Bár gyümölcsből most igazán sokféle akad, a nagy része frissen el is fogyott, így aztán hétvégi desszertként olyan pite került ki a sütőből, ami másféle tölteléket rejtett.
A nagyszerűen fűszerezhető ricotta nem csupán azért alapélelmiszer a frizsiderben, mert sósan és édesen is pompás, de hidegen szendvicskrémként vagy épp felturbózva tésztára vagy süteménybe is mindig jó, ha kéznél van. A marcipánnal már többször bizonyítottan alkot remek párost, így aztán ezen nem is akartam változtatni.
Szeretjük az omlós tésztát, ami itt a konyhában mindig vajjal készül, amitől az egyszerű hozzávalók dacára is valahogy olyan különleges, talán kissé régimódi, de mindenképp ellenállhatatlan lesz. Most azonban nem egyszerűen a tészta és töltelék színének erősebb kontrasztja okán, de a variációs lehetőségekkel játszadozva is tettem az alapanyagokhoz egy csipetnyi, no jó, valójában egy csapott mokkáskanálnyi kurkumát is.
Túlzásba természetesen ezzel sem szabad esni, mert könnyen megkeseredhet tőle a fogás, ha elveszíti az ember a mértéket, azonban egy kevés – ízben és színben - különös csodát művel.
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű, kerek piteformához:
2 db közepes méretű tojás szétválasztva
25 dkg krémes ricotta
10 dkg porcukor + 6 dkg a tésztához
10 dkg nyers marcipánmassza
1 teáskanál vanília-kivonat
20 dkg süteményliszt
10 dkg hideg vaj
1 teáskanál tejszín
1 csapott mokkáskanál kurkuma
1 csipet só
vaníliával kevert porcukor a díszítéshez – ízlés szerint
Elkészítés: A lisztet tálba szitáltam, hozzáadtam a 6 dkg porcukrot, csipet sót, kurkumát, alaposan elkevertem. A 2 db tojássárgáját a tejszínnel kis tálban elkevertem. A hideg vajat nagylyukú reszelőn a lisztes keverékbe reszeltem. Gyors mozdulatokkal elmorzsoltam, majd hozzáadtam a tejszínnel elegyített tojássárgáját. Az egészet tésztává formáztam. Fóliába csomagolva ½ órára a hűtőszekrénybe küldtem pihenni.
Közben a tojásfehérjéket kemény habbá vertem. A ricottát a vanília-kivonattal és a 10 dkg porcukorral (aki édesebben szereti, tehet bele több cukrot is), valamint a durvára reszelt marcipánmasszával krémesre kevertem, majd beleforgattam a fehérjehabot.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem. A piteforma aljára sütőpapírt kanyarítottam.
A tésztát 2/3 – 1/3 arányban elvágtam. A nagyobb darabból kerek lapot nyújtottam, amivel kényelmesen kibéleltem az előkészített formát úgy, hogy a peremére is jutott bőven. A túllógó széleket levágtam, és összedolgoztam a maradék tésztával, amit ezt követően szintén kerek lappá nyújtottam. A piteformába helyezett tésztaréteg alját és oldalát villával sűrűn megszurkáltam, majd elsimítottam rajta a ricottás tölteléket. Befedtem a még várakozó tésztalappal, majd a hüvelyk- és a mutatóujjam közé csippentve a tészta túllógó széleit, megmintáztam.
A tetejét villával megszurkáltam, és 30-35 perc alatt megsütöttem. Még melegen meghintettem vaníliával kevert porcukorral, de csak langyosan szeleteltem.
Langyosan és hidegen egyaránt nagyon finom. A kurkumától a tészta nem csupán élénkebb színt nyer, de különleges aromákkal is gazdagodik.
A marcipános ricottakrém pedig könnyű és nagyon zamatos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.