A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan sajtos pogácsa recept
Elronthatatlan sajtos pogácsa
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
A legtöbben isszák, mégsem ismerik. Te hogy vagy ezzel? Tudtad például, hogy az ókori görögök előszeretettel készítették és fogyasztották az ürmösbornak nevezett vermutot?

Az ürmös- és fűszerezett borokat a likőrborokhoz soroljuk. Ízesítésükhöz növényi eredetű droganyagokat és aromákat használnak, és csak úgynevezett sűrített musttal édesíthetők. A vákuumban történő párlással előállítható sűrített must 55-65 százalékos cukortartalmú, ami a hagyományos must cukortartalmának háromszorosa. A fűszerezett borok édesítéséhez cukorszirupot használnak. A likőrborok készítéséhez felhasznált legfontosabb fűszernövény az ürömfű. Kerülhet még a fűszerkeverékbe benedekfű, mustármag, angelikalevél, rebarbara, narancs-, citromhéj, majoránna, borsmenta, fodormenta, vanília, kamilla, fahéj, gyömbér, ánizs stb. A fűszerkivonat elkészítése után összeállítják a kész italt. A felhasznált jó minőségű alapbor cukor- és alkoholtartalmát a sűrített musttal vagy cukorsziruppal, illetve borpárlattal állítják be. Elvégzik az aromatizálást, derítik, szűrik az italt. Ezt követően legalább 6 hónapig érlelik, majd palackozzák.

A fűszerezett bor típusa és az üvegen található címke színe általában
összefügg:

- keserű (bitter, amaro) – arany-lila-fekete
- bianco (fehér, édes) – kék-sárga
- száraz (dry, francia) – zöld
- édes (sweet, olasz) – kék-piros

Az ital ízei akkor élvezhetők igazán ha 10–12 °C-ra hűtve fogyasztják!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.