Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Régóta tudjuk, hogy bizonyos élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékűek, a természetes egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. De mi savas és mi lúgos? Milyen jelei vannak az elsavasodásnak? S hogyan tehetünk ellene?
Egyensúlyban

Testünk különböző részeiben eltérő a kémhatás. A vér normális pH értéke 7,38-7,42 között van, amit a különböző hatások könnyedén lecsökkenthetnek, illetve megemelhetnek. Az elfogyasztott ételek a testben savképző vagy bázisképző összetevőkként jelennek meg, s ha tisztában vagyunk a bevitt táplálékok savasító vagy éppen lúgosító hatásával, sokat tehetünk azért, hogy helyreállítsuk szervezetünk kibillent egyensúlyát.

A ma emberére a túlsavasodás jellemző. Ennek oka döntően a nem megfelelő táplálkozás, azonban más életmódbeli és környezeti hatások is befolyásolhatják ezt a mutatót – ilyen például a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a mozgáshiány, az ésszerűtlen fogyókúra és a stressz. A túlzott fizikai megterhelés is savas irányú eltolódást okozhat.

A szervezet persze gőzerővel dolgozik, és igyekszik kiegyenlíteni a túlsavasodást: bázikus anyagokat von el saját magától. Ennek legáltalánosabb formája az, amikor kalciumot von ki a csontokból – előidézve ezzel a ma már népbetegségnek számító csontritkulást.

Az elsavasodás jele lehet:

• kimerültség
• idegesség
• depresszió
• a koncentráció-képesség csökkenése
• egyes anyagcsere-zavarok
• gyakoribb megbetegedések
• izom- és ízületi problémák
• bőr-, haj- és körömelváltozások

A közhiedelemmel ellentétben: ami savanyú, az nem mindig savasít!

Ahhoz tehát, hogy egészségesek legyünk/maradjunk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek szerint

80 százalékban lenne szükségünk lúgos, és csak 20 százalékban savas ételekre

.

Válogass!

A magas fehérjetartalmú ételek – például a húsok és a sajtok – általában savasító hatásúak. A tej és a legtöbb tejtermék a húsoknál kevésbé, de még mindig savasít. Ha lúgosítani szeretnéd a szervezeted, mindenképpen a zöldségek felé kell fordulnod. Nagyon ajánlott például a spenót és a burgonya. Azt is javasoljuk, hogy a gabonafélék helyett inkább a gyümölcsök között keresgélj. Nem szabad megfeledkeznünk a tengeri halakról sem, amelyek ez esetben nem elsősorban fehérje-, inkább magas omega-3 zsírsavtartalmuk miatt fontosak.

Erősen savasít:
• magas fehérjetartalmú sajtok (parmezán, gouda),
• tojás sárgája

Közepesen savasít:
• húsok, húskészítmények,
• egész tojás.
• gabonafélék,
• szénsavas üdítők
• halak,
• tejtermékek,

Enyhén savasító:
• hüvelyesek,
• édességek,
• tej és néhány tejtermék (író, tejföl, gyümölcsjoghurt) ,
• tojásfehérje,
• vaj

Semlegesek:
• olajok

Lúgosító ételek:
• zöldségek,
• gyümölcsök,
• kakaó, kávé, tea, fehérbor, vörösbor, sör, lekvár, méz, cukor (csak kis mennyiségben ajánlottak)

Erősen lúgosító ételek:
• spenót,
• banán,
• mazsola

Néhány jó tanács:
  1. Törekedjünk arra, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk!
  2. Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk!
  3. Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk!
  4. A zöldségek és gyümölcsök 50%-a lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük!
  5. A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni.

Tudnunk kell, hogy a lúgosító étrend nem veszi figyelembe táplálkozásunk egyéb tényezőit (a rosttartalmat, a koleszterin-bevitelt, a glikémiás-indexet), így ha nem tartjuk be az egészséges táplálkozás ajánlásait is, akkor akár ártalmas is lehet.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.