Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Bár fogalmam sincs, hivatalosan meddig tart a farsangi szezon, mi mindenesetre most hétvégén sütöttünk fánkot, amit remek vörös szűrt musttal öblítettük le...

És ha már bálról beszélünk, muszáj csatolnom egy témához kapcsolódó videót a Pál Utcai Fiúktól. Nézzétek meg, érdemes. Tiniként rajongtam értük, több koncertjükön is voltam, és akkoriban nem volt házibuli, ami ne az ő zenéjükkel kezdődött volna el. Érdekes, a férjem pont ugyanezt a számot szerette tőlük a legjobban, így amikor megismerkedtünk, és hajnalig tartó borozós-beszélgetős randikat rendeztünk, mindig PUF szólt a hifiből, így aztán duplán kedves emlék őket bármikor hallgatnom.

A fánkot anyukám sütötte, és nagy sikert aratott velük, még Dorka is megkóstolta, pedig nem szereti az édes süteményeket. Nem is terveztünk komolyabb ebédet, csupán egy kolbászos burgonyalevest, mivel a fánk annyira finom és laktató, hogy kár lett volna előtte mással megtölteni a gyomrunkat.

Fánk - Ági mama módra

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 4 evőkanál olvasztott vaj, 1 kocka élesztő, 2-2,5 dl langyos tej, 2 ek cukor, csipet só
Elkészítés:
1. Kimérjük a hozzávalókat. A lisztet átszitáljuk, ettől a tészta különösen lágy lesz. A tejet meglangyosítjuk, hogy könnyebben megkeljen majd az élesztő.
2. A lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojást és a felfuttatott élesztőt, és konyhai robotgéppel összekeverjük. Az olvasztott vajat a legvégén, kanalanként adjuk hozzá a tésztához.
3. Amikor elkészültünk a gyúrással, a tésztát meleg helyre (pl. radiátorra vagy annak közelébe) tesszük és egy órán át kelesztjük.
4. A megkelt tésztát kilisztezett deszkára tesszük és kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.
5. A kinyújtott, téglalap alapú tésztát félbe hajtjuk és mégegyszer finoman átnyújtjuk. Ez valójában maga a trükk, így keletkezik a szalag!
6. A félbehajtott tésztából könnyű kézzel kiszaggatjuk a fánkokat.
7. A fánkokat egy tiszta konyharuhával lefedjük és fél órán át tovább kelesztjük. Célszerű egy picit bemelegíteni a konyhát, különben a tészta összeeshet.
8. Ha mindent szabályosan csináltunk, a kiszaggatott fánkok közel másfélszeresükre nőttek.
9. Forró, bő olajban elkezdjük kisütni a fánkokat. Érdemes félidőig fedő alatt, majd fedő nélkül sütni, hogy a tészta mindenhol átsüljön.
10. Nagy lángon süssük a fánkot, de ügyeljünk arra, nehogy túl gyorsan megbarnuljon, mert akkor nyers maradhat a közepe.
11. Ha elkészültünk, szedjük szalvétára vagy papírtörlőre a jól átsütött fánkokat és azon melegiben szórjuk meg porcukorral. Máris fogyasztható.

Anyukám fánkja
Anyukám fánkja

A fánk előtt az alábbi levest ettük, amit nem először készítettünk, nálunk ez amolyan gyorsan elkészíthető gyerekek-kedvence-leves, amit sokszorn előrántunk a tarsolyból. Zsiga és Árpika is nagyon szereti, Szilvi is gyakran főzi ezt. Érdemes kipróbálni, nagyon pikáns, laktató leves.

Kolbászos burgonyaleves

Hozzávalók: 3 hagyma, 6 burgonya, kis darab szalonna, 1 szál enyhén csípős kolbász, 1 doboz kukorica (konzerv), víz, só, bors, sáfrány, majoránna, liszt+tejföl a habaráshoz
Elkészítés:
1.) A hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt és megpirítjuk
2.) Rátesszük a felkockázott burgonyát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, sáfránnyal és majorannával ízesítjük, és puhára főzzük.
3.) Lisztes tejföllel behabarjuk, hozzáadjuk a kukoricát, és forrón tálaljuk. Nagyon ízes, laktató leves, voltaképp nevezhetnénk egytálételnek is.

Kolbászos burgonyaleves
Kolbászos burgonyaleves

A héten kakaós csigát sütöttem, anyukám receptjét, ami itt, a MME-n, Kakaós csiga III. néven fut, és egyike a sikerrecepteknek (amire rém büszke vagyok, és mivel anya nem szokott netezni, csak telefonon újságolom mindig neki, hogy már mennyien küldték tovább). Nekem ugyan sosem lesz olyan szép a csigám, mint anyáé (nem tudom, miért?), de az íze mindig hibátlan, pont olyan, mint gyerekkoromban...
Azért kaptam rá a sütésére, mert (a kiflikhez és zsemlékhez hasonlóan)kettesével le tudom fagyasztani, és így mindig házi kakaós csigát tudunk enni, ha kedvünk szottyan egy kis édességre.

Kakaós csiga III.

Hozzávalók a tésztához: 40 dkg liszt, 2 tojássárga, 1 kocka élesztő, 4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához + egy pici cukor, 1 csipet só,
A töltelékhez: 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor, 10-15 dkg vaj, 3-4 teáskanál kakaó (Mozart)
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük.
2.) Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágunk belőle.
3.) Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra elhelyezzük benne. A tetejüket tojássárgával megkenjük, és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt bizony a csigák összenőnek.
4.) Előmelegített sütőbe tesszük a tepsit, és közepes lángon sütjük a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Langyosan tálaljuk.

Kakaós csiga
Kakaós csiga

Apró újításom, hogy a stefániát mostanában tojás nélkül, tepsibe simítva sütöm, mint egy pitét, így valahogy ropogósabb lesz, és szépen, kockára lehet vágni - a Kicsinek is nagyon tetszik. :-)

Tepsis stefánia

Hozzávalók: 1 kg darált hús, 2 vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 2 tojás, 4 szelet barna kenyér tejbe áztatva, só, bors, pirospaprika, majoránna
A tepsi aljába kacsazsír vagy olívaolaj, a szóráshoz zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A hozzávalókat összegyúrjuk, és a tölteléket kizsírozott tepsibe / jénaiba simítjuk. Megszórjuk zsemlemorzsával, és kb. 200 fokon, 45-50 perc alatt ropogósra sütjük. Ízletes, sokáig eláll, a gyerekek is szeretik.

Tepsis stefánia, rizzsel
Tepsis stefánia, rizzsel

-------------------------------------------------------------------------------------

Most pedig, ha már ennyit főztünk és ettünk, beszéljünk valami egészen más témáról. Például arról, hogy ma 44 éve született a legleglegnagyobb kedvencem, Kurt Cobain, a Washington állam beli Aberdeenben. Egy végtelenül tehetséges fiatal zsenti veszített el vele a világ, akit személy szerint azóta is nagyon hiányolok. Emlékezzünk rá egy szép számmal! :-)

Kurt Cobain: A karizmatikus rocksztár >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.