Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minestrone recept
Minestrone
Mákos guba  recept
Mákos guba
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A gyerekek szúrós vízként, a felnőttek szódaként, az idősek szikvízként, az Üvegtigris rajongói bubis vízként ismerik. Vigyázat, ha Amerikában kérünk egy szódát, egy nagy pohár kólát vagy más szénsavas üdítőt kapunk!
Szóda és szikvíz

Szódás palack
Szódás palack

A szikvíz szifonfejes palackban forgalomba hozott szén-dioxiddal dúsított ivóvíz. Tízezrek élnek hazánkban a szikvízgyártásból, több mint 1000 palackozóüzem működik. Kimondhatjuk: mi, magyarok, szeretjük a bubis vizet. A világon szinte sehol nem fogyasztanak ilyen mértékben szódavizet, mint nálunk, de a szénsavas ásványvizek piaca is bővebb, mint máshol.

Hogyan készül?

Az otthoni szódakészítés igazán nem nagy ördöngösség, kell hozzá egy jófajta szódaszifon, melyet már néhány ezer forintért megvehetünk, és néhány patron, melyek ára darabonként 20 forint körül van. A patront betekerjük az ivóvízzel feltöltött szifonba, és már fogyaszthatjuk is a kész szódát. A szikvízkészítő üzemekben az ivóvizet előkezelik, majd szén-dioxiddal dúsítják, ezt hívják szaturálásnak. A jó szikvíz 7-8 g/liter szén-dioxidot tartalmaz. A szikvizes palackok általában műanyagból készülnek, és több százszor újratölthetők. Újratöltés előtt ellenőrzik, és természetesen tisztítják őket.

Buborék és víz
Buborék és víz

Szódatörténelem

Szeretjük hinni, hogy a szóda igazi hungarikum és Jedlik Ányos fedezte fel, de az igazság az, hogy Joseph Priestley angol prédikátor volt az első, aki a szén-dioxidot vízzel elegyítette 1767-ben. Őt követte Jacob Schweppe, aki 1783-ban a szénsavas ásványvíz nagyipari előállítását fejlesztette ki Genfben, majd jött Charles Plinth és 1813-ban a szifonfej szabadalma. Jedlik Ányosunk 1826-ban az ital olcsó nagyüzemi elállítására alkalmas gépet szabadalmaztatott. Az ő nevéhez kötjük a fröccs megszületésének anekdotáját is, melyről többet fröccsös cikkünkben tudhatok meg. Aki teheti, látogassa meg Szegeden a szikvíz múzeumot. 120 különböző szikvizes palackot lehet itt látni, és részletesen megismerkedhetünk a szikvízgyártás történetével.

Szóda és környezetvédelem

Sokan szidják a csapvizet, pedig hazánkban a csapvíz kiváló minőségű, és folyamatosan vizsgálják több mint százezer paraméterét. Gondoljunk bele, hogy minden palack szénsavas ásványvízért kifizetünk 100-200 forintot, és még ha szelektíven gyűjtjük is, rengeteg szemetet termelünk. Ha a szikvizest választjuk, 1 liter szénsavas víz 40 Ft-ba kerül, és a palack több százszor újratölthető, így a szeméttermelésünk több százszor kevesebb lesz. Az otthon készített szóda kb. 20 Ft literenként, és gyakorlatilag nem termelünk vele hulladékot, hiszen a patronokat visszaváltják. Itt kell megjegyezni, hogy a patron visszaváltás rendszere máshol ismeretlen, jó lenne megőrizni ezt a szép hagyományt, ami ráadásul a környezetet is óvja.

Olcsó és finom
Olcsó és finom

Miért kell otthon a szóda?

Szénsavas vizet teszünk a palacsintába, vele isszuk a jóféle bodzaszörpöt, a limonádét, a korábban említett fröccsről nem is beszélve.

Sokan a whiskey-t szódával isszák, és elterjedtek a szódás koktélok is.

Néhány koktél szódával, a teljesség igénye nélkül:

Americano (vermouth és campari szódával)

Gin Daisy (gin, szóda, grenadine, citromlé)

Mojito (fehér rum, angostura, cukorszirup, szóda, lime és menta)

Negroni (gin, campari, vermut, szóda)

Tom Collins (gin, angostura, citrom, szóda)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.