A szénhidrátokról rengeteg tévhit kering – az egyik legnagyobb, ami évek óta rendületlenül tartja magát, hogy hizlalnak, de legalábbis akadályozzák a fogyást. Erre alapozva sokan minimálisra csökkentik vagy akár teljesen elhagyják a fogyasztását, aminek számtalan egészségügyi következménye lehet. Ha te is tapasztalod valamelyiket (vagy többet), érdemes felülvizsgálni az étrendedet.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni az egyszerű és az összetett szénhidrátok közötti különbséget. Az egyszerű szénhidrátok közé tartozik a cukor, és ennek nagy mennyiségű felhasználásával készült termékek (üdítőitalok, gyümölcslevek, előregyártott sütemények, kekszek, gabonapelyhek stb.). Ezzel szemben összetett szénhidrátoknak nevezzük a gyümölcsöket, zöldségeket, a teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket. Bár ezek is tartalmaznak cukrot, itt természetes formában van jelen, és nem hozzáadottként. Ezek bevitelének szigorítására kizárólag egészségügyi okok miatt lehet szükség. Egyébként nyugodtan lehetnek a kiegyensúlyozott étrend részei.
Az egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma, amit tapasztalhatunk, az a rosthiány. Elegendő rost bevitele nélkül olyan problémák jelentkezhetnek, mint az emésztési zavarok, puffadás vagy akár az állandó éhség. Az összetett szénhidrátok ugyanis a rost legjobb forrásai. De még mielőtt kialakulna a rosthiány, számos intő jel figyelmeztet, hogy növelni kell a szénhidrátbevitelt.
A komplex szénhidrátok képesek egyenletesen tartani a vércukorszintet. Ha azonban minimalizáljuk ezek fogyasztását, akkor a vércukorszint is lecsökken, ami fejfájást okozhat – mondja Isabel Smith dietetikus. Bár az időnkénti fejfájás hátterében más okok is állhatnak, a mindennapos kellemetlenség esetében igyekezzünk több gyümölcsöt és zöldséget bevinni a nap folyamán.
Ha a helyiség hőmérséklete nem indokolja, te mégis megállás nélkül vacogsz, az is lehet annak a jele, hogy túl kevés szénhidrátot eszel. Az alacsony szénhidráttartalmú diéta időszaka alatt ugyanis fennáll a pajzsmirigy alacsony működésének kockázata, ami megnehezítheti a belső testhőmérséklet szabályozását.
A szénhidrátbevitel csökkentése miatt a szervezet a raktározott zsírokat égeti el, ezeket használja üzemanyagként. Ennek a folyamatnak az eredménye lehet a kellemetlen szájszag, ami megemelkedett vízfogyasztással kezelhető, valamint a szénhidrátok visszaépítésével az étrendbe.
A gabonafélék elhagyásával a rostbevitel is csökken, és ha nem pótoljuk azt zöldség- vagy gyümölcsbevitellel, akkor emésztési gondokat, puffadást, gyakori székrekedést tapasztalhatunk. A bélrendszer megfelelő működéséhez naponta kb. 30 g rost bevitele ajánlott.
Mivel a szénhidrátok a szervezet elsődleges energiaforrásai, elhagyásuk az energiaszint csökkenéséhez vezet. Ez hatással van a fizikai aktivitásra, az edzéseken nyújtott teljesítményre, de a mindennapokban, az egyszerű tevékenységek végzésekor is érezhetjük.
Az alacsony szénhidráttartalmú diéták kezdetben sikeresek, de ez nem a szénhidrát elhagyásának, egyszerűen az étrendbe bevezetett változtatásnak köszönhető. Hosszú távon azonban nem támogatja a fogyást, épp ellenkezőleg, a szervezetben lezajló hormonális változások miatt a zsír elraktározódik.
A teltségérzetet biztosító és a vércukorszintet stabilan tartó tápanyagok nélkül állandósul az éhségérzet. Ezt az űrt egészséges zsírok fogyasztásával lehet betölteni, mert szintén jól eltelítenek, de még jobb, ha gyümölcsök, zöldségek is szerepelnek az étrendben.
Nem csak a testnek, az agynak is szénhidrát kell az energiához. Ha nem kap elegendő tápanyagot, az a kognitív teljesítmény csökkenéséhez, koncentrációs nehézségekhez, memóriagondokhoz vezethet. A jó hír, hogy a szénhidrátok visszaépítésével helyreállnak ezek a funkciók.
A szénhidrátbevitel csökkentése miatt a szervezet szerotonintermelése is csökken, ami miatt gyakran érezhetjük magunkat frusztráltnak, ingerültnek. A jó hangulatot nem csak az úgynevezett comfort ételekkel szerezhetjük vissza. Komplex szénhidrátokból is készülhet testet és lelket egyaránt tápláló, ízletes fogás.
A teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek remek forrásai a komplex szénhidrátoknak. Íme néhány élelmiszer, amit érdemes rendszeresen fogyasztani.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.