A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Két dolog miatt is nagyon készültünk Miklós napra: egyrészt ez apukám névnapja, és Dorka is hetek óta várta már a Mikulást. Szépen rendbe szedtük a házat, sütöttünk-főztünk, aztán az ablakba tettük a kitisztított csizmáinkat...

Miklós napon általában apukám kedvenceit süti anyukám - illetve az idén én: tepertős pogácsát, sztrapacskát és puncstortát. Kissé megreformáltam anyukám receptjeit, és kikísérleteztem hozzá egy újfajta levest: egy fehércsokiból készült krémlevest...

A családi hagyományok szerint a tepertős pogácsa úgy jó, ha leveles, és eldől a tepsiben. Érdekes, valahol azt olvastam, hogy ha eldől a pogi, az nem érdem, hanem hiba - de ha apa így szereti, hát legyen... nem igaz? Szabályosan 3x kellett volna hajtogatni, de én többet hajtottam a tésztán, és szuper finom lett. :-) Amikor kihűlt, Mikulásos fémdobozba csomagoltam, hóemberes áttetsző celofánt, és egy nagy masnit tettem rá, majd amikor megjöttek, átnyújtottam az ünnepeltnek, aki az első falat után azt mondta:
- ... hmmm... kassai ízek... :-)))

Tepertős pogácsa

Hozzávalók: 1 csomag élesztő, 2 dl tej, csipetnyi cukor, 50 dkg liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg margarin, 1 teáskanál só
A nyújtáshoz: liszt, 25 dkg darált tepertő, őrölt bors
A kenéshez: 1 tojás
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépben (vagy hagyományos módon) bedagasztjuk, kelesztjük.
2.) Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és megkenjük a darált tepertővel. Megszórjuk őrölt borssal, és összehajtjuk, mint egy füzetet. Kinyújtjuk, majd megint összehajtjuk. 3x ismételjük meg a hajtogatást, de hajthatunk rajta 4-et, vagy 5-öt is. A hajtogatások között hagyjuk kicsit pihenni-kelni a tésztát.
3.) Végül nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, rácsozzuk be, és szúrjuk ki pogácsaszaggatóval, majd tegyük a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire. A pogácsák tetejét felvert tojással megkenjük, majd előmelegített sütőben, kb. 200 fokon, kb. 20 perc alatt megsütjük.

Kiszúrás előtt a hajtogatott tészta
Kiszúrás előtt a hajtogatott tészta


Látszanak a hajtások, ugye?
Látszanak a hajtások, ugye?


Tepertős pogácsa - sütés előtt
Tepertős pogácsa - sütés előtt


... és sütés után
... és sütés után

Ezt a levest elsőre mindenki udvarias, ám kétkedő mosollyal fogadta. Csoki? Leves? Nem lesz az túl nehéz? Túl édes?
Aztán csönd lett... ami ilyenkor jót jelent... majd a férjem mégegyszer szedett, és felsóhajtott:
- Mirza, ez valami szuper jó!
... és a többiek is elégedetten hümmögtek.

Fehércsoki krémleves pirított gyümölcsökkel

Hozzávalók: 1 doboz habtejszín (3 dl-es), 3 dl tej, 30 dkg fehér csokoládé, 3 teáskanál méz, 1 teáskanál mézeskalács fűszer, gyümölcsök (aszalt szilva, banán, alma, mandarin, narancs)
Elkészítés:
1.) A csokit gőz felett felolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, és simára keverjük. Belekeverjük a mézet és a mézeskalács fűszerts, majd ha kicsit kihűlt, a tejszínt is, és a hűtőbe tesszük.
2.) A gyümölcsöket megtisztítjuk, feldaraboljuk, és egy teflonban kevés olívaolajon megpirítjuk. A hideg levesbe keverjük, és azonnal tálaljuk. Így a leves kellemes, szobahőmérsékletű lesz. (De hidegen is nagyon finom.)

Fehércsoki krémleves pirított gyümölcsökkel
Fehércsoki krémleves pirított gyümölcsökkel

Sztrapacskát korábban már készítettem, ám akkor nokedli szaggatót használtam, most azonban egy vágódeszkára kanalaztam a tésztát, és egy éles késsel szaggattam a hosszúkás nudlikat a gyöngyözve forró, sós vízbe. Továbbá megfogadtam anya tanácsát, és a reszelt krumplira mindig egy kis lisztet szórtam, így nem barnult meg, és a nudlik csodás aranyszűek maradtak.

Sztrapacska
Sztrapacska

A sztrapacska receptjét itt találjátok >>>

A puncstortán annyit reformáltam, hogy a piskótalapokra bodzalekvárt kentem, és a tölteléket egy botmixerrel krémesre daráltam, így sokkal könnyebben kentem az alsó lapra, és maga a torta is sokkal finomabb, szaftosabb lett.

