Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Ajánló

Ezt ették 100 éve - különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról

Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról
Idén szeptemberben ünnepli 100. születésnapját az egyik legszebb fővárosi szálloda, a Danubius Hotel Gellért. Uralkodók, egyházi vezetők, világhírű művészek is megfordultak az elmúlt évtizedek alatt a szállodában, amelynek éttermeire már a kezdetektől felfigyeltek.

1918. szeptember 24-én, Szent Gellért napján nyitotta meg kapuit a hotel, ami alig egy hónaposan már bekerült a történelem forgatagába, hisz’ az „őszirózsás forradalom” idején, 1918. októberében katonai célokra vették igénybe, majd a tanácsköztársaság bukása után Horthy főhadiszállásává vált. Az első világháború után azonban megtalálta „eredeti szerepét” és pazar belső tereivel, gyönyörű kilátást biztosító teraszaival rögvest a fővárosi társasági élet központjává vált.

Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról
Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról

Ez időben írta be magát a szálló a gasztronómia nagykönyvébe is. A szálloda éttermeit ugyanis már a kezdetektől a főváros jeles szakembereinek adták bérbe. 1927-től pedig nem másnak, mint Gundel Károlynak ítélték oda a bérleti jogokat. Tevékenységének, melyet húsz éven át gyakorolt, nagy része volt abban, hogy a Gellért Szálló felzárkózott a világ grand hoteljeinek sorába, és előkelő rendezvényei Európa-szerte újságcikkek témái lettek. Ahogy a szálloda históriája leírja, a Gellért Hotelben született meg Gundel Károly három híres étele is:

  • a fogas Rothermere
  • a bakonyi gomba
  • a pittsburgi borjúborda
Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról
Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról

De két cukrászkülönlegesség is híressé vált az itt készültek közül, az egyik az alkoholba áztatott szárított gyümölcsökkel készülő Posztobányi puding (Gellért puding), valamint a csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs.

Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról
Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról

1918-ban - az elegáns éttermek mellett egy egyszerűbb, nyáron a kirándulókat, télen a környékbeli polgárokat kiszolgáló éttermet is terveztek, az épül szállodába. A Gellérthegy felőli sarkon készült étterem – saját külső bejárattal – olcsóbb volt az emeleti elegáns termeknél és szalonoknál, s a kínálatát is az egyszerűbb ételek jellemezték. Akkor azonban még nem volt külön konyhája, így az emeleti étteremből hozták le az elkészült fogásokat a pincérek. A rendeléseket tehát a hotel szakácsai teljesítették a többivel azonos alapanyagokból és minőségben. Gundel Károly egy vonzó polgári étteremmé fejlesztette a sörözőt is, megnyitva az épület előtt annak teraszát is.

Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról
Különleges ételek a jubiláló Gellért Hotel étlapjáról

Tudtad? Először a Gellért szobáiban találtak minibárt a vendégek!


A szálloda ma is őrzi a vendéglátás tradícióját. A sörözőben, a panoráma kilátással büszkélkedő étteremben és a kávézóban is egyedi, jellegzetes fogásokkal és hangulattal várják a vendégeket. Legyen szó kézműves sörről, házi tortácskákról, zongoraszóról, vagy Márton napi lakomáról.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.