A gyorsan, egyszerűen, mégis fantáziadúsan kivitelezhető finomságok sorában kiemelt helyen szerepel mind a marcipánkrémes aszalt szilvás pite, mind pedig a csokoládéba mártott, marcipánnal töltött rumos aszalt szilva. Egyik sem igényel hosszas időráfordítást, mégis remek mulatság foglalatoskodni, majd örömet szerezni velük.
A ropogós leveles tésztarétegek között gazdag tölteléket rejtő pite igazi jutalomfalat az édességek kedvelőinek.
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű kerek lepényformához:
1 csomag friss leveles tészta (275 gr)
2 egész tojás
10 dkg nyers marcipánmassza
5 dkg átszitált porcukor + 1 evőkanál a díszítéshez
20 dkg magozott aszalt szilva
½ teáskanál őrölt fahéj
2½ dl víz
Elkészítés: A töltelékhez az aszalt szilvát 2½ dl vízben 5-8 perc alatt puhára főzöm. A vízzel együtt összeturmixolom – aki édesebben szereti, kevés cukrot is adhat hozzá, de a szilva cukortartalma elég magas, nem szükséges tovább édesíteni. Hűlni hagyom, közben elkészítem a marcipánkrémet.
Ehhez a 2 tojást szétválasztom, a fehérjéket kemény habbá verem. Az egyik tojássárgáját 5 dkg átszitált porcukorral krémesre keverem, ebbe reszelem a marcipánt. Majd beleforgatom a fehérjehabot.
A piteformát sütőpapírral bélelem, a sütőt 180 fokra előmelegítem.
A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kissé kinyújtom, majd 2/3 – 1/3 arányban kettévágom. A nagyobb tésztadarabbal kibélelem az előkészített piteformát, a felesleges részeket levágom – tetszőleges formákat szaggatok belőle a díszítéshez (el is maradhat).
A kisebb tésztadarabot hosszában 1 cm széles csíkokra szeletelem.
A pite alját villával megszurkálom, majd a már kihűlt aszalt szilvát egyenletesen elterítem rajta, erre kerül a marcipánkrém. A pite tetejét tésztacsíkokkal borítom, valamint ráhelyezem a kiszúró formával szaggatott dekorációt. A tetejét a félretett tojássárgájával megkenem, előmelegített sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütöm. Még melegen meghintem kevés porcukorral.
Langyosan, hidegen egyaránt rendkívül ízletes, különleges pite.
A marcipánból és az aszalt szilvából sütés nélkül is készíthető finomság – a csinos bonbonok ötletes csomagolásban akár húsvéti ajándékok is lehetnek.
Hozzávalók 25 darabhoz:
25 db magozott aszalt szilva (cca. 20 dkg)
2 evőkanál rum
2 dl langyos víz
5 dkg nyers marcipánmassza
2 dkg porcukor
10 dkg jó minőségű csokoládé (min. 60% kakaótartalommal) + 3 dkg fehér csokoládé (elhagyható)
2 dkg vaj
Elkészítés: A rumot a langyos vízzel kis tálban elkeverem, ebbe szórom az aszalt szilvákat. 1 órára lefedve állni hagyom.
A marcipánmasszát a porcukorral átgyúrom. Ehhez tapadásmentes konyhai felületre szitálom a porcukor felét, ráhelyezem a kis marcipántömböt, meghintem a maradék cukorral, nyújtófával kissé ellapítom, majd levélborítékhoz hasonlóan összehajtom. Az így kapott tömbből 25 db kis golyót formálok.
Az aszalt szilvákat leszűröm, lecsepegtetem. A magok helyét megtöltöm marcipángolyókkal – rácsra helyezem.
Vízfürdőn 2-3 perc alatt felolvasztom a darabokra tört csokoládét, hozzákeverem a vajat, amitől szép fényes lesz a végeredmény. Az előkészített szilvákat belemártom a csokoládéba, rácson hagyom dermedni.
A látvány és az élvezeti érték egyaránt fokozható olvasztott fehér csokoládéból készült szalagokkal. Ehhez a fehér csokoládét felolvasztom, nejlonzacskóba kanalazom, melynek egyik sarkán apró lyukat vágok, ezen keresztül formálok dekorációt a bonbonok tetejére. Ha ez elmarad, akkor is rendkívül ízletes és dekoratív lesz az eredmény.
1-1½ óra elteltével már a csokoládéborítás kissé megszilárdul. Ekkor bonbonos papírokba vagy kis dobozokba rakosgatom a kész desszertet.
Hűtőszekrényben akár egy hétig is tárolható a készen kaphatókkal össze nem hasonlítható desszert.
Ha kiskorú fogyasztók is kóstolgatják, a rum elhagyható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.