Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Minestrone recept
Minestrone
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Karácsony

7 tipp, hogy idén tökéletesen díszített mézeskalácsokat készíthess

Díszítsétek cukormázzal a kalácsokat
A mézeskalácstésztából sütött csillagokat, házikókat, harangokat, angyalkákat és mindenféle más karácsonyi formát cukormázzal díszíthetjük. A mézeskalács írókázásához használt massza azonban nem mindig sikerül, ami megnehezíti a munkát. A buktatókat könnyedén elkerülhetjük – eláruljuk, hogyan!

Cukormázzal nemcsak a mézeskalácsot díszíthetjük: kekszekhez, muffinokhoz is jól illik. Ahhoz, hogy jól tudjunk vele dolgozni, figyelni kell néhány fontos dologra. Mutatjuk, hogyan lesz a cukormáz tökéletes, a sütik pedig gyönyörűek!

A mézeskalácsok díszítésének csak a fantázia szab határt / Fotó: Shutterstock
A mézeskalácsok díszítésének csak a fantázia szab határt 
/ Fotó: Shutterstock

1. Figyeljünk a részletekre!

A porcukrot gondosan szitáljuk át, hogy ne maradjanak benne rögök. A tojáshabhoz adott só megőrzi a máz fehérségét, amely pár csepp citromlétől szép fényes lesz. A biztonság kedvéért adhatunk hozzá egy kevés étkezési keményítőt is – természetesen ez is legyen csomómentes.

2. A mézeskalács máz tökéletes receptje

Robotgéppel verjünk fel majdnem kemény habbá egy tojásfehérjét 2-3 perc alatt. 20 dkg porcukrot vegyítsünk el egy csipetnyi sóval és 1 evőkanál étkezési keményítővel. A felét adjuk a habhoz, és a sebességet fokozatosan növelve verjük további 3 percig. Ezután adjuk hozzá a maradék porcukrot, és verjük tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölsűrűségű lesz. Végül dolgozzunk bele 2-3 csepp citromlevet.

3. Így készül a terülőmáz

Ha a mézeskalácsok egész felületét be akarjuk vonni a mázzal, akkor a fentiek szerint elkészített masszát hígítsuk fel folyósra 1 evőkanál vízzel. Ezzel a módszerrel ún. terülőmázat készíthetünk. 

Egy jó cukormáz recept már fél siker / Fotó: Shutterstock
Egy jó cukormázrecept már fél siker 
/ Fotó: Shutterstock

4. Használjunk ételfestéket

A legjobb a gél vagy por állagú ételfesték, mert a folyékony színezéktől túlságosan felhígulhat a máz. Ezért nem ajánlott például a hagyományos málnaszörp. Sűrűbb házi szirupokkal viszont kikísérletezhetjük a megfelelő arányt.

5. Legyünk türelmesek a mézeskalács díszítéssel

Várjuk meg, hogy a kiült mézeskalácsok teljesen kihűljenek, mert a meleg tészta felmelegítheti a mázat, amely így szinte biztosan szétfolyik a süteményeken. Nem ütközünk a problémába, ha a sütést követő napon állunk csak neki a dekorálásnak.

6. Válasszunk megfelelő eszközöket

A legegyszerűbb, ha a cukormázt nejlonzacskóba kanalazzuk, majd egy vastagabb tűvel kiszúrjuk a csücskét. Használhatunk habzsákot is, ha van hozzá elég vékony írókánk. Praktikusak a különböző színekben kapható dekortollak, ám ezek viszonylag drágák.

Megfelelő eszközökkel szebb lesz a rajzolt minta / Fotó: Shutterstock
Megfelelő eszközökkel szebb lesz a rajzolt minta 
/ Fotó: Shutterstock

7. Kontúrozzunk!

Ha nem szeretnénk, hogy a terülőmáz lecsorogjon a kalácsokról, akkor a bevonás előtt rajzoljunk kontúrt a szélükre írókával. A frissen felvitt mázba tetszés szerint cukorgyöngyöket, magvakat nyomkodhatunk, vagy ételfestékbe, csokiba mártott tűvel mintákat húzhatunk, hogy szép márványos legyen.

Kell egy jó mézeskalács recept!

A jól elkészített cukormáz valóban elengedhetetlen feltétele a szépen díszített mézeskalácsoknak. De mivel az íz sem utolsó szempont, kell egy jó sütirecept is. Szerencsére ebben nem vagyunk híján, sőt, a rögtön puha mézeskalács receptjét videón is megnézheted. 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.