrűbb házi szirupokkal viszont kikísérletezheted a megfelelő arányt.

5. legyünk türelmesek

Várd meg, hogy a mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert meleg hatására szétfolyik a máz. Biztosan nem lesz ilyen gondod, ha csak a sütést követő napon állsz neki a dekorálásnak.

6. válasszunk megfelelő eszközöket

A legegyszerűbb, ha a cukormázat nejlonzacskóba kanalazod, majd egy vastagabb tűvel kiszúrod a csücskét. Használhatsz habzsákot is, ha van hozzá elég vékony írókád. Praktikusak a különböző színekben kapható dekortollak, ám ezek viszonylag drágák.

Megfelelő eszközökkel szebb lesz a rajzolt minta / Fotó: Shutterstock
Megfelelő eszközökkel szebb lesz a rajzolt minta / Fotó: Shutterstock

7. Kontúrozzunk!

Ha nem szeretnéd, hogy a terülőmáz lecsurogjon a kalácsokról, akkor a bevonás előtt rajzolj kontúrt a szélükre írókával. A frissen felvitt mázba tetszés szerint cukorgyöngyöket, magvakat nyomkodhatsz, vagy ételfestékbe, csokiba mártott tűvel mintákat húzhatsz, hogy márványos legyen.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.