Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon recept
Tárkonyos csirkeraguleves gazdagon
Pihe-puha mézeskalács recept
Pihe-puha mézeskalács
Kókuszgolyó pofonegyszerűen recept
Kókuszgolyó pofonegyszerűen
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Fanta szelet egyszerűen recept
Fanta szelet egyszerűen
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Forralt bor egyszerűen recept
Forralt bor egyszerűen
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Tiramisu egyszerűen recept
Tiramisu egyszerűen
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Az Amerikai Gastroenterológiai Társaság 72. éves közgyűlésén két japán kutatócsoport is a nyers halak fogyasztásából származó egészségügyi kockázatokról számolt be.

A japán tradicionális ételek közé tartozó szusi és szasimi egyre közkedveltebb az amerikai kontinens északi részén. A nyers vagy elégtelenül megfőzött hal azonban tartalmazhat anisakis lárvát, mely – így életképes formában – a szervezetbe jutva komoly fertőzést okozhat. Bár a lárva nem képes tartósan életben maradni az emberi szervezetben, a bélrendszerbe kerülve komoly problémákat okozhat, melyek miatt gyakran fordulnak a betegek a kórházak sürgősségi osztályához.

A lárva a szervezetbe kerülve megkapaszkodik a gyomor és a bél belső falán, mely hirtelen éles hasi fájdalmat, valamint hányingert, hányást és hasmenést okoz. Mivel azonban a lárva egy idő után elpusztul, a probléma a legtöbbször magától megoldódik.

A japán kutatók két olyan esetről is beszámoltak, amikor az anisakis fertőzés a vékonybél elzáródásához vezetett. Mindkét beteg (64 és 70 éves) két nappal korábban sashimiként nyers szardíniát fogyasztott, és hirtelen fellépő hasi fájdalom, hányás miatt kereste fel az egyik sürgősségi centrumot. Endoszkópos vizsgálat segítségével a gyomorban megkapaszkodó lárva könnyen felismerhető és a probléma könnyen diagnosztizálható. Ha azonban a lárva a vékonybélben kapaszkodik meg, a feladat korántsem ennyire egyszerű. Natív hasi röntgen felvételeken ugyanis ilyenkor elzáródásra utaló légárnyékok látszódnak. Egy többdetektoros CT segítségével azonban elég részletes kép nyerhető a vékonybélről ahhoz, hogy kiderüljön, az elakadást kitapadt anisakis lárvák okozzák.

„A betegség sajnos több egyéb gyomor-bélrendszeri betegséghez nagyon hasonló tüneteket mutathat, ezért gyakran tévesen vakbélgyulladásnak, hashártyagyulladásnak vagy gyomorfekélynek vélik a betegséget. Éppen ezért az anisakis fertőzést mindig fel kell vetni lehetséges diagnózisként hirtelen kialakuló vékonybél-elzáródás esetén” – hangsúlyozta Dr. Mashahiro Matshushita, a Haibara Általános Kórház munkatársa.

Forrás: Medipress

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.