Másutt megint mások a szokások, vannak azonban az italfogyasztásnak olyan általános szabályai, amelyek mindenhol érvényesek.
A terítésnél az italkínálás sorrendjében kell elhelyezni a poharakat, mégpedig a tányéroktól jobbra. Tehát a jobb kézhez legközelebbiből iszunk elsőként. Elegáns helyen egy terítékhez általában három, legföljebb négy poharat szoktak az asztalra helyezni, külön az ásványvíznek, a fehér illetve a vörösbornak, ritkábban a sörnek. A fehérboros pohár kelyhe kisebb, mint a vörösborosé. Az aperitifet legtöbbször még mielőtt az asztalhoz ülés előtt kínálják, az ital fajtájának megfelelő pohárban. A pezsgőspoharat egészen alul kell fogni, nehogy felmelegedjék a kéztől a gyöngyöző ital. A söröspoharat tenyérrel szokás megfogni, kivéve a kriglit, vagy korsót – ezt a fülénél kell tartani, ujjal. Nem szép szokás, ha valaki ivás közben a pohártól eltartja a kisujját!
Ha van férfi a társaságban, akkor a nők nem töltenek, ez az „erősebbik” nem feladata. Borból az első kortyot a teli palackból a férfi először mindig magának önti ki, hogy az esetleges dugótörmelék ne a hölgynek jusson. Étteremben a pincér elsőként annak a férfinak tölt, aki az italt megrendelte: nemcsak a dugó miatt, hanem azért, hogy a vendég megkóstolja, erre a borra gondolt-e. Ha elégedetten bólint, akkor folytatódhat a töltögetés. Ami viszont a koccintást illeti, azt általában a nőknek kell kezdeményezniük.
Nem árt tudni, hogy milyen ételhez, milyen ital való. Az étkezés gyakran aperitiffel, vagyis étvágygerjesztő itallal kezdődik. A magyar gasztronómia nem riad vissza a pálinkától, de egyre többen részesítik előnyben a könnyű Martini-féleségeket, egy pohár pezsgőt, van aki úgy véli, afrissen facsart gyümölcslé is megteszi. Az előételhez általában száraz fehérbort szokás kínálni, csakúgy, mint a halakhoz. A fehér húsokhoz (csirke, pulyka) kevésbé fanyar, fehérbor illik, a vörös húsokhoz (marha, vadfélék) nehezebb, száraz vörösbor járja. Az édesszájúak legnagyobb örömére a desszerthez édes bort vagy likőrt ajánlanak.
Kávézás, teázás nincs étkezéshez, vagy napszakhoz kötve. A kávét fajtájától (mokka, cappuccino, hosszú kávé) függően kisebb vagy nagyobb csészében, a teát nagyobb csészében kínáljuk, és mindig csészealjra helyezzük, akárcsak a kiskanalat. A kiskanál egyébként csak a saját csészénkben lévő cukor megkeverésére szolgál, nem pedig arra, hogy ezzel vegyünk a cukortartóból is!
Cégek egyre gyakrabban rendeznek partikat valamilyen esemény megünneplésére, vagy egyszerűen csak azért, hogy munkatársaik jobban megismerjék egymást. A vendégeket ilyenkor „welcome drinkkel” (üdvözlő ital) fogadják. Ez tulajdonképpen aperitif: lehet pálinka, koktél, pezsgő, üdítő. Fontos szabály, hogy a poharat nem szabad visszatenni arra a tálcára, amelyiken a még érintetlen italok sorakoznak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.