30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A zöldségfélék az emberi szervezet táplálkozása szempontjából rendkívül fontos anyagokat tartalmaznak: vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket, fehérjéket. Ha meguntad a ropogtatásukat, próbálkozz a zöldséglevekkel, hiszen fokozzák az anyagcserét, elősegítik a bélmozgást, növelik az étvágyat.

Készítsd el otthon!

Zöldségféléink túlnyomó részéből, házilag is könnyen levet sajtolhatsz: a megmosott és megtisztított zöldséget először darabold fel, majd turmixold össze. Kisebb víztartalmú zöldség aprítása, pépesítése előtt önts a keverőedénybe kevés vizet is – ez elősegíti a vízben oldható anyagok kioldódását. Turmixolás után a pépet tiszta vászonkendő segítségével facsard ki, és fogd fel a levét.

Zöldségleveket és -italokat fogyasztani sohasem késő: a csecsemőkortól egészen az időskorig ajánlottak.


A zöldséglevekből ízletes üdítőitalok készíthetők. Ha a nyers íz számodra kevésbé vonzó, a hatást javíthatod különböző gyümölcslevekkel, illetve gyümölcsvelővel.

Fűszerként használhatsz kevés sót, borsot, petrezselymet, metőlőhagymát, édesítésre pedig mézet vagy barnacukrot.

  • A sárgarépalé javítja az étvágyat, erősíti a fogakat, rendbehozza az emésztést, jótékonyan hat a szemproblémákra, a bőrbetegségekre, valamint a terméketlenségre. Az ajánlott napi mennyiség: 0,5-3 liter.
  • Az uborkalé az egyik legjobb természetes vízhajtó. Magas, és alacsony vérnyomás, íny-, fogbetegségek esetén is nagyon hasznos.
  • A petrezselyemlé egyike a legerősebben ható leveknek, ezért 3-6 centiliternél többet egyszerre nem szabad inni belőle! Epe- és veseköveknél, húgy-, és ivarszervek panaszainál hatásos. Kiemelten fontos még szembetegségek esetén.
  • A káposztalé rendkívül ajánlott fekélyek, daganatok és székrekedés ellen. Az ajánlott napi mennyiség: 2-5 dl.
  • A zellerlé jelentős mennyiségű szerves nátriumot tartalmaz. Ideg- és vérbetegségekben, általános gyengeség, betegség után nagyon hasznos – főleg sárgarépalével keverve.
  • A gyermekláncfűlé és a csalánlé a vitaminok és ásványi anyagok valóságos tárházai. Kiválóak a bél- és csontrendszer (fogak is) betegségeinél, általános ásványianyag és vitaminhiány esetében.

Trükk:
Valamennyi zöldségital ízletességét javíthatod turmixolt alma hozzáadásával.

És most lássunk néhány üdítő, vitamindús zöldségkoktélt!

Paradicsomkoktél

Hozzávalók:
8 dl paradicsomlé
8-10 g konyhasó
10-20 g cukor
2 g édes pirospaprika
0,1 g feketebors (kis késhegyni)
1 g sárga mustármag (megtörve)
3-5 dkg zellergumó (tisztított)
1-2 dkg zellerzöld (apróra vágva)
1 dkg vöröshagyma (apróra vágva)
2-3 dkg petrezselyemgyökér (apróra vágva)

Elkészítés: Az adalékokat tegyük 2-3 dl paradicsomlébe, melegítsük addig, amíg gyöngyözni kezd, majd 10-15 percig hagyjuk állni ezen a hőmérsékleten. Szűrjük le, és adjuk hozzá a többi paradicsomléhez. Így nagyjából 1 liter paradicsomkoktélhoz jutunk, melyet hűtve, 12-14 fokon kell tálalni.

Carlotta

Hozzávalók:
4 cl zellerlé
4 cl sárgarépalé
4 cl almalé
1 öntet citromlé
csipetnyi vágott petrezselyem

Power Juice

Hozzávalók:
10 cl céklalé
10 cl sárgarépalé
2 cl citromlé
őrölt bors
+ egy uborkahasáb a díszítéshez

O.Sz.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.