A menta, a citrom és a grépfút megszokott összetevői egy-egy frissítő italnak. Ezek mellett (vagy helyett) azonban érdemes néhány méltatlanul háttérbe szorult gyümölccsel, fűszernövénnyel is próbálkozni. S ha az ízorgia nem lenne elég, dobd fel italodat néhány különleges alakú vagy ízű jégkockával!
Hozzávalók 4 személyre: 1 sárgadinnye, 2 zöldcitrom, 2 mentaág, jégkocka
A dinnyét félbevágjuk, kimagozzuk, néhány vékony szeletet vágunk belőle a díszítéshez. A többi dinnye húsát kiskanállal kivájjuk, és robotgépbe tesszük. Belefacsarjuk egy zöldcitrom levét, és beletesszük az egyik mentaág megmosott leveleit. Összeturmixoljuk. A másik zöldcitromot vékonyan felszeleteljük. magas falú poharakba jégkockákat teszünk és ráöntjük a dinnyepürét. Zöldcitromkarikákkal, a félretett dinnyeszeletekkel és a maradék mentával díszítjük.
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg fekete ribizli, 3 evőkanál cukor, 0,5 dl vodka, kb. 5 dl száraz pezsgő
A megtisztított, megmosott fekete ribizli felét jégkockatartóba tesszük, felöntjük vízzel és 2 órára befagyasztjuk. A maradék fekete ribizliből gyümölcscentrifugában levet nyerünk (vagy szitán átpasszírozzuk). - A cukrot kis lábosba tesszük, felöntjük 4 evőkanál vízzel és kis lángon szirupot főzünk belőle. Ha kihűlt, belekeverjük a ribizlilevet és a vodkát is. - Koktélos poharakba 2-2 ribizlis jégkockát teszünk, hozzáadunk 1-2 evőkanál ribizlis szirupot, majd felöntjük a behűtött száraz pezsgővel.
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg görögdinnye, 1 zöldcitrom leve, 2 teáskanál porcukor, 1,5 dl gin, a felöntéshez tonik, jégkocka, a díszítéshez 4 zöldcitromkarika
A görögdinnye héját levágjuk, a magokat kiszedjük belőle. A gyümölcs húsát összeturmixoljuk, összekeverjük a zöldcitrom levével, a porcukorral, és fél órára hűtőszekrénybe helyezzük. - Magas falú poharakba 1-1 jégkockát teszünk, rálocsoljuk a gint, majd felöntjük a felkevert dinnyelével. Ízlés szerint öntünk hozzá tonikot. Zöldcitromkarikával díszítjük.
Még több gyümölcsös hűsítő receptjét találod válogatásunkban! >>>
Gyümölcsös jégkocka: tegyünk a jégkockatartóba málnát vagy más apró gyümölcsöt, öntsünk rá vizet, és fagyasszuk meg! Cukorperemdíszes pohár: nedvesítsük be a pohár peremét, mártsuk reszelt citromhéjba, utána cukorba! Jégkockák gyümölcsléből: narancs-, áfonya- vagy higított citromlevet fagyasszunk meg jégkockának.