Puncstorta

Hozzávalók: 7 tojás, 14 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 14 dkg liszt, 1 evőkanál (nem cukrozott) kakaó
A töltelékhez: 1 üveg magozott meggybefőtt, pici rumaroma, 15 dkg cukor, 15 dkg dió
A kenéshez: bodzalekvár
A tetejére: 2 csomag puncs ízű cukormáz (csomagban lehet kapni, csak víz kell hozzá)
Elkészítés:
1.) A tojásfehérjét egy pici sóval kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a porcukrot, és a vaníliás cukrot, végül a lisztet.
2.) A tészta 1/3 részét külön keverőtálba tesszük, és hozzákeverünk 1 evőkanál kakaót.
3.) Kivajazunk-lisztezünk egy tortaformát és egy kisebb sütőformát. A tortaformába beleöntjük az alap tésztát, a kis formába pedig a kakaósat, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük mindkettőt. Ha nem ragad a tű, kivesszük a tésztákat.
4.) A tortaformában hagyjuk kihűlni a világos alaptésztát, a kakaósat viszont kiborítjuk, felkockázzuk, és egy mélyebb tálba tesszük. Leöntjük annyi sziruppal (15 dkg cukorból és a meggybefőtt levéből készítsük), hogy kellemesen elázzon, majd hozzáadjuk a diót, meggyet, rumaromát, és alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, és ha elég szaftos és finom, konyhai botmixerrel krémesre turmixoljuk a tölteléket.
5.) A tortaformából kivesszük a tortalapot, amit ketté vágunk, és az alsó felét egy tálra tesszük. Megkenjük bodzalekvárral, és rásimítjuk a töltelék-krémet. Mielőtt rátennénk a felső tortalapot, annak az alját is megkenjük bodzalekvárral.
6.) A puncs ízű mázat kikeverjük 3-4 teáskanál vízzel, és szépen a tortára simítjuk, majd 1 napra a hűtőbe tesszük, hogy öszeérjenek az ízek.

A puncstorta kétféle tésztája
A puncstorta kétféle tésztája


Apa puncstortája
Apa puncstortája


... és egy szelet belőle
... és egy szelet belőle

Mézeskalácsházat szintén ajándék gyanánt szerettem volna sütni, és arra gondoltam, az aprósütemény Mikulásra is remek ajándék lesz a nagyszülőknek. Sokáig eláll, illatos, karácsonyi dísznek is használható, de hideg téli estéken egy pohár meleg tejjel uzsonnának is kitűnő...
A ház összeállításánál Ká segítkezett, jól össze is égette az ujját a forró karamellel, de végül szép lett a mézeskalács kuckó, még parányi Mikulásokat is az ablakba tudtunk ragasztani. :-)

Az ünnepelt a mézeskalácsházzal és Dorkával
Az ünnepelt a mézeskalácsházzal és Dorkával

Mézeskalács ház és aprósütemény

Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 50 dkg méz, 20 dkg cukor, 10 dkg vaj, 4 tojássárgája, 1 evőkanáln szódabikarbóna, kb. 1- 1,5 dl tej, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál mézeskalács fűszer
A cukormázhoz: 25 dkg porcukor, 4 tojásfehérje
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és a tésztát a hűtőbe tesszük egy napra, de legalábbis pár órára.
2.) Másnap lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát, és a kellő formákat kiszúrjuk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, tejjel megkenjük, és kb. 200 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük.
3.) Ha kihűltek a díszek, cukormázzal (felvert tojásfehérje + porcukor), színes cukrokkal, dióval díszítjük.
4.) A ház falait olvasztott cukorral (forró karamellel) tudjuk összeragasztani. A tetőt cukormázzal érdemes díszíteni, amit egy kis uzsonnászacskóba kanalazva, annak végét kilyukasztva, könnyedén használhatunk. A cukrok (ha könnyűek), megragadnak a mázban. Porcukrot is szitálhatunk a tetőre, havas érzetet kelt. :-)

A mézeskalács házikó
A mézeskalács házikó


Mézeskalács díszek - karácsonyra?
Mézeskalács díszek - karácsonyra?


Ajándékba is jó. :-)
Ajándékba is jó. :-)

Dorka egész nap nagyon izgatott volt. Kipucolta a kis csizmáját, és az ajtó elé tette, majd folyton azt kérdezte (bár hetek óta ezt kérdezi), mikor jön a Mikulás? Aztán jött az ebéd, délutáni alvás, játék a nagyszülőkkel, aztán kinéztünk az ajtó elé... és nem voltak ott a kis csizmák!! Tudtuk, hogy csak a Mikulás vihette el, ezért felsiettünk Dorka szobájába, és láss csodát, a kis csizmák az ablakban voltak, és körülötte ajándékok! :-)))) A Kicsi teljesen odavolt, nem hiába várta a Mikulást. :-) A legnagyobb sikert a Csingilinges mesekönyv aratta, és egy pici, Mikulásos bögre. A szobáját már korábban feldíszítettük, színes fényfűzéreket és egy világító karácsonyi csillagot tettünk a falakra, így nagyon hangulatosan néz ki az egész. Azt hiszem, ma nagyon szép álmai lesznek a lappföldi karácsonyi manókról, a szánhúzó rénszarvasokról, a Mikulásról, és természetesen Csingilingről és pici tündér barátairól... :-)

Mindenkinek nagyon szép Miklós napot és Mikulást kívánunk sok szeretettel: Ká, Mirza, Dorka

Éva mama mesét olvas az unokájának
Éva mama mesét olvas az unokájának

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.