Az egyik fontos szabály: sajtból mindig csak annyit vásárolj, amennyit legalább egy héten belül elfogyasztasz. Ha pedig kibontod eredeti csomagolásából, nem mindegy, miben tárolod, hogy néhány napig megőrizze frissességét és aromáját.
1. Márványsajtot alufóliában
A krémesen puha állagú, kékpenészes gorgonzola és a rokfort lyukacsos alufóliában 3-4 napig eláll. Az alufóliát előzetesen fogvájóval vagy hústűvel lyukaszthatod ki. Így a sajt nem fülled be a csomagolásban, és nem lesz ragadós.
2. Lágyat dobozban
A penészes héjú camembert légmentesen lezárva sokáig friss marad. Mivel azonban a dobozban „izzad", az aljára fektess egy réteg konyhai törlőpapírt, hogy felszívja a nedvességet. Kétnaponta cseréld ki a papírt!
3. Frisset saját levében
A mozzarellát és a fetát a levével együtt tedd jól záródó műanyag dobozba. A sós folyadékban egyik sem szárad ki, és egy hétig garantáltan megőrzi frissességét. A már megkezdett sajtot a vágott felületével lefelé helyezd a lébe.
4. Brie-t fadobozban
A lágy sajtok néhány fajtáját, pl. a brie-t forgácsdobozban árusítják. Távolítsd el a fóliát a sajtról, és a dobozzal együtt helyezd hűtőszekrénybe vagy hűvös kamrába. A fa ugyanis légáteresztő tulajdonságú, így a finomság száraz marad, és nem penészedik meg.
5. Kemény sajtot papírban
Például az olasz parmezánt és a pecorino sajtot csomagold sütő- vagy zsírpapírba, hogy ne száradjon ki gyorsan, de „lélegezhessen". Mivel nem keletkezik nedvesség, nincs esélye a penésznek sem. A hűtő alsó zöldséges rekeszében 10 napig is eláll.
6. Félkeményet dupla papírban
A sajtszufléhoz fel nem használt gouda vagy az óvári számára a legideálisabb csomagolóeszköz két rétegből – egy vastagabb papírból és lyukacsos folpackból – áll. Nemcsak a kiszáradástól védi a sajtot, hanem a nedvességtől is. Jobb helyeken a pultnál ebbe csomagolják.
7. Sajtszelet folpackban
A felszeletelt kemény vagy félkemény sajt leginkább folpackban őrzi meg frissességét. Ügyelj arra, hogy a műanyag fólia a sajtot teljesen befedje, mert különben kilógó részei igen hamar kiszáradnak. 3-4 nap után már érdemes elfogyasztani a maradékot.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.