Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Egészséges

Teleetted magad? Itt a gyógyír a gyomrodnak!

Tudtad, hogy a kapor nem csupán fűszerezésre kiváló, hanem csodás gyógynövény is? Megmutatjuk, mire és hogyan használhatod!

A kapor, ez az aromás fűszernövény nem csak a halak vagy zöldségek ízesítésére használható, az egészségi állapotunkra is jó hatással van. Az uborkafűnek is nevezett kapor legismertebb tulajdonsága, hogy rendkívül nyugtató, mert illóolaja ellazítja az izmokat. Különösen az emésztőrendszerre nézve kedvező: a gyomorrontás, a puffadás, a bélgörcsök és a hányinger kezelésére, a kisgyermekek hascsikarásának enyhítésére használják.

Gyógyszer a természetből

A kapor az ásványi anyagok közül is igen sokat tartalmaz: van benne például vas, mangán és kalcium, vitaminjai közül pedig a C-vitamin a legfontosabb. Említésre méltó még az élelmirost-tartalma, amely hozzájárul az emésztőrendszer egészséges működéséhez.

Mire ügyelj vásárláskor?

Leszedése után a kapor nagyon hamar fonnyadásnak indul, ám ekkor is ugyanolyan jól használható ízesítésre és gyógyhatásait is megtartja. A sárgásra fakult kapor viszont már régi szedésű, ilyet ne vegyél meg! A friss növényt állítsd vízbe, vagy tekerd nedves konyharuhába, és tedd a hűtőszekrénybe.

Így használd!

A kapor jellegzetes illatú és zamatú levelei kitűnően illenek a halakhoz,
a főzelékekhez, a szószokhoz és a salátákhoz. Aromája könnyen elillan, ezért csak a főzés végén szabad az ételhez adni. A magyar konyha is számos jellegzetes kapros étellel büszkélkedhet, ilyen például a tökfőzelék vagy a kapros túrós rétes. Kelet-Európa sok országához hasonlóan hazánkban is a savanyúságok nélkülözhetetlen adalékának számít.

Tea szárított kapormagból

A kapormag tea igazi gyógyír azoknak, akik gyakran küzdenek puffadással. Egy kiadós ebéd után is jótékony hatású lehet. Ehhez forrázz le 1 teáskanál szárított herbát 1 csésze vízzel, majd 10 perc után szűrdd le. A teát langyosan, apró kortyokban kell meginni. Hathatós segítség menstruációs görcsök, gyomorbántalmak, émelygés, felfúvódás esetén, szoptatáskor pedig szabályozza a tejképződést.

Még többet szeretnél tudni a fűszerekről? Olvass tovább >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.