Hozzávalók 4 pohárhoz:
8 dkg feketeribizli
6 filter ribizlitea (pl. Teekanne)
2 dl ribizlilé
2 ek. citromlé
A díszítéshez: ribizlifürtök
Elkészítés: A ribizlit szétosztjuk egy fagyasztótálca mélyedéseibe. Feltöltjük vízzel, betesszük a fagyasztóba, és jéggé fagyasztjuk. Felforralunk 6 dl vizet, leforrázzuk vele a filtereket, és 6-8 percig állni hagyjuk. Kidobjuk a filtereket, hozzáöntjük a ribizlilevet, citrommal ízesítjük, és hagyjuk kihűlni. A poharakba szétosztjuk a ribizlis jégkockát, ráöntjük a teát, és tetszés szerint pirosribizli-fürttel díszítjük a poharak szélét.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 pohár: 44 kcal
Finom bóléreceptek várnak a következő oldalon >>>
Hozzávalók 12 személyre:
8 szem barack
2 liter baracklé
2 liter multivitaminlé
1,5 liter szénsavas szőlőlé
2 liter vaníliafagylalt
Elkészítés: A barackokat leforrázzuk, meghámozzuk, húsukat apróra vágjuk, és egy nagy üvegtálba szórjuk. A barackot felöntjük a baracklével és a multivitaminnal. Hozzáadjuk a szőlőlevet is, és elkeverjük. A fagylalt felét kis darabokban (adagolókanállal vagy kockákra vágva) a bóléba keverjük, és megvárjuk, amíg kissé elolvad. Ekkor a maradék fagylaltot is hozzáadjuk adagolva, és azonnal kínáljuk. A fagylalt és a barackdarabok miatt kiskanalat is adjunk hozzá.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 448 kcal
Hozzávalók 12 személyre:
2 üveg magozott meggybefőtt
2 üveg pezsgő
2 liter gyömbér
2 liter vaníliafagylalt
Elkészítés: A meggyet a levével együtt nagy üvegtálba öntjük. Hozzákeverjük a pezsgőt és a gyömbért. Tálalás előtt a fagylalt felét fagylaltkanállal beletesszük, és hagyjuk kissé elolvadni. Végül a maradék fagylaltot is rákanalazzuk. Kiskanalat is adjunk hozzá!
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 377 kcal
Hozzávalók 4 pohárhoz:
6 filter epertea (pl. Teekanne)
2 dl multivitaminlé
4 ek. málnaszörp
8 cl tequila
Sok jég
Mentalevél a díszítéshez
Elkészítés: Felforralunk 5 dl vizet, a teafilterekre öntjük, és 5 percig ázni hagyjuk. A filtereket kivesszük, és a teát hagyjuk kihűlni. A teát a multivitaminlével, az eperszörppel és a tequilával összekeverjük. Négy hosszú pohárba jeget szórunk, felöntjük a teával, és mentalevéllel díszítjük.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 pohár: 131 kcal
Fagyasztva A bólé sokáig hideg marad, ha a felhasznált gyümölcslevet jégkockává fagyasztva keverjük az italba. Ezt már előző két-három nappal korábban elő kell készíteni. Ha egy adag kocka elkészül, tegyük zacskóba, és így tároljuk a mélyhűtőben. Segít a hűtésben, ha a felhasznált gyümölcsöket is fagyosan keverjük az italhoz. Az eper, ribizli, málna, meggy kitűnő erre a célra. Ízletesebb A narancsot, citromot ne felejtsd felhasználás előtt alaposan megmosni, így héjával együtt is fogyasztható és az italba keverhető! Fontos az alapos tisztítás, mert ezeknek a gyümölcsöknek a héját vegyszerrel kezelik. A kész bólét díszítsd mentalevelekkel vagy citromfűvel. Ettől nemcsak szép lesz, de íze is kellemesebbé válik. Kevés égetett szesztől (vodka, rum, teqiula) még pikánsabb lesz. Tálaláskor A szénsavas italokat csak tálalás előtt keverd a bóléba, mert a buborékok hamar elillannak. Előtte azonban alaposan hűtsd le az összes hozzávalót. A pezsgő 12 fokra hűtve a legfinomabb! Ha az italt gyerekeknek szánod, pezsgő helyett használj almalét, bor helyett szőlőlét! Ezekből szénsavas is kapható.
Hozzávalók 4 pohárhoz:
4 filter pink grépfrút tea (pl. Teekanne)
1 ek. cukor
1,5 dl grépfrútlé
2 ek. citromlé
1 piros húsú grépfrút
4 dl édes pezsgő
Jégkocka
A díszítéshez: mentalevél
Elkészítés: Felforralunk 5 dl vizet, felöntjük vele a teafiltereket, és 5 percig állni hagyjuk. A filtereket kivesszük, a teát a cukorral ízesítjük, belekeverjük a grépfrútlevet, a citromlevet, és hagyjuk teljesen kihűlni. A grépfrútot kifilézzük, azaz vastagon meghámozzuk, és a hártyák közül kivágjuk a gyümölcshúst. Négy szép gerezdet fogvájóra fűzünk, a többit a teába keverjük. A poharakba jégkockát teszünk, szétosztjuk bennük a teát, és felöntjük a pezsgővel. A grépfrút nyárssal és mentával díszítjük.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 pohár: 148 kcal
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.