Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Klasszikus töltött káposzta recept
Klasszikus töltött káposzta
Borok

Miért éppen a kékoportó Szent Márton bora?

„Martinália. Olyan második farsang volt a régieknél, ludat ettek és új bort ittak” – olvasható Bod Péter 1757-ben jegyzett írásában. Amikor jó kétszáz évvel később először mutatta be kékoportóját Szent Márton boraként Bock József, azt mondta, különlegesen jó évben, gyönyörű bort sikerült készíteni.

Bock József, villányi borász:

- Így igaz, ez 1997-ben volt. Idén sokat izgultunk, hiszen nagyon későn kezdtük el a szüretet, így csak másfél hónapunk maradta ara, hogy elkészítsük az új bort. A szőlő sem volt olyan szép, ahogy azt mi szerettük volna, ennek ellenére egészséges és jó termést szüreteltünk, az erjesztést azonban nem lehet felgyorsítani. Az almasav bomlását nem lehet siettetni, idén az idővel kellett rengeteget birkóznunk. Most már nyugodtan mondhatom, szép bort sikerült összehoznunk 2004-ben is.

A kékoportóra azért esett a választás, mert az első fajta, amit szüretelni lehet, egy korai tenyészidejű szőlő, amelyik Villányban, de az egész országban elsőként szedhető. Az oprtónak van egy olyan jó tulajdonsága is, hogy ahogy leerjed, megtörténik az almasav bontása, egy iható kellemes bor lesz, bársonyos, szép színel rendelkező, azonnal palackozható. Ettől a fajtától meg lehet kapni, amit egy új bortól szeretnénk: a finom ízeket, illatokat, zamatokat. A cabernet fajtákban – amelyek markánsabbak, testesebbek - ilyenkor még a taninok sokkal durvábbak, míg a kékoprtónál már az ízekbe és a zamatokba harmonikusan beilleszkedik a tanin. Fontos az is, hogy a libaételeket nagyon jól kiegészíti, kiváló partnere.

A kékoportót 2004-től egy uniós rendelkezés nyomán portugiesernek kell hívni.

(Forrás: Falurádió)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.