Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mákos guba  recept
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Minestrone recept
Minestrone
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ajánló

A szezonális az új szexi! Csábíts hazai afrozidiákumokkal Valentin-napon!

Valentin-napon gyakran előkerül a messzi földről érkező ananász, eper vagy akár osztriga is, mint a gyertyafényes vacsora fő attrakciója. Ezekhez az ételekhez sokszor kapcsolódik az a hiedelem, hogy vágyfokozóként is funkcionálnak - arról azonban nem szól a fáma, hogy van-e ennek bármilyen tudományos alapja. Ami viszont tény, hogy ezek beszerzése nem éppen környezettudatos magatartásra vall, ami szerencsére, manapság, már nem különösebben szexi. De akkor mi kerüljön Valentin-napon az ünnepi asztalra?

A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában a messziről utaztatott alapanyagok környezetkárosító hatásaira szeretné felhívni a figyelmet és megmutatni, hogy a helyi, szezonális alapanyagokból is készíthetünk elegáns és ízletes reggelit vagy vacsorát. Receptekkel, és egy kedvcsináló fotósorozattal - melynek szereplője Fehér Tibor színművész -, segítenek felkészülni a főzésre.

Valentin-nap kapcsán szinte minden évben újabb és újabb alapanyagokról derül ki, hogy “afrodiziákumok”, vagyis szexuális vágyfokozók. A jó hír az, hogy már számos hazai élelmiszert is ebbe a kategóriába sorolnak (zeller, csípős paprika, vörösbor), a kevésbé jó viszont az, hogy tudományosan ezek az állítások a legtöbbször megalapozatlanok. Tehát se a csokiba mártott epertől, se az osztrigától nem érdemes azt várni, hogy kellemesebbé teszi majd az esténket.

Sokszor azért választjuk a fent említett egzotikumokat, mert szeretnénk valami különlegességgel kedveskedni szerettünknek. Mi lehet azonban jobb ajándék annál, mint hogy saját magunk készítünk el egy reggelit vagy romantikus vacsorát, melynek alapanyagai nem terhelték a környezetet? Közvetetten ezekkel egy jobb jövőt is ajándékozunk, hiszen nem került nagy mennyiségű üvegházhatású gáz a légkörbe a zöldségek, gyümölcsök utaztatása során. Ráadásul rengeteg, a szállításhoz elengedhetetlen csomagolástól is megkíméltük magunkat és a Földet is.

Ezeket a szempontokat Fehér Tibor színművész is szem előtt tartja, így nem volt kérdés számára, hogy részt vesz-e a kampányban. “Örömmel álltam a kezdeményezés mellé, hiszen számomra is fontos a környezet védelme. A Felelős Gasztrohős Alapítványnak köszönhetően pedig tudom, hogy az is számít, mit eszem. Amikor csak tudom, helyi termelőktől vásárolom otthonra én is a szezonális alapanyagokat, amikből isteni ételeket lehet készíteni. A fotózásra készült menü is nagyon ízlett, ahogy ez a képeken is jól látszik. Mindenkinek csak ajánlani tudom!”- mesélte el Tibor.

“Nagy öröm számunkra, hogy sikerült egy ilyen csodaszép fotósorozatot elkészíteni. Az pedig különös büszkeség volt, hogy a résztvevők mind pro-bono ajánlották fel a segítségüket, hiszen ugyanazt az értéket képviselik mint az Alapítvány: fenntarthatóan és tudatosan működnek, élnek. Nagyon hálásak vagyunk Kőfaragó Zsuzsi fotósnak a képek elkészítéséért, Kőfaragó Anna grafikusnak a design megalkotásáért, Fehér Tibor színművésznek a szereplésért, Vida Katának (Babramegy blog) a menüsor megalkotásáért. Emellett köszönjük Fürjes Orsinak a biosminket, Konda Brigi keramikusnak a tányérokat, a Birds Fruit Gardennek a szezonális zöldségeket és a Pauzának a kiegészítőket.

Reméljük, hogy a képekkel és a kampánnyal sokaknak adunk inspirációt ahhoz, hogy merjenek kilépni a skatulyából és a megszokott csokiba mártott eper helyett egy isteni sült körtével lepjék meg párjukat, családjukat és saját magukat Valentin-napon!” - nyilatkozta Szabó Eszter, a kampány felelőse.

Azok se csüggedjenek, akik nem érzik magukban az erőt a főzéshez, vagy nem lesz idejük a konyhában tevékenykedni; néhány Fenntartható Vendéglátóhely is készül szezonális, Valentin-napi menüvel. Ünnepelhetünk a Púder Bárban, a La Mimosaban, a Slow Foodiezban, a Csillaghegyi megállóban, az UrbanFood Cafe&Coworkingben és a Four Bites Cateringgel is. Hogy mivel készülnek az éttermek, az alapítvány Facebook eseményéből kiderül.

A csábító menüsor receptjeiért pedig érdemes meglátogatni a Felelős Gasztrohős Alapítvány honlapját , további képekért, tippekért pedig a Gasztrohősök Facebook és Instagram oldalát.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.