Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sörök

Kalandozások a belga sörök világában, avagy a trappista szerzetesek üdvözlete

Az Orval azon ritka sörfajták közé tartozik, amelyek fogyasztását nem hidegen, jó alaposan behűtve, hanem épp ellenkezőleg, nagyjából szobahőmérsékleten, 12-14 fokon ajánlják, természetesen a hozzá tartozó jellegzetes Orval-pohárban, amelyet leginkább a pezsgőspoharakhoz lehetne hasonlítani.
3. rész: Orval

Még egy koccintás a trappista szerzetesek egészségére!

Mintha ebben az országban a pohárkészítő üvegesmesterek szövetkeztek volna a sörkészítő szerzetesrendekkel... Hiszen Belgiumban például nincs úgymond sznob megkülönböztetés a palackozott és a hordós sörök között. A leghíresebb sörök között is vannak olyanok, amelyeket palackozott változatban szervíroznak, s a hordókhoz hasonlóan a palackokat is gyakran fektetik le érlelés céljából. Az ivópohár megválasztása ezzel szemben létfontosságú része a sörivás szertartásának. A számtalan sörváltozatot a legtöbb esetben speciális, csak ahhoz a sörhöz tartozó pohárból fogyasztják. Ezek között pedig szinte mindenfélét találunk a talpas poharaktól a hosszú nyakú ivópoharakig. Nem számít ugyan szentségtörésnek, ha másfajta, nem az adott sörhöz tartozó pohárból fogyasztjuk el itókánkat, de nem is túl stílusos...

Ha pedig például egy négyfős társaságnak az egyik legjellegzetesebb pohárral rendelkező Kwakból hármat megfelelő pohárban hoz ki a pincér, egyet pedig nem, akkor nyugodtan felháborodhatunk, azt az egyet vissza kell küldeni!

Mint már kiderült, az Orval is a trappisták sörei közül való, alkoholtartalma 6,2 százalék.

Sörkorcsolyának Belgiumban általában krémsajtot tálalnak rozskenyérrel, amihez retket adnak, s ez az Orval mellé is kiváló.

Sarnyai Ödön

Westmalle - 2. rész
tovább a következő részhez >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.