Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Idén is eredményesen szerepeltek a hazai pálinkafőzdék a Destillatán: Magyarország bronzérmes lett az összesítésben. A Bécsben megrendezett versenyen először tartottak likőr-megméretést is, ahol az Agárdi Bencés likőrjei ezüstérmesek lettek.

A párlatok legnagyobb közép-európai versenyén, amelyen összesen 143 főzde, mintegy 1300 terméke vett részt, az Agárdi Pálinkafőzde az érmék mellett - az összes magyar indulót megelőzve - harmadik alkalommal nyerte el a Nemzetgyőztes címet. A györkönyi Vitalis Kft. 3 pálinkája lett érmes, amelyből Irsai Olivérjét az Év Pálinkájává választották, de eredményesen szerepelt a Zwack Unicum (8 érem), a Brill-Market és a Treffpunkt GAR 2000 Kft. (5-5 érem), a Miskolci Likőrgyár (3 érem), a Tarpa Tarpa (2 érem), valamint a Kökötö Kft. (1 érem) is.

Az 1992 óta, évente megrendezésre kerülő Destillata a szakma legnagyobb közép-európai párlatversenye, amelyen kizárólag - cukor és aroma hozzáadása nélkül készült - 100%-os desztillátumok vehetnek részt. A 32 főből álló nemzetközi szakmai zsűri idén 8 országból, 143 termelő, mintegy 1300 párlatát értékelte, valamint először került sor likőrök díjazására is.

Magyarországról 9 főzde közel 70 termékkel nevezett, amelyből 40 került dobogós helyre (Az Év Pálinkája, 3 arany, 21 ezüst, 15 bronz). Szőlőpárlat kategóriában Az Év Pálinkája a 3 érmet nyert györkönyi Vitalis Kft. Irsai Olivérje lett. Az Agárdi Pálinkafőzde idén 15 párlattal vett részt a neves versenyen, amelyből - a legeredményesebb hazai indulóként - 13 díjat hozott el. Sikeresen szerepelt a Zwack Unicum (8 érem), a Brill-Market és a Treffpunkt GAR 2000 Kft. (5-5 érem), a Miskolci Likőrgyár (3 érem), a Tarpa Tarpa (2 érem), valamint a Kökötö Kft. (1 érem) is.

- Magyarország dobogós Destillata eredményei évről-évre bizonyítják, hogy a magyar pálinka méltán szerepel előkelő helyen a nemzetközi ranglistán, hiszen megfelel minden kifinomult igénynek és szigorú minőségi előírásnak. A pálinkafogyasztás és pálinkafőzés, valamint a Destillata egyre nagyobb magyarországi népszerűségét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a magyar nevezők számának és versenykedvének folyamatos növekedése - mondta Wolfgang Lucas, a verseny szervezőbizottságának elnöke.

A Destillata első likőr-megméretése ugyancsak jó eredményt hozott: az Agárdi Pálinkafőzde Bencés likőrjei ezüstérmesek lettek (Meggylikőr, Gyógynövénylikőr), mindemellett - immáron hagyományosan - harmadik alkalommal hozhatták el a Nemzetgyőztes címet. A 2002-ben létrejött cég alapítói a hazai pálinka minőségének javítását, nemzetközi ismertségének és elismertségének növelését tűzték ki célul. Az évszázados hagyományok megőrzése mellett a vállalkozás a kulturált alkoholfogyasztás térnyerését és a fogyasztói igények formálását is fontos feladatának tekinti.

- A jó pálinka nem csupán a méltán hírneves hungarikumok sorát gyarapítja: fogyasztása feledhetetlen élményt ígérő felfedezőút az ízek és illatok világába. Az Agárdi Pálinkafőzde valami egészen újszerűt hozott létre a hazai gasztronómiában, amelyre mindannyian büszkék lehetünk, akárcsak a Bencés likőrök sikereire. Az Agárdi már tervezi a termékcsalád bővítését, azonban a fő hangsúly továbbra is a pálinkán marad - mondta Vértes Tibor főzőmester, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapítója.

