Egy átlagos szumós testsúlya 160-170 kiló között mozog, ám a világ legnehezebbje, Szatosi Örora az igazi rekorder a maga 288 kilójával. Ez persze egy igen egyedi esetnek számít. A sport egyébként Japánban nemzeti sportágnak számít, a legismertebbekre pedig igazi sztárként tekintenek az országban. Az elképesztő igénybevétel miatt komoly kalóriabevitelre van szükségük, hogy erejüket, versenysúlyukat, fizikumukat fenntartsák, éppen ezért az étkezésük is eltér egy átlagos emberétől.
Akár hisszük, akár nem, a szumósok is ugyanúgy edzenek és odafigyelnek a táplálkozásra, mint bármelyik élsportoló, sőt még tradicionális kajájuk is van, ami nem más, mint a chanko nabe. Ez tulajdonképpen egy leves sok-sok zöldséggel, tofuval és rengeteg hússal megpakolva.
Az elkészítése nagyvonalakban úgy néz ki, hogy a csirkeszárnyból, a hagymákból és gyömbérből főznek egy levesalapot. Közben előkészítik a retket, a sárgarépát, a gombát a tofut, a miso pasztát, amit az elkészült levesalappal jól nyakon öntenek és ismét főzni kezdenek. A következő lépésben a darált csirkehúst összekeverik a szójával, a tojással és egyéb fűszerekkel, végül pedig a masszából gombócokat formáznak. Ezek is a levesben landolnak, majd lassú tűzön egyben készre főzik. Ebből a levesből napi 20 ezer kalória körül fogyasztanak két étkezésre, ebédre és vacsorára szétosztva.
Persze mi most csak érintőlegesen szaladtunk végig az elkészítés folyamatán, így ha kedvet kaptatok hozzá, a következő videó biztosan nagy segítségetekre lesz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.