Mákos guba  recept
Mákos guba
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Érdekességek

Erre Fekete Laci is elégedetten csettintene: Chanko nabe a klasszikus szumós kaja

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a szumósoknak igen fontos a fehérjében és kalóriában gazdag táplálkozás. Hatalmas „súlyt” kell megmozgatniuk, arról nem is beszélve, hogy a versenyeken úgy esnek egymásnak ezek az óriási testek métereket tolva egymáson, mint egy száguldó gyorsvonat. Na, de mégis mivel táplálkoznak ezek az hatalmas sportolók? Nos, a japán szumósok egyik legfontosabb kajája a chanko nabe, amiben minden fontos tápanyagot megtalálnak a fejlődéshez és a szinten tartáshoz egyaránt.

Egy átlagos szumós testsúlya 160-170 kiló között mozog, ám a világ legnehezebbje, Szatosi Örora az igazi rekorder a maga 288 kilójával. Ez persze egy igen egyedi esetnek számít. A sport egyébként Japánban nemzeti sportágnak számít, a legismertebbekre pedig igazi sztárként tekintenek az országban. Az elképesztő igénybevétel miatt komoly kalóriabevitelre van szükségük, hogy erejüket, versenysúlyukat, fizikumukat fenntartsák, éppen ezért az étkezésük is eltér egy átlagos emberétől.

Akár hisszük, akár nem, a szumósok is ugyanúgy edzenek és odafigyelnek a táplálkozásra, mint bármelyik élsportoló, sőt még tradicionális kajájuk is van, ami nem más, mint a chanko nabe. Ez tulajdonképpen egy leves sok-sok zöldséggel, tofuval és rengeteg hússal megpakolva.

Az elkészítése nagyvonalakban úgy néz ki, hogy a csirkeszárnyból, a hagymákból és gyömbérből főznek egy levesalapot. Közben előkészítik a retket, a sárgarépát, a gombát a tofut, a miso pasztát, amit az elkészült levesalappal jól nyakon öntenek és ismét főzni kezdenek. A következő lépésben a darált csirkehúst összekeverik a szójával, a tojással és egyéb fűszerekkel, végül pedig a masszából gombócokat formáznak. Ezek is a levesben landolnak, majd lassú tűzön egyben készre főzik. Ebből a levesből napi 20 ezer kalória körül fogyasztanak két étkezésre, ebédre és vacsorára szétosztva.

Persze mi most csak érintőlegesen szaladtunk végig az elkészítés folyamatán, így ha kedvet kaptatok hozzá, a következő videó biztosan nagy segítségetekre lesz:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.