Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sörök

Kalandozások a belga sörök világában, avagy a trappista szerzetesek üdvözlete

Az Orval azon ritka sörfajták közé tartozik, amelyek fogyasztását nem hidegen, jó alaposan behűtve, hanem épp ellenkezőleg, nagyjából szobahőmérsékleten, 12-14 fokon ajánlják, természetesen a hozzá tartozó jellegzetes Orval-pohárban, amelyet leginkább a pezsgőspoharakhoz lehetne hasonlítani.
3. rész: Orval

Még egy koccintás a trappista szerzetesek egészségére!

Mintha ebben az országban a pohárkészítő üvegesmesterek szövetkeztek volna a sörkészítő szerzetesrendekkel... Hiszen Belgiumban például nincs úgymond sznob megkülönböztetés a palackozott és a hordós sörök között. A leghíresebb sörök között is vannak olyanok, amelyeket palackozott változatban szervíroznak, s a hordókhoz hasonlóan a palackokat is gyakran fektetik le érlelés céljából. Az ivópohár megválasztása ezzel szemben létfontosságú része a sörivás szertartásának. A számtalan sörváltozatot a legtöbb esetben speciális, csak ahhoz a sörhöz tartozó pohárból fogyasztják. Ezek között pedig szinte mindenfélét találunk a talpas poharaktól a hosszú nyakú ivópoharakig. Nem számít ugyan szentségtörésnek, ha másfajta, nem az adott sörhöz tartozó pohárból fogyasztjuk el itókánkat, de nem is túl stílusos...

Ha pedig például egy négyfős társaságnak az egyik legjellegzetesebb pohárral rendelkező Kwakból hármat megfelelő pohárban hoz ki a pincér, egyet pedig nem, akkor nyugodtan felháborodhatunk, azt az egyet vissza kell küldeni!

Mint már kiderült, az Orval is a trappisták sörei közül való, alkoholtartalma 6,2 százalék.

Sörkorcsolyának Belgiumban általában krémsajtot tálalnak rozskenyérrel, amihez retket adnak, s ez az Orval mellé is kiváló.

Sarnyai Ödön

Westmalle - 2. rész
tovább a következő részhez >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.