A kóstolás során a bírák négy fő szempont alapján értékelik a párlatokat: az illat tisztasága (technológiai tisztaság: a terméknek elő- és utópárlattól, valamint egyéb erjesztésből, alapanyagból adódó hibától mentesnek kell lennie), a gyümölcs karaktere (a terméknek a nevezés során megadott gyümölcsjegyeket és fajtajelleget tisztán, jellegzetesen kell tükröznie), az íz tisztasága (az egyik legkomplexebb pont, ahol a termék garaton történő viselkedését értékelik, ez magába foglalja az íz tisztaságát, a termék zamatát és az összbenyomást), valamint a harmónia (a kóstoló összbenyomását érzékelteti, vagyis milyen élvezeti értéket nyújt a párlat a fogyasztójának). A nevezett párlatok (próbák) a kóstolást megelőzően analitikai vizsgálaton esnek át, ahol azt ellenőrzik, hogy az ízharmonizáció fokozása érdekében a nevezők nem adtak-e cukrot a párlatukhoz. A pozitív próbákat kizárják a versenyből. Minden párlat két, egymástól függetlenül dolgozó kóstolóbizottság elé kerül értékelésre. Az aranyérmet nyert termékek közül újrakóstolással kategóriánként választják ki az év legjobb párlatait - idén összesen 36 ilyen díjat osztottak ki. Nemzetgyőztes címmel a versenyre legalább 5 nevező főzdével és legalább 20 nevezett termékkel induló ország legjobb főzdéje jutalmazható.

A Destillata 2006 magyar eredményei

Agárdi Pálinkafőzde Kft. (Nemzetgyőztes, 2 arany, 6 ezüst, 5 bronz)
- aranyérem: Birs Pálinka 2005, Erdei Meggy Pálinka
- ezüstérem: Meggylikőr, Gyógynövénylikőr, Körte Pálinka, Szilva Pálinka, Szilva Pálinka Barrique, Cigánymeggy Pálinka
- bronzérem: Cabernet Franc Törköly Pálinka, Vadszeder Pálinka, Keserűlikőr, Érlelt Alma Pálinka

Zwack Unicum Rt. (1 arany, 3 ezüst, 4 bronz)
- aranyérem: Erdei Szeder
- ezüstérem: Birs, Fekete Ribizke, Tokaji Aszútörköly
- bronzérem: Szomolyai Cseresznye, Bodza, Fehér Eper, Birs

Brill-Market Kft. (4 ezüst, 1 bronz)
- ezüstérem: Meggy Pálinka, Törköly Pálinka Cabernet Franc Barrique, Őszibarack Pálinka, Törköly Pálinka Chardonnay
- bronzérem: Sárgabarack Pálinka

Treffpunkt GAR 2000 Kft. (2 ezüst, 3 bronz)
- ezüstérem: Alma - Topaz Pálinka, Törköly Pálinka Cabernet Franc
- bronzérem: Ringlószilva Pálinka, Meggy Pálinka, Alma - Mutsu Pálinka

Vitalis Kft. (Az Év Pálinkája, 2 ezüst)
- Az Év Pálinkája: Irsai Olivér szőlőpárlat
- ezüstérem: Törköly Pálinka, Vilmoskörte Pálinka

Miskolci Likőrgyár Rt. (2 ezüst, 1 bronz)
- ezüstérem: Birsalma Pálinka, Vadalma Pálinka
- bronzérem: Cigánymeggy Pálinka

Tarpa Tarpa (1 ezüst, 1 bronz)
- ezüstérem: Szatmári Szilvapálinka
- bronzérem: Kajszibarack Pálinka

Kökötö Kft. (1 ezüst)
- ezüstérem: Kékszőlő Seprőpálinka

A világ jelentős részén társadalmilag teljesen elfogadott a kulturált, mértéket tartó alkoholfogyasztás. A kutatók vizsgálatokkal igazolták, hogy a kiváló minőségű italok nemcsak gasztronómiai élménnyel gazdagíthatják az embert, de a kis mennyiségben fogyasztott alkohol növeli az étvágyat, elősegíti az emésztést, a stressz csökkentésével hozzájárul a jó közérzet kialakulásához, valamint mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy csökkenti az érfalak gyulladását és a vérrögképződést. A mértékletesség - ahogyan az élet más területén is - az alkoholfogyasztásban is rendkívül fontos: az alkohol fogyasztásával járó élvezet keresése nem lehet azonos az alkoholizmussal!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.