Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta recept
Lilahagymás-majonézes krumplisaláta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
A tökéletes linzer (alaprecept) recept
A tökéletes linzer (alaprecept)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, ami világszerte kivívta magának az elismerést. A gulyás vagy gulyásleves neve a marhapásztoroktól ered, akik kint a szabadban, bográcsban készítették el a ma is népszerű ételt. A magyaros fogást még Jamie Oliver is megfőzte, mutatjuk, hogyan készíti a sztárséf a hungarikumot.

A magyar gasztronómia tökéletes megtestesítője, egyszerű, de mégis gazdag ízvilágú étel, ami családi összejöveteleken vagy akár ünnepi alkalmakkor egész biztosan az asztalra kerül. A több évszázados múlttal rendelkező gulyás – ami mára már hungarikum – nem csak itthon népszerű a magyarok és az ide látogató turisták körében. Töretlenül hódít világszerte, és még a híres angol séf, Jamie Oliver szívébe is belopta magát. 

Marhagulyás gulyásleves kuktában
A gulyás bográcsban az igazi, de kuktában is mennyeien finom lesz
FOTÓ: GYŐRI-DANI BALÁZS / MINDMEGETTE

A magyar gulyás kiadós és megnyugtató étel, tökéletes egy hangulatos vacsorához. A zsenge marhahúsnak, az ízletes fűszereknek (mint a paprika) és a zöldségeknek (pl. a sárgarépának és a burgonyának) köszönhetően könnyen elkészíthető, és tele van gazdag, zamatos ízekkel – írja a receptje bevezetőjében Jamie Oliver, aki tökéletesen fogalmazta meg, milyen a jó gulyás. A sztárszakács emellett azt is összefoglalta, mi mindenért szerethető ez az ikonikus magyar étel. 

Hagyományos magyaros ízek

Az igazi magyar fűszerek, mint a paprika és a kömény, teszik gazdaggá, klasszikusan magyarossá az ételt. 

Meleg és laktató

Ez egy sűrű és meleg fogás, amely tökéletes a hideg napokra. 

Kedvedre variálhatod

A gulyás ízét fűszeresebbé vagy lágyabbá teheted, ha különféle paprikafajtákat választasz. Hozzáadhat több zöldséget, például sárgarépát és burgonyát, hogy még kiadósabb legyen.

Egyszerű hozzávalók

Az összetevők egyszerűek, és a legtöbb üzletben könnyen beszerezhetőek. 

Mindenki szereti

Ez az étel tökéletes családi étkezésekhez, mert általában a gyerekek és a felnőttek is szeretik. 

Így készül a gulyás Jamie Oliver módra

Hozzávalók:

  • 2 tk. vaj vagy zsír
  • 2 közepes hagyma, felkockázva
  • 1 tk. köménymag
  • 2 ek. pirospaprika (ízlés szerint lehet édes-nemes, füstölt vagy csípős)
  • ¼ csésze liszt
  • 68 dkg marhahús, felkockázva
  • kb. 5 dl marha- vagy zöldségalaplé 
  • 1 db daraboltparadicsom-konzerv
  • 1 tk. só
  • ¼ tk. bors
  • sárgarépa, apróra vágva 
  • burgonya, apróra vágva 

Elkészítés:

  1. A vajat egy nagy lábasban, közepes lángon megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kockákra vágott hagymát, és körülbelül 5 percig pároljuk, amíg áttetsző nem lesz.
  2. Hozzáadjuk a köményt és a paprikát, és alaposan összekeverjük. 
  3. Egy tálba szórjuk a lisztet, beleforgatjuk a marhahúskockákat. Ezután a hagymás alaphoz adjuk, és 2-3 percig pirítjuk. 
  4. Egy kevés (körülbelül fél deciliter) alaplével felkaparjuk a letapadt húsdarabkákat az edény aljáról, majd a többi alaplét is hozzáöntjük. 
  5. Hozzáadjuk a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, illetve jöhet bele a répa és a burgonya, ha használunk. 
  6. Felforraljuk, majd csökkentjük a hőt, lefedjük az edényt, és az összetevőket 1,5-2 órán át pároljuk, amíg a marhahús és a zöldségek megpuhulnak.
  7. A gulyást forrón tálaljuk, friss, ropogós kenyérrel. 

Jamie Oliver tippjei a tökéletes gulyáshoz

  1. Válasszunk jó fajta pirospaprikát. (A szintén hungarikum kalocsai vagy szegedi pirospaprikában biztosan nem csalódunk.) 
  2. Jól pirítsuk le a húst. Ez nagyszerű ízt ad a gulyásnak. Ha szükséges, több részletben végezzük, ne tegyünk egyszerre túl sok darabot az edénybe, hogy egyenletesen barnuljon a marha.
  3. Lassan főzzük a gulyást, alacsony lángon, ez elősegíti, hogy az ízek összeérjenek, és a marhahús puha legyen.
  4. Friss zöldségeket használjunk. 

Jó, jó… de hol a bab?

Ha azok táborát erősíted, akik szerint finom is, laktató is a gulyásleves, de mégsem az igazi bab nélkül, akkor Jamie Oliver gulyása helyett próbáld ki a Mindmegette maestrója, Kósa Kolos receptjét!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.