Az ürmös- és fűszerezett borokat a likőrborokhoz soroljuk. Ízesítésükhöz növényi eredetű droganyagokat és aromákat használnak, és csak úgynevezett sűrített musttal édesíthetők. A vákuumban történő párlással előállítható sűrített must 55-65 százalékos cukortartalmú, ami a hagyományos must cukortartalmának háromszorosa. A fűszerezett borok édesítéséhez cukorszirupot használnak. A likőrborok készítéséhez felhasznált legfontosabb fűszernövény az ürömfű. Kerülhet még a fűszerkeverékbe benedekfű, mustármag, angelikalevél, rebarbara, narancs-, citromhéj, majoránna, borsmenta, fodormenta, vanília, kamilla, fahéj, gyömbér, ánizs stb. A fűszerkivonat elkészítése után összeállítják a kész italt. A felhasznált jó minőségű alapbor cukor- és alkoholtartalmát a sűrített musttal vagy cukorsziruppal, illetve borpárlattal állítják be. Elvégzik az aromatizálást, derítik, szűrik az italt. Ezt követően legalább 6 hónapig érlelik, majd palackozzák.
A fűszerezett bor típusa és az üvegen található címke színe általában
összefügg:
- keserű (bitter, amaro) – arany-lila-fekete
- bianco (fehér, édes) – kék-sárga
- száraz (dry, francia) – zöld
- édes (sweet, olasz) – kék-piros
Az ital ízei akkor élvezhetők igazán ha 10–12 °C-ra hűtve fogyasztják!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.