Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Borok

Kezdődik a borászati újév

A természet örök körfogása szerint minden évben ez időtájt érik borrá a szorgos és fáradtságos munkával begyűjtött szőlőtermés. Itthon és külföldön egyaránt nagy ünnep az újbor köszöntése.

Szent Márton napjához sok mezőgazdasági vonatkozású népszokás kötődik: ilyenkor vették számba az évi termést, kóstolták meg az új bort évszazadokon át.

Íme néhány programajánlat a következő hetek kínálatából, amely a borhoz, borozáshoz kapcsolódik:

Új borok

Márton nap (november 11.) alkalmával dobja piacra számos termelő friss, új borait. Így hamarosan megismerhetjük Bock úr Szent Márton Kékoportóját, és reményeink szerint elkészül a Rosé is. Ekkor érkezik a megszokott Polgár trilógia: a Pannon Primőrök (Muskotály cuvée, Rosé cuvée és Portugieser, leánykori nevén a Kékoportó). A Primőröket már korábban is meg lehet kóstolni Villányban, november 6-án, a Trezorban egy "polgári" lakoma keretében.


A Présház is Őszi bormustrára készül az Váci utcában

November 8-tól 19-ig számos nagyhírű pincészet és borász fordul meg a
Présházban. Ajánlatuk a következő:
november 8. Disznókő
november 9. Royal
november 10. Gál Tibor
november 11. Malatinszky
november 12. Zwack
november 15. Gere
november 16. Árvay
november 17. Takler
november 18. Vylyan
november 19. Béres
Egy-két kortyra mindenképpen érdemes betérni...


Sweet Dreams! Édesszájúaknak!

A Magyar Borok Háza a "Hónap borkóstolója" elnevezéssel tart rendszeres klubestet a várban. A következő estre november 24-én kerül sor, melyen egy értékelő borbírálaton keresztül nyerhetünk bepillantást a hazai Kései Szüretelésű Borok világába.

A sokak által kedvelt Tokaji-hegyaljai borvidék arany nedűin kívül olyan
érdekességek is terítékre kerülnek, mint az Egri Pinot noir''02, vagy a
Soproni Zenit''01. Emellett két száraz bort is találhatunk novemberi estjünk palettáján, köztük a Semillon Olaszrizling házasításából készült különösen szép Balatonszőlősi Silenus Cuvée''02. Nem hiányozhat Polgár Aranyhársa és Babits Hárslevelűje mellett egy érdekesség, a Hajósi Cabernet Sauvignon sem! Reméljük, a szervezők ezúttal sem feledkeznek meg a desszertborok kísérőjéről, az aszalt gyümölcsről és más édességekről.

A Monarchia sem készül téli álomra

E hónapban is két kóstolóval várja az érdeklődőket a Monarchia Borklub a Kinizsi utcában. Az első rendezvény a hazai és nemzetközi tételeket is felvonultató Pinot Noir bemutató, a második kóstoló egy német borászat bemutatkozása lesz. (Kartauserhof - nem egyszerű a név kimondása pár pohárka után...) Ez alkalommal a 2003-as fehérboraikat kóstoltatják meg az érdeklődők november 25-én.

Időközben a Monarchiánál tulajdonosi szerkezetében történtek változások is, igy a létrejött Monarchia Matt International nemcsak magyar, hanem minőségi német, olasz, francia, amerikai és osztrák borokat is forgalmaz. Figyelemmel fogjuk kísérni, hogy a Kaptárkő és Hernyák Laci stílusa, árfekvése után, milyen sikerrel...


Maligán Borétteremben

A hangulatos óbudai borvendéglőben folytatódik a vakkóstolás, e hónapban vörös cuveé borokkal. 2004. november 10-én, szerdán pedig MÁRTON NAPI LIBATOROS VACSORÁval várják az odalátogatókat.


Tehát aki még nem szokott rá a borra, itt a legjobb alkalom! Az új borok rendszerint könnyű, illatos, alacsonyabb alkohollal megáldott italok. Programokban tehát nincs hiány. Aki a nyári hónapokban még nem kapott volna rá a borra, ebben a hónapban jócskán van alkalma bepótolni. A kezdő borkedvelőknek kifejezetten jó terep az újborok világa, hiszen jól érződnek bennük az úgynevezett primőr aromák (gyümölcs), és ami a legfontosabb: nem érdemes sokáig eltenni! Inkább biológiailag stabilizálják őket, vagyis IGYÁK MEG MIELŐBB!